Conducerea CJ Vâlcea din ultimii ani a îndatorat bugetul judeţului cu sute de milioane de euro. Banii au ajuns în conturile unor societăţi private care au executat, la costuri finale imense, lucrări de mântuială pe drumurile judeţene, în timp ce RAJDP a fost obstrucţionată sistematic să câştige şi, ulterior, să acceadă la licitaţii, din cauza datoriilor acumulate. În puţinele cazuri în care i-au fost acordate lucrări, societatea din subordinea CJ Vâlcea a trebuit să execute lucrări ilegale, cum e cazul modernizării a 1,8 km de drum comunal, în loc de drum judeţean, din Racoviţa, astfel încât să nu-i poată fi achitaţi banii, 667.000 lei. Astfel, regia a ajuns aproape de faliment şi se pregăteşte să dea afară încă 100 de oameni.
Decizii penale acceptate cu ochii închişi de la Vlădică până la opincă
1,8 km de drum comunal, pe raza localităţii Racoviţa, au fost asfaltaţi ilegal, în 2010, de Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Vâlcea. Conducerea societăţii se justifică prin faptul că a executat (orbeşte?) comanda preşedintelui de atunci al Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Ion Cîlea (PSD), instituţie în subordinea căreia este regia. Dincolo de abuz în funcţie şi deturnare de fonduri, cazul de faţă reprezintă şi o adevărată mostră de asasinat economic. Practic, prin numeroase “comenzi” de acest gen, CJ Vâlcea şi-a omorât cu premeditare politică propriul copil. Multe din lucrări, la fel ca şi cea de faţă, nu sunt achitate nici până în ziua de azi, în condiţiile în care, confruntată cu spectrul falimentului, RAJDP se vede nevoită să trimită în şomaj încă 100 de angajaţi. Cei 667.000 de lei, cât ar trebui să obţină regia pentru lucrarea de la Racoviţa, ar asigura o gură de oxigen şi ar salva temporar locurile de muncă.
Porţiunea ce trebuia asfaltată se află pe malul Oltului
Pur şi simplu, porţiunea de drum comunal din Racoviţa a fost considerată ca făcând parte din Drumul Judeţean (DJ) 703 P Racoviţa – Titeşti, dar nimeni nu-şi asumă decizia şi toţi factorii decidenţi sunt implicaţi în egală măsură. Hărţile oficiale şi situaţia de la faţa locului dovedesc fără urmă de tăgadă că sectorul normal există la locul lui, continuând de la intersecţia Cornetu cu DJ 703 M (Cornetu - Perişani), pe lângă râul Olt, până la sediul Primăriei Racoviţa, şi nu cotind spre dreapta prin mijlocul satului. Primăriţa Sonia Iliescu spune că decizia a aparţinut în totalitate conducerii de până în decembrie anul trecut a CJ Vâlcea, care numai de simpatie cu o zonă cu localităţi conduse de edili liberali nu putea fi bănuită. “Nici nu îmi mai aduc aminte dacă a fost nevoie ca noi, Primăria Racoviţa, să eliberăm vreo autorizaţie. Lucrarea a primit sigur autorizaţie direct de la Consiliul Judeţean Vâlcea, aceea era obligatorie. Este şi interesul nostru să lămurim o dată această problemă, pentru că avem încurcat inventarul drumurilor. Domnul Mierluş (director în CJ Vâlcea) m-a asigurat că în scurt timp se va rezolva problema”, ne-a declarat Sonia Iliescu. Ce nu poate spune primăriţa din Racoviţa este că, probabil, a zis mulţumesc, la momentul respectiv, că a apucat ziua în care să treacă asfaltul prin comuna sa şi a sperat că situaţia se va reglementa ulterior.
Reprezentanţii CJ şi RAJDP, disperaţi să “rezolve” problema înainte să afle presa
Nicolae Vălimăreanu, directorul RAJDP, susţine că, la momentul respectiv, a avut o comandă fermă din partea instituţiei în acest sens, argumentând cu faptul că i-a fost şi aprobată proiectarea lucrării. Ce nu poate (nici nu are cum, din punct de vedere legal) justifica managerul este de ce s-a folosit această soluţie şi de ce lucrarea, în valoare totală de 667.000 lei, nu a fost asumată şi achitată nici până în prezent de niciunul dintre potenţialii beneficiari, CJ Vâlcea ori Primăria Racoviţa. Deplasarea de zilele trecute a redactorilor “Săptămâna în Oltenia” la faţa locului a coincis, în mod bizar, cu un disperat desant în comuna amintită al directorului Vălimăreanu, însoţit de directorul general executiv Florea Mierluş, de la Direcţia Generală Tehnică din cadrul CJ Vâlcea. Ambii ne-au declarat, iniţial, că au dorit să inspecteze modul în care se prezintă lucrarea. Ulterior, am aflat că au stat de vorbă cu patru prorietari ai terenului pe care există porţiunea de drum judeţean ce treabuia, în mod legal, asfaltată, pentru a-i convinge să accepte un schimb pentru a se intra în legalitate...
