Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) reaminteşte salariaţilor, printr-un comunicat de presă postat pe site-ul companiei, că traversează o perioadă extrem de dificilă din cauza apariţiei pe piaţă, în perioada 2011-2013, a unei mari cantităţi de energie produsă din surse regenerabile. “Cea mai mare problemă, în anul 2015, este necesitatea de a aloca 500 milioane de lei pentru achiziţia certificatelor de CO2. Această obligativitate a apărut după anul 2013. Dacă în 2013 şi 2014 certificatele au fost cumpărate cu preţuri între 2 euro şi 5 euro, în 2015 preţul mediu este de cca. 8 euro/certificat. Neachiziţionarea acestor certificate duce la oprirea activităţii termocentralelor”, se arată în comunicatul citat.
“Singura posibilitate de a face faţă acestei cheltuieli este o restructurare a companiei. Aceasta se poate face prin: externalizarea carierei Berbeşti (cca. 1000 de persoane); încetarea raporturilor de lucru pentru 1300 de salariaţi care îndeplinesc condiţiile de pensionare până la 01.06.2017; încetarea raporturilor de muncă pentru 250 de salariaţi de la Sucursala Brăila; încetarea raporturilor de muncă cu alţi 450 de salariaţi, conform unor criterii stabilite”, mai anunţă directoratul CE Oltenia. Cu excepţia angajaţilor UMC Berbeşti, ce va fi preluată de CET Govora SA, ceilalţi salariaţi menţionaţi pot beneficia de indemnizaţie de şomaj şi de venit de completare în cuantum de 1.700 lei lunar, pentru o perioadă de doi ani. Conducerea companiei precizează că, în conformitate cu legislaţia actuală, nu se mai pot acorda bani nici pentru prima de vacanţă, ci doar vouchere (cupoane turistice) în valoare de cca. 1.000 lei. În locul acestei prime, se propune ca fiecărui salariat să i se majoreze salariul lunar brut cu 208 lei sau cu o sumă mai mică. “Compania nu mai poate suporta un concediu mediu de 34 de zile lucrătoare (...). Prin restructurarea propusă, în limitele câştigului mediu brut salarial de 3.527 lei, se poate menţine valoarea sporurilor şi a altor bonificaţii aferente fondului de salarii: spor de carieră, de pericol, de fidelitate, alte sporuri existente. De asemenea, vor fi desfiinţate funcţiile de inspectori sociali, iar liderii de sindicat vor fi plătiţi în condiţiile legii. Neînregistrarea Contractului Colectiv de Muncă la data de 19 februarie 2015 conduce la lipsa suportului legal pentru acordarea: transportului salariaţilor; tichetelor de masă; mesei calde; ajutoarelor de deces şi boală; primelor ocazionale”, se mai precizează în documentul citat.
Actualitate
02.03.2015
Restructurările sunt obligatorii pentru menţinerea unor salarii decente la CE Oltenia
Directoratul precizează că obligativitatea de a aloca 500 de milioane de lei numai în 2015 pentru certificate verzi reprezintă povara cea mai apăsătoare pe bugetul companiei

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)
< înapoiînainte >
Actualitate
07.03.2025