La Ţară

Seceta a pus la pământ porumbul

Agricultura vâlceană, la un pas de dezastru

Vâlcea se pregăteşte de un dezastru agricol, spun autorităţile. Seceta prelungită a stors orice speranţă a agricultorilor vâlceni de a mai obţine porumb anul acesta, până în toamnă aproximativ 90 la sută din culturile din judeţ urmând să fie declarate calamitate. Pierderile ajung la 20 la sută şi în cazul grâului şi al orzului, şi la peste 10 la sută în cazul celorlalte culturi.

Seceta a făcut ravagii în lanuri

„A mai plouat, dar nu mai are niciun efect, căci e prea cald afară. La 38-39 de grade, pământul se aprinde singur. Lanul e tot uscat, iar ceea ce mai pare verde nu a rodit, nu este nicio drugă de porumb”, spune Nicolae Răguşitu, agricultor de când se ştie în Budeşti. E unul dintre cei mai înstăriţi din zonă, dar, ca toţi vâlcenii care au cultivat anul acesta porumb pe surpfeţe mai mici sau mai mari, va ieşi în pagubă. „Nu scot nimic anul acesta. Sămânţa pentru anul viitor o să o cumpăr, dar dacă va fi tot aşa cum e acum nu se mai merită. Am cheltuit numai cu aratul şi semănatul 1.000 de lei şi nu recuperez nimic”, spune agricultorul. Vecinul de tarla, nea Vasile, are şi el cultivate cu porumb şase hecatre. Totul s-a uscat deja îniante ca plantele să ajungă să rodească. „Ce să faci? Aşa e la toată lumea. Temperaturile sunt foarte mari şi, chiar dacă ar ploua, nu s-ar mai face nimic. S-a uscat totul. Poate cei care au culturi de orz să mai facă ceva şi cei cu grâul, dar nici ei prea mult că au prins şi seceta din toamnă”, spune cu amărăciune bărbatul.

"A mai plouat, dar nu mai are niciun efect, căci e prea cald afară. La 38-39 de grade, pământul se aprinde singur. Lanul e tot uscat, iar ceea ce mai pare verde nu a rodit, nu este nicio drugă de porumb.", Nicolae Răguşitu, agricultor

90 la sută din culturile de porumb, compromise

Dimensiunea dezastrului din agricultura vâlceană se vede cel mai bine în zona Bălceşti-Laloşu, unde de câteva luni nu a mai plouat serios, astfel că majoritatea culturilor de porumb şi de floarea soarelui s-au uscat pe suprafeţe foarte mari. „Este unul dintre cei mai secetoşi ani, de 30 de ani de când sunt eu în agricultură. Situaţia cea mai critică o avem la cultura de porumb. Avem zone, Bălceşti, Laloşu, Diculeşti, unde în prezent 70-80 la sută din culturi sunt calamitate şi, zic eu, va ajunge până la 90 la sută!”, spune Florel Bădele, directorul Direcţiei Agricole Vâlcea. Previziunile nu sunt însă îmbucurătoare, autorităţile aşteptându-se şi la o explozie a preţurilor la legume şi cereale în următoarea perioadă, producţia din acest an fiind foarte mică în Vâlcea. În prezent, din cele 46 de mii de hectare de teren cultivate cu porumb, peste 23 de mii sunt afectate de lipsa apei din sol. Vestea rea pentru cultivatori este că, cel puţin deocamdată, statul nu se gândeşte să le acorde niciun fel de ajutor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...