Reportaj

Un vâlcean ce nu crede în noroc, reuşeşte să îi devanseze pe bikerii experimentaţi

Pasiune costisitoare, decontată de cluburile de profil

Are 32 de ani, iar de patru ani îşi dedică mai tot timpul antrenamentului pentru buna mânuire a motoarelor în cadrul competiţiilor de enduro şi hard enduro din ţară. Recunoaşte că este un sport destul de costisitor, iar fără un sprijin din partea unui club afiliat Federaţiei Române de Motociclism, visele n-ar putea prinde viaţă prea uşor, participarea la o singură competiţie depăşind suma de 2.000 de lei. Vorbim despre Alexandru Băleanu din Rm. Vâlcea, ocupantul locului II la competiţia de hard enduro desfăşurată în urmă cu două săptămâni în Munţii Lotrului, înscrisă în Calendarul Campionatului Naţional de Motociclism şi al locului V la cea mai grea cursă de gen, Red Bull Romaniacs, desfăşurată la Sibiu.

Nu şi-a propus să devanseze pe cineva anume din Europa sau din lume la acest sport destul de solicitant din punct de vedere fizic, dar şi financiar. Vrea, însă, să se autodepăşească de la o competiţie la alta, iar pentru acest lucru, Alexandru susţine că este nevoie de multe ore de antrenament şi răbdare şi nu neapărat de noroc.

A optat pentru adrenalina oferită de cărările de munte

Recunoaşte că şi-a descoperit această pasiune târziu faţă de alţi bikeri, motiv pentru care este decis să depună un efort dublu pentru a ajunge la performanţele atinse de alţii la vârsta lui. Prima dată a condus pe un motor de oraş, după cum numeşte Alexandru motocicletele ce nu se încadrează pentru participarea la diferite competiţii, iar de aici a urmat doar un pas spre a se decide să îşi achiziţioneze primul său motor puternic. „Prima oară am mers cu motorul pe stradă, dar din cauza pericolului la care mi-am dat seama că pot fi expus, am hotărât să îmi cumpăr un alt fel de motor cu care să mă pot bucura de trasee dificile, dar nu pe stradă”, ne-a mărturisit Alexandru Băleanu. Acesta îşi aminteşte de primii săi o sută de kilometri parcurşi, captat fiind de enduro de către fratele său.
Şi acum îl priveşte drept cel mai lung traseu ce l-a făcut să doarmă ore întregi. „Am dormit o zi jumătate după, pentru că este foarte solicitant. E foarte greu să mergi zeci de kilometri prin munţi”, râde acum.

"E vorba de antrenament pentru a reuşi să obţii un timp cât mai bun, să nu faci greşeli. Până la urmă, e vorba despre experienţă…", Alexandru Băleanu

Antrenamentele şi experienţa cântăresc mai mult decât norocul

Când vorbeşte despre reuşita în cadrul unui concurs, nu invocă norocul. El este de părere că orele de antrenament sunt cele care îţi dau încrederea necesară concentrării asupra traseului pe care îl ai de parcurs într-o competiţie sau alta. „E vorba de antrenament pentru a reuşi să obţii un timp cât mai bun, să nu faci greşeli. Până la urmă, e vorba despre experienţă, iar eu m-am apucat de acest sport abia în urmă cu patru ani, ceea ce este cam târziu faţă de alţi competitori. Totuşi, eu nu merg pentru un anumit rezultat, merg pentru mine, pentru a-mi urmări evoluţia, nu plec la drum cu gândul de a obţine un anume rezultat. Gândesc aşa mereu şi uite că am reuşit de multe ori să îi devansez pe cei cu multă experienţă”, ne mai spune hotârât Alexandru.

30.000 de euro investiţi în patru ani

Dar pentru ca toate aceste lucruri să se petreacă, bikerul nostru are nevoie de o susţinere financiară permanentă destul de importantă în al său hobby. Numai în cei patru ani de practicare a acestui sport, Alexandru ne mărturiseşte că a investit aproximativ 30.000 de euro, cea mai mare parte din bani fiindu-i asigurată de clubul CSU Ştiinţa Bucureşti. „Mereu se cheltuiesc foarte mulţi bani. Numai o motocicletă se ridică la suma de 4.000 de euro, iar cum eu sunt acum la al treilea motor, faceţi un calcul. Ca să nu mai vorbim despre banii necesari înscrierii la competiţii, însă aici am avut noroc pentru că m-au susţinut cei de la clubul din Bucureşti la care eu activez. Ei mi-au plătit toate taxele de participare. De exemplu, la Red Bull Romaniacs de anul acesta, unde am obţinut locul cinci, am cheltuit aproximativ 2.000 de lei, însă merită efortul”, spune cu zâmbetul pe buze Băleanu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...