Pentru a patra săptămână consecutivă, aproximativ trei mii de angajaţi ai subunităţilor Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi membri ai Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) şi ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate (FNES) Univers au protestat timp de o oră, joi seara (5 martie), în faţa sediului Diviziei Miniere a companiei în semn de nemulţumire faţă de restructurările de personal şi cheltuieli anunţate de administraţia companiei. În aceeaşi zi, s-a ţinut şi o nouă şedinţă de conciliere între părţi, “arbitrată” de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, pentru evitarea declanşării unui conflict colectiv de muncă (grevă generală).
ITM consideră FNME nereprezentativă sindical la nivelul companiei
La concilierea de joi, 5 martie a.c., au participat inspectorul şef-adjunct Alecandru Căruntu şi inspectorii de Muncă Lidia Tutoi şi Elena Diculescu (din partea ITM), Aurel Medinţu, Ion Petroniu, Sorin Olaru, Ion Ruşeţ şi Liliana Dungan (din partea CE Oltenia), respectiv liderii FNME Constantin Mitrescu (vicepreşedinte), Dumitru Pârvulescu (vicepreşedinte) şi Ion Feurdean (secretar), precum şi Marin Golea (preşedintele Sindicatului Minerul Rovinari - Pinoasa) şi Cristian Ovidiu Lădaru (preşedintele Sindicatului Liber EMC Roşia).
În cadrul şedinţei, s-a dezbătut problematica declanşării conflictului colectiv de muncă la nivelul CE Oltenia. Reprezentanţii ITM au apreciat că, în conflictele colective de muncă la nivel de unitate, angajaţii sunt reprezentaţi de sindicatele reprezentative din unitate. Potrivit legii, reprezentativitatea organizaţiilor sindicale la nivel de unitate este dată de numărul de membri de sindicat ce reprezintă cel puţin jumătate plus unu din numărul angajaţilor societăţii. În acest context, inspectorii de muncă apreciază că observaţia conducerii CE Oltenia este întemeiată, în sensul că un conflict colectiv de muncă nu poate fi declanşat de către FNME, în consecinţă urmează să procedeze la continuarea negocierilor colective. Conducerea CE Oltenia susţine că va manifesta în continuare disponibilitate pentru continuarea negocierilor şi încheierea unui Contract Colectiv de Muncă la nivel de unitate.
Reprezentanţii FNME susţin că, în conformitate cu art. 171 (2) din Legea 62/2011, reprezentanţii ITM nu pot emite aprecieri, concluzii şi decizii în procesul verbal, întrucât în acesta se contrasemnează doar susţinerea părţilor şi rezultatul dezbaterilor. De asemenea, susţin că nu s-au soluţionat revendicările.
“Acordul respectă toate prevederile fostului Contract Colectiv de Muncă (CCM), cu două excepţii:
1. Prima de vacanţă va fi introdusă în venitul lunar, printr-un adaos lunar în valoare egală de 250 lei, indiferent de funcţia deţinută;
2. Nu se vor mai putea acorda bilete de odihnă, conform Legii nr. 94/2014 privind acordarea tichetelor de vacanţă”
comunicat de presă emis de CE Oltenia
Acord colectiv de muncă, acceptat de o parte din sindicate
Anterior, la 1 martie a.c., între administraţia CE Oltenia şi organizaţiile sindicale legal constituite, ai căror membri sunt salariaţi ai societăţii, a fost încheiat un Acord Colectiv de Muncă, în temeiul art.153 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, document valabil până la 31 decembrie anul curent.
“Acordul respectă toate prevederile fostului Contract Colectiv de Muncă (CCM), cu două excepţii:
1. Prima de vacanţă va fi introdusă în venitul lunar, printr-un adaos lunar în valoare egală de 250 lei, indiferent de funcţia deţinută;
2. Nu se vor mai putea acorda bilete de odihnă, conform Legii nr. 94/2014 privind acordarea tichetelor de vacanţă.
Toate celelalte venituri lunare sau ocazionale din CCM 2014 vor fi menţinute. Acordul se aplică tuturor membrilor organizaţiilor sindicale semnatare (Legea nr. 62/2011, art. 153: «Conform principiului recunoaşterii reciproce, orice organizaţie sindicală legal constituită poate încheia cu un angajator sau cu o organizaţie patronală orice alte tipuri de acorduri, convenţii sau înţelegeri, în formă scrisă, care reprezintă legea părţilor şi ale căror prevederi sunt aplicabile numai membrilor organizaţiilor semnatare.»)”, se arată într-un comunicat remis presei de conducerea CE Oltenia. Acordul nu a fost semnat de reprezentanţii FNME, care au anunţat că vor continua protestele, solicitând în continuare inclusiv demisia directorului general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel.