Economic

Ford caută oportunităţi pentru producerea unui al doilea tip de autovehicul la Craiova

Ford a renunţat la concedierea a 170 de angajaţi de la fabrica din Craiova, dar reduce programul de lucru

Vineri, 6 martie, Ford România a anunţat că, în urma negocierilor cu sindicatul fabricii din Craiova privind reducerea a 680 de posturi, s-a decis renunţarea la disponibilizarea a 170 de angajaţi. Compania va reduce însă programul de lucru al salariaţilor. Conducerea Ford nu a precizat însă în ce constă programul redus de muncă, anunţând doar că acesta va putea fi pus în practică după înregistrarea oficială la autorităţile competente şi că angajaţii vor fi remuneraţi conform prevederilor Contractului Colectiv de Munca şi ale legislaţiei în vigoare.
Ford România a anunţat încă din noiembrie anul trecut un program de încetare voluntară a relaţiilor de muncă, împreună cu un program de concediere pe motive economice, care a vizat aproximativ 680 de posturi. Măsura se doreşte a asigura competitivitatea uzinei din Craiova şi păstra controlul asupra costurilor operaţionale. Până în prezent, peste 490 de angajaţi ai uzinei Ford Craiova au aplicat pentru programul de încetare voluntară a relaţiilor de muncă. Cererile acestora au fost acceptate de conducerea companiei, o parte dintre ei încheindu-şi contractele de muncă la sfârşitul lunii decembrie 2014, alţii până la sfârşitul lunii ianuarie 2015, iar altă parte în luna februarie. Pentru a atinge ţinta de reducere de personal pentru 680 de posturi, Ford România s-a consultat cu sindicatele, cu care au ajuns la o înţelegere cu privire la implementarea unui program de lucru redus la fabrica din Craiova. “Acordul permite companiei noastre să evite concedierea a aproximativ 170 de persoane”, a declarat vineri Ana-Maria Timiş, purtătorul de cuvânt al Ford România.
Potrivit declaraţiilor acesteia, respectivele măsuri vor contribui la folosirea optimă a forţei de muncă din fabrica de la Craiova şi îndeplinirea condiţiilor actuale de producţie şi cele preconizate. De asemenea, s-a subliniat că Ford continuă să caute oportunităţi pentru producerea unui al doilea autovehicul la Craiova. Producţia la fabrica din Craiova a demarat în 2012, odată cu lansarea modelului B-Max, care este primul produs al acestei fabrici şi prima maşină fabricată în România de 5 stele EuroNCAP. Ford a început producţia de motoare la uzina de la Craiova în mai 2012, cu EcoBoost de un litru, urmat în aprilie 2013 de EcoBoost de 1,5 litri, iar compania anunţa în martie 2014 că producea la Craiova aproximativ 1.000 de motoare pe zi, din ambele categorii. La secţia de motoare lucrau aproximativ 1.000 de angajaţi în două schimburi.
În raportul public anual pe 2013, Curtea de Conturi arată că Ford Motor Company, cumpărătorul fabricii de automobile din Craiova, nu a respectat clauzele privind integrarea producţiei de minimum 60% până la sfârşitul celui de-al patrulea an de la data finalizării şi realizarea unui volum de producţie de 60.000 de automobile, până la data de 31.12.2012. În contractul de privatizare nu au fost prevăzute sancţiuni pentru cumpărător pentru nerealizarea acestei obligaţii.
Potrivit Ford România, începând cu anul 2008 când a fost preluată, Ford a transformat uzina din Craiova într-una dintre cele mai moderne facilităţi de producţie din Europa, investind peste 1 miliard de euro în tehnologii avansate ce permit fabricii să construiască modele inovatoare precum Ford B-MAX şi motorul de 1,0 litri EcoBoost, câştigător al premiului Motorul Internaţional al Anului 2014, pentru a treia oară consecutiv.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...