Economic

Gerea: Încercăm să salvăm de la faliment complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat luni, 23 februarie, că statul încearcă să salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, aflate într-o situaţie dificilă. “Suntem într-o situaţie ingrată. La Complexul Energetic Hunedoara este o nouă conducere, putem spune că şi un nou Consiliu de Aministraţie, care sper să găsească soluţii. Eu sunt un pic optimist din fire, sper ca într-o lună să avem o linie, să salvăm aceste două entităţi esenţiale (complexurile Oltenia şi Hunedoara – n.r.) pentru sistemul energetic”, a spus Gerea.

Eficientizarea CE Oltenia va continua

Potrivit acestuia, în cazul Complexului Energetic Oltenia, Ministerul Energiei încearcă să “împuşte doi iepuri dintr-o lovitură”, respectiv să transfere minele de la Berbeşti către CET Govora. “Încercăm să împuşcăm doi iepuri deodată, să vedem cum o anumită parte ineficientă poate căpăta valoare în altă zonă, adică minele de la Berbeşti să fuzioneze cu CET Govora, astfel Complexul Energetic Oltenia scapă de presiunea mare legată de problema de personal. Aceste mine produc o pierdere apreciabilă, dar CET Govora va putea să asigure abur tehnologic şi energie electrică la Oltchim şi căldură la Râmnicu Vâlcea, totul conform unui program stabilit de CET Govora şi Complexul Energetic Oltenia. La Complexul Energetic Oltenia rămân probleme de eficientizare, investiţii”, a mai spus Gerea.

Tranzacţie cu sufletul la gură

Joi, 26 februarie, este programată şedinţa ordinară a Consiliului de Administraţie al CE Oltenia, pe ordinea de zi fiind şi aprobarea transferului activelor şi personalului UMC Berbeşti către CET Govora SA. Decizia se va putea lua cu majoritate simplă de voturi, chiar dacă reprezentanţii Fondului Proprietatea (deţinătorii a 21,56% din acţiunile CEO) se vor opune. Totuşi, conform declaraţiilor directorului general al CEO, Laurenţiu Ciurel, acest for nu poate lua o decizie în acest sens fără avizul Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia, lucru care, până luni, 23 februarie, nu s-a întâmplat. În cazul în care transferul pică, CET Govora rămâne fără materie primă, iar cei 1.300 de angajaţi ai minelor de la Berbeşti şi Alunu vor fi trimişi în şomaj tehnic deoarece managementul CEO nu a prevăzut buget pentru menţinerea acestora decât până la 1 martie a.c.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

24.02.2015 - 09:07 fier vechi:multumesc PSD pentru modul de implicare in CEO ca altfel intram in faliment. o sa caut un loc la berbesti pentru a-mi desfasura activitatea. in prima faza. multumesc PSD.te iubesc

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...