Vălimăreanu se apără cu un ipotetic proiect tehnic ce ar fi fost aprobat de CJ
Nicolae Vălimăreanu a evitat din răsputeri să ne ofere detalii concrete legate de documentaţia lucrării. Nici măcar verbal nu a lăsat de înţeles că ar exista realmente o comandă scrisă fermă din partea CJ, cine a emis avizele şi autorizaţiile, cine a semnat recepţia şi aşa mai departe. Dar, recunoaşte că situaţia critică a RAJDP nu mai suportă neîncasarea contravalorii lucrării. “În mod cert, comanda a fost fermă din partea domnului preşedinte Ion Cîlea (PSD, decedat la începutul lui decembrie 2014 – n.r.), drept dovadă că ne-au aprobat şi proiectul tehnic. Noi trebuie să ne luăm banii de undeva, nici nu mai contează de la cine, pentru că suma este mare, 667.000 lei, şi datoria durează de aproape cinci ani de zile. Altfel, venim cu freza şi recuperăm măcar din asfalt. Avem de recuperat bani şi de la alte lucrări, dar avem şi datorii mari de plătit”, ne-a declarat directorul RAJDP. Subordonarea societăţii la un CJ Vâlcea condus politic de PSD nu-l scuză cu nimic pe managerul liberal, cel care este primul care răspunde pentru derularea în condiţii legale şi profitabile a activităţii acesteia.
”În mod cert, comanda a fost fermă din partea domnului preşedinte Ion Cîlea (PSD, decedat la începutul lui decembrie 2014 – n.r.), drept dovadă că ne-au aprobat şi proiectul tehnic. Noi trebuie să ne luăm banii de undeva, nici nu mai contează de la cine, pentru că suma este mare, 667.000 lei, şi datoria durează de aproape cinci ani de zile” - Nicolae Vălimăreanu, director RAJDP.
Mierluş se fereşte să recunoască vinovaţii, dar spune că are soluţia intrării în legalitate
Şi directorul executiv din cadrul CJ Vâlcea, Florea Mierluş, s-a abţinut din răsputeri să spună în sarcina cui pică responsabilitatea deciziei abuzive, a deturnării de fonduri, a traficului de influenţă, a falsului în documente publice, a neachitării contravalorii lucrării deja executate şi aşa mai departe, fapte penale uşor de probat în cazul de faţă. Ne-a oferit doar o explicaţie aiuritoare despre o soluţie posibilă de intrare în legalitate. “Şi eu şi doamna primar am discutat cu cei patru cetăţeni din Racoviţa ce deţin teren sub drumul deja asfaltat. Între timp, şi Hidroelectrica le-a emis acestora hârtii prin care este de acord cu schimbul propus de noi, astfel încât să putem prelua în patrimoniul judeţului suprafeţele pe care s-a asfaltat. Porţiunea neasfaltată ce este considerată ca făcând parte din DJ 703 P a fost, de fapt, o cale de acces necesară pentru amenajarea de şantier a hidrocentralei Cornetu. În momentul în care se realizează efectiv schimbul, intrăm în legalitate şi putem achita lucrarea către RAJDP”, ne-a declarat Florea Mierluş. Funcţionarul a fost pur şi simplu incapabil să ofere detalii elementare inclusiv cu privire la posibilul schimb, adică dacă proprietarii terenului sunt de acord să cedeze gratis sau vor în plus şi o diferenţă de bani, spre exemplu. De asemenea, directorul tehnic din CJ Vâlcea a continuat să ridice din umeri, tăcut, în momentul în care l-am întrebat de ce nu s-a folosit această soluţie de la bun început, de acum cinci ani şi au fost acceptate o groază de ilegalităţi.
În 2010, vicele PDL, Romulus Bulacu, a supravegheat activitatea RAJDP
Un fin observator al modurilor de operare din politica vâlceană ne-ar fi spus, fără să stea pe gânduri, că situaţia de la Racoviţa le-a oferit celor de la PSD o monedă de schimb pentru tăcerea complice a potenţialilor opozanţi în cazul unor situaţii similare din zona de sud a judeţului. Şi nu ar fi greşit cu nimic.
