Ultima Oră

Directorul şi fosta contabilă a Imprimeriei “Oltenia”, acuzaţi de procurorii DNA de abuz în serviciu

Prejudiciul creat de cei doi companiei mamă, CNI “Coresi” SA, a fost evaluat de anchetatori la 109.952,47 lei, sumă pentru care s-au pus sechestre

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova demonstrează că la Sucursala Imprimeria “Oltenia” din cadrul Companiei Naţionale a Imprimeriilor (CNI) “Coresi” SA, jaful se produce de ani de zile sistematic. Anchetatorii i-au trimis luni, 23 februarie a.c., în judecată, în stare de libertate, pe Ştefan Cosmin Gheorghiţă, director, şi Ionica-Flori Popa-Florea, şef compartiment contabilitate, salarizare şi personal în cadrul aceleiaşi instituţii, la data faptelor. În sarcina celor doi inculpaţi, procurorii au reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în 15 iunie 2012, nerespectând prevederile legale incidente, atribuţiile de serviciu, normele interne obligatorii de atribuire a contractelor de închiriere aplicabile în cauză şi Hotărârea nr. 5/21.12.2009 a Consiliului de Administraţie al CNI Coresi SA (prin care s-au stabilit tarifele minime obligatorii de închiriere a activelor companiei), cei doi au încheiat un contract de închiriere cu o societate comercială având ca obiect suprafeţele de teren de 865,27 mp şi 6,45 mp aflate în administrarea sucursalei, fără organizarea unei licitaţii publice. Achetatorii au stabilit că prejudiciul produs patrimoniului CNI Coresi SA este de 109.952,47 lei.

Închiriere pe 66 de luni, la un preţ cu 1 euro/mp mai mic decât era obligatoriu

Procurorii anticorupţie precizează, în acelaşi rechizitor, că, prin încheierea acestui contract de închiriere s-a obţinut implicit un folos material necuvenit pentru firma respectivă, căruia i s-a atribuit practic respectivul contract prin încredinţare directă, cu încălcarea normelor susmenţionate, fiind stabilite clauze unilateral avantajoase pentru acesta şi păgubitoare pentru CNI Coresi SA, precum:
- includerea suprafeţei suplimentare de teren de 6,45 mp care nu a făcut obiectul unei licitaţii publice competitive, deşi această procedură era obligatorie;
- plata unei chirii lunare la un preţ inferior cu 1 euro/mp faţă de tariful minim obligatoriu (0,5 euro/mp faţă de 1,5 euro/mp) stabilit pentru acest bun având categoria de teren liber cu interdicţia de construcţii definitive, aflat în patrimoniul Sucursalei Imprimeria “Oltenia”;
- termenul de închiriere de 66 luni, începând cu data de 15.06.2012 şi până pe data de 15.01.2017 inclusiv, faţă de termenul stabilit prin normele interne şi contractul cadru de închiriere, respectiv 1 an, cu posibilitatea de prelungire;
- penalităţi de 0,1% faţă de 0,3% pentru fiecare zi de întârziere a plăţii obligaţiilor financiare asumate;
- posibilitatea ca locatarul să eludeze obligaţia de a pune la dispoziţia locatorului (la încetarea contractului) imobilul închiriat cu toate îmbunătăţirile aduse, în schimbul plăţii unei daune evaluate la cuantumul derizoriu de doar 1.000 de euro.
În cauză, procurorii au instituit măsura asigurătoare a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile, aflate în proprietatea inculpaţilor, până la concurenţa sumei de 109.952,47 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Sindicaliştii au reclamat la DNA jaful de la Imprimeria “Oltenia”

Activele din Craiova ale CNI “Coresi” SA (clădiri şi teren în suprafaţă de 14.402 mp în cartierul 1 Mai, str. Dr. Nicolae Ionescu Siseşti, nr. 21) fac obiectul unui alt scandal de amploare. Potrivit presei locale, ele au fost înstrăinate fără licitaţie în 2014 unor samsari imobiliari (Dapo Euro Imob SRL Galaţi) pentru 1,68 milioane de euro. Intermediarii au vândut mai departe imprimeria unor dezvoltatori imobiliari care lucrează pentru Kaufland. De curând, buldozerele au fost mobilizate pentru demolarea imprimeriei. Sindicatele au reclamat afacerea la DNA, printre cei denunţaţi aflându-se şi premierul Victor Ponta. Gălăţenii de la Dapo Euro Imob au angajat pentru demolări firma Road and Civil SRL din Craiova, aceeaşi pe care CNI Coresi SA a angajat-o pentru a construi noul sediu al imprimeriei, în cartierul Craioviţa Nouă, pentru a beneficia de autorizaţia acestora pentru demolare. Road and Civil va încasa 742.000 de euro de la CNI Coresi SA pentru proiectarea şi execuţia noilor spaţii de producţie (3.263 mp) din str. Constantin Brâncoveanu nr. 38C. Deşi autorizaţia de demolare a acualelor imobile a fost rapid obţinută, până acum, pentru noua locaţie nu s-a obţinut de la primărie nici măcar certificatul de urbanism.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...