De vineri, 27 februarie, a pornit periplul de avanpremiere în Bucureşti şi principalele oraşe ale ţării a celei mai recente producţii cinematografice, “De ce eu?”, a regizorului Tudor Giurgiu. Filmul şi autorii lui se prezintă şi publicului cinefil din Oltenia, pelicula rulând deja în Craiova, Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea. În Bănie, filmul este proiectat la Cinema Modern (în fiecare zi, până joi, 5 martie, inclusiv, cu începere de la orele 14:00, 18:00 şi 20:00), la Cinema Patria (vineri-joi, ora 18:00) şi Colours Cinema (vineri-joi, ora 19:00). În Târgu Jiu, filmul rulează la Cinema Sergiu Nicolaescu (vineri-joi, ora 18:45). În Râmnicu Vâlcea, producţia a fost pusă deja la dispoziţia publicului în Line Cinema (River Plaza Mall) în zilele de vineri şi sâmbătă, o nouă proiecţie fiind programată miercuri, 4 martie, de la ora 20.55. Prezentarea de gală, însă, în prezenţa regizorului, a actorilor, criticilor de film şi altor personalităţi va avea loc duminică, 8 martie, cu începere de la ora 19.00, în Sala Mare a Consiliului Judeţean Vâlcea, recent dotată cu un proiector 3D.
Povestea procurorului Panait, preluată ca model de atitudine împotriva corupţiei
Bazat pe fapte reale (misterioasă şi controversata moarte a procurorului Cristian Panait, coleg, la vremea respectivă, cu actualul premier Victor Ponta), “De ce eu?” este un thriller ce readuce în prim plan povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate. Pelicula a strâns deja foarte multe laude, dar şi câteva critici, atât din partea profesioniştilor în domeniu, cât şi a publicului mai mult sau mai puţin avizat.
Distribuţia este una atent selectată, cu o îmbinare fericită între figuri proaspete, dar şi unele consacrate ale marelui ecran. Emilian Oprea joacă rolul principal, procurorul Cristian Panduru, Mihai Constantin pe cel al procurorului Codrea, în timp ce vâlceanca Andreea Vasile joacă rolul Dorei, iubita procurorului. Din distribuţie mai fac parte Dan Condurache (procurorul Iustin), Liviu Pintileasa (Ionuţ), Mihai Smarandache (Şerban), Alin Florea (procurorul Bogdan Leca), Lucreţia Mandric (mătuşa lui Cristian Panduru), Sore Mihalache (Alina), Ionuţ Caras (Rareş), Virgil Ogăşanu (Procurorul general al României), Bányai Kelemen Barna şi Mădălina Ciotea. Scenariul a fost realizat de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu, imaginea fiind semnată de Marius Panduru.
Andreea Vasile, de la revelaţia “Big Brother”, la actriţa remarcabilă din prezent
Pentru vâlceni, prezenţa Andreei Vasile reprezintă întâlnirea cu o transformare spectaculoasă, din fata de bani gata care făcea inimile a multor tineri din întreaga ţară să tresalte la vederea ei în prima serie a Big Brother, într-o actriţă de real talent, cu studii profesioniste şi cu aprecieri la nivel naţional şi chiar internaţional. Născută pe 29 februarie 1988, Andreea a absolvit U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”, promoţia 2008. În timpul studenţiei (anul al II-lea la secţia actorie) a jucat într-unul din episoadele serialului “La urgenţă” rolul unei tinere de 23 de ani cu o tumoare la colon, prima sa apariţie într-un film. În prezent face parte din colectivul Teatrului Metropolis din Capitală. La Gala Tânărului Actor “Hop” 2010, desfăşurată la Mangalia, a interpretat un rol în comedia “Women in motion”, de Donald Margulies. A jucat şi în filmele: “Luna verde” - producţie Castel Film + CNC; România (2010), rolul Irina; Bani (2008); “Eu” (2008); “Naşterea unei capodopere” (2008); O nouă casă (2007), “Umbre”.
Actriţa recomandă călduros vizionarea “De ce eu?” din motive simple, dar deopotrivă serioase. “Mi-ar plăcea ca povestea asta să ajungă la cât mai multă lume. Pentru că e povestea unui erou şi pentru că avem nevoie de eroi mai mult ca oricând. Mergeţi să-l vedeţi! Pentru că, uneori, e mai uşor să învăţăm doar uitându-ne la destinele tragice ale altora. Pentru că e despre curaj şi determinare şi pentru că înfrângerea e doar aparentă. Şi pentru că e o poveste simbol pentru lupta, mai mică sau mai mare, pe care o duce fiecare dintre noi”, spune Andreea Vasile pe propriul cont de Facebook.
Mulţumiri DNA pentru ajutorul nesperat pentru marketingul producţiei
Într-un interviu acordat zilele trecute colegilor de la Gazeta Sporturilor, regizorul filmului îi încurajează în special pe tineri să vină să-l vadă, mizând pe doza de optimism pe care le-o poate administra în lupta pentru propriile valori. “Aş vrea ca românii să vină să-l vadă pentru a înţelege că se schimbă ceva. Eu sunt un optimist incorigibil. Sigur, tot se fac jocuri, dar acum zece ani nu vedeai miniştri arestaţi. Aş vrea ca mai ales tinerii să-l vadă, să înţeleagă că trebuie să lupte pentru valorile lor şi că nu sunt singuri. Cred că omul ăsta (procurorul Cristian Panait – n.r.) a fost prea singur, abandonat de toţi. Filmul meu asta spune, că nu trebuie să cedezi, iar pentru că România s-a schimbat, ai o şansă şi nu vei ajunge cum a ajuns Panait”, a spus Tudor Giurgiu. El consideră că elementele cele mai vizibile le oferă justiţia, în general, Direcţia Naţională Anticorupţie, în special. “Cred că DNA-ul e de bază. Cu toată nebunia din ultimele săptămâni, cu Udrea, cu Microsoft, glumeam că ar trebui să-i mulţumim DNA-ului pentru marketing. Face filmul să fie foarte actual”, a completat regizorul.
Campanie de atitudine civică pentru demascarea abuzurilor
“«De ce eu» trebuie să le arate tuturor că nu trebuie să ţii capul plecat, că merită să te lupţi pentru valorile şi principiile tale şi să te opui presiunilor. Oamenii precum Cristian Panait sunt motivul pentru care astăzi avem mai multă încredere în justiţie; lupta anticorupţie a devenit o prioritate naţională. Suntem condamnaţi să reuşim. Toţi cei care identifică abuzuri şi au curajul să le demaşte, merită sprijiniţi şi apăraţi”, mai spune regizorul Tudor Giurgiu. Regizorul încurajează publicul să trimită mailuri cu opinii sau cu alte cazuri similare pe adresa deceeu@hotnews.ro, în cadrul campaniei “Singur împotriva tuturor”, o iniţiativă De ce eu?, Expert Forum (EFOR) şi HotNews.ro.