În mandatul 2009-2012, cel de-al doilea vicepreşedinte al CJ Vâlcea a fost Romulus Bulacu, din partea PDL, actualmente tot vicepreşedinte, dar interimar şi co-preşedinte al PNL Vâlcea, în urma fuziunii celor două formaţiuni. În atribuţiile directe ale alesului portocaliu intra supravegherea şi coordonarea activităţii RAJDP la vremea respectivă. Din relatările presei locale din momentul respectiv reiese că Romulus Bulacu chiar a şi declarat că în atenţia sa se afla DJ 703 P, “care trebuie modernizat de urgenţă pe o porţiune de patru kilometri”. Deci, comanda şi răspunderea lucrării i-a aparţinut în egală măsură cu toţi ceilalţi implicaţi în acest caz. Până la închiderea ediţiei, nu am reuşit să luăm legătura cu liderul penelist, însă vom reveni cu opinia acestuia, în măsura în care va fi şi dispus să o ofere, într-o ediţie viitoare, pentru că vom continua să ţinem sub observaţie (şi presiune) situaţia.
Ar fi interesant să ne explice măcar Romulus Bulacu (pe Ion Cîlea nu-l mai putem întreba) dacă sutele de milioane luate împrumut an de an de CJ Vâlcea în perioada 2010- 2014 pentru asfaltări au fost cheltuite la fel de legal...
Credit de 7,8 milioane de euro, luat de CJ Vâlcea pentru opt drumuri judeţene
La sfârşitul lunii iunie 2010, CJ Vâlcea a aprobat un proiect de hotărâre privind contractarea unei finanţări rambursabile interne în sumă de circa 32,5 milioane lei (aproape 7,8 milioane euro), pe termen de 8 ani. Conform proiectului aprobat de aleşii din PSD, în alianţă cu cei din PDL, investiţiile ce urmau a fi finanţate din acest credit vizau obiectivele:
• “Modernizare DJ 676B Glăvile – Olteanca – Lăpuşata” (2,5 milioane lei);
• “Modernizare DJ 677C limită judeţ Olt – Lungeşti – Râmeşti” (3,5 milioane lei);
• “Reabilitare şi modernizare DJ 650DN – Ocnele Mari – Buneşti” (2,5 milioane lei);
• “Reabilitare şi modernizare DJ 643, limită judeţ Olt – Laloşu – Făureşti – Găneşti” (7,5 milioane lei);
• “Modernizare DJ 676A, Giuleşti – Dozeşti – Roşiile” (4,5 milioane lei);
• “Reabilitare şi modernizare DJ 677 Mădulari – Şuşani – limită judeţ Olt” (5 milioane lei);
• “Reabilitare şi modernizare DJ 703P Racoviţa – Titeşti” (2,5 milioane lei);
• “Modernizare DJ 677A Creţeni – Mreneşti – Izvoru – Nemoiu – Amărăşti – Glăvile – Cermegeşti – Pesceana – Şirineasa (2 milioane lei);
• Grup hidroenergetic de mică putere pe conducta de alimentare cu apă Cheia – Râmnicu Vâlcea (2,5 milioane lei).
Devizurile estimative ale lucrărilor arată că RAJDP a câştigat licitaţii doar cu oferte mult subevaluate
Un calcul comparativ în posesia căruia am intrat, scris de un funcţionar important implicat în procesul decizional privind modernizarea drumurilor judeţene din Vâlcea, ne demonstrează negru pe alb cum s-a procedat pentru ca RAJDP să ajungă să piardă milioane de euro. Evaluările făcute de un proiectant consultat relevă diferenţe enorme între costurile totale reale, conform preţurilor la zi, pentru lucrări de modernizare pe câţiva kilometri din numai patru drumuri judeţene şi cele din ofertele cu care s-a prezentat regia la licitaţii.
RAJDP a cerut 17 milioane de lei plus TVA pentru DJ 643 Laloşu – Găneşti, în timp ce evaluarea proiectantului s-a ridicat la 22 milioane de lei fără TVA şi fără reduceri. În total, lucrarea ar fi trebuit să coste 39.104.060 lei plus TVA, preţ la care RAJDP ar fi avut şi profit. Dar regia a trebuit să ofere un preţ mult mai mic pentru a câştiga licitaţia organizată de CJ Vâlcea. Aşa a ajuns RAJDP cu datorii, situaţie financiară ce a împiedicat-o ulterior să aibă acces la noi licitaţii, inclusiv la cele din fonduri europene.
Nota scrisă de mână pe care o prezentăm în facsimil demonstrează premeditarea iminentului faliment al regiei, lăsând locul liber societăţilor private. Documentul va ajunge acum în atenţia procurorilor DNA, cărora e posibil să le trezească interesul şi cheful de a descinde serios în sediul CJ Vâlcea!