Economic

„Băieţii deştepţi”, raşi din sistemul energetic

Electrocarbon Slatina a negociat deja menţinerea contractului, Alro are termen până în 15 august

Şase contracte denunţate de Hidroelectrica cu firmele „băieţilor deştepţi” din energie pot calma bursa OPCOM, permiţând marilor consumatori să cumpere în mod direct cea mai ieftină energie din ţară. În ultima lună de zile, Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român, intrat în insolvenţă pe data de 20 iunie, s-a curăţat de 6 din cele zece contracte directe de vânzare a energiei pe care le avea şi care în ultimii zece ani au mâncat 1,5 miliarde de euro din profiturile potenţiale pe care producătorul de energie le putea înregistra. Rând pe rând, firmele Euro P.E.C., EFT AG, EFT România, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries şi în cele din urmă Energy Holding au fost decuplate de la cel mai ieftin curent din România, după ce însă au provocat un minus de circa 3 miliarde de lei numai în perioada 2006-31 mai 2012.

Insolvenţa, benefică pentru exterminarea „căpuşelor”

"Clienţii finali vin pe bursă. Astfel, furnizorul n-o să mai fie Energy Holding sau alte companii, ci o să fie Hidroelectrica. Licitează pe bursă şi încheie un contract cu noi.", Remus Borza, avocat

Intrarea în insolvenţă a companiei şi administrarea ei de către Euro Insol, firma desemnată ca administrator judiciar, s-a dovedit benefică pentru reducerea pierderilor înregistrate de statul român. „Clienţii finali vin pe bursă. Astfel, furnizorul n-o să mai fie Energy Holding sau alte companii, ci o să fie Hidroelectrica. Licitează pe bursă şi încheie un contract cu noi”, explică avocatul Remus Borza. Până în acest moment, Hidroelectrica a rămas numai cu patru contracte directe de vânzare a energiei electrice semnate cu Electromagnetica, Elsid, Electrocarbon Slatina şi Alro, cu ultima companie negocierile fiind în plină desfăşurare. „Continuăm în august discuţiile cu Alro”, a mai spus Borza, amintind că data limită pentru negocieri este jumătatea lunii. Tot pe 15 august, Hidroelectrica va sista livrarea energiei electrice către Energy Holding, firma care revindea pachetele achiziţionate la preţuri cu 50% mai mici decât pe piaţă către clienţi importanţi. Printre aceştia se numără: cel mai mare exportator din România, Dacia, Ductil Steel Buzău şi Laminorul Brăila, ambele controlate de ruşii de la Mechel, sau de producătorul de componente auto Delphi. Alpiq RomIndustries este furnizorul de energie al Arctic, Moldomin, Sortilemn Gherla sau Kronospan, în timp ce Alpiq RomEnergie furnizează electricitate pentru Rominserv. EFT România era furnizorul de energie al fabricilor de ciment Holcim din Aleşd, Câmpulung şi Turda.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...