Specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Mehedinţi continuă să monitorizeze calitatea apei Dunării, pusă în pericol de scufundarea la Moldova Veche a unui şlep cu aproximativ 900 tone azotat de amoniu, a declarat joi, 19 februarie, directorul instituţiei, Cristian Mură. Potrivit afirmaţiilor acestuia, laboratoarele mobile ale SGA Mehedinţi, recoltează, începând din 11 februarie, când a avut loc accidentul, din şase în şase ore, probe de apă din sectoarele fluviale ale localităţilor Sviniţa, Orşova şi Drobeta Turnu Severin, pentru a preîntâmpina o eventuală poluare cu substanţele chimice conţinute de îngrăşământul ambalat în saci de plastic, aflat în cala navei, cu prora scufundată la aproximativ 18 metri adâncime. “Vom continua această activitate până când ultimul sac va fi scos la suprafaţă. Alte pericole nu mai există, pe puntea vasului nu existau combustibili”, a afirmat Mură.
Operaţiunile de ridicare pe linia de plutire a şlepului care compunea convoiul împingătorului Baziaş au început miercurea trecută, fiecare balot cu saci încărcaţi cu îngrăşământ fiind ancorat de scafandrii şi scos la suprafaţă pe o barjă. Surse din cadrul Autorităţii Naţionale Române au precizat că, până duminică, 22 februarie, întreaga încărcătură a fost scoasă din apele Dunării.
Scafandrii constănţeni, implicaţi în operaţiuni
Operaţiunile de ridicare la suprafaţă a şlepului scufundat în rada Portului Moldova Veche ca urmare a apei care a pătruns în cală datorită unor fisuri au început miercuri.
Surse din cadrul Autorităţii Navale Române au declarat că echipa de scafandri sosiţi de la Constanţa au “vizualizat” nava şi în perioada care urmează, cu ajutorul unei macarale care va fi amplasată pe o platformă plutitoare, vor fi scoşi la suprafaţă sacii cu îngrăşăminte. Întreaga cantitate de azotat de amoniu, de aproximativ 900 tone, fiind ridicată, au fost demarate lucrările de repunere pe linia de plutire a şlepului şi tractarea lui într-o zonă de refugiu.
Traficul fluvial este încă restricţionat
Conform aceloraşi surse, epava navei se află în perimetrul şenalului navigabil, un motiv în plus ca autorităţile navale să urgenteze îndepărtarea acestuia, astfel încât traficul fluvial să nu mai fie restricţionat în zonă.
Manevrele de descărcare a încărcăturii vor continua să fie monitorizate de reprezentanţii Apelor Române şi ai instituţiilor de protecţia mediului, astfel încât acestea să ia măsuri de urgenţă în cazul producerii unei eventuale poluări.
Şlepul respectiv s-a aflat în componenţa unui convoi al împingătorului Baziaş care venea din Portul Vukovar, Croaţia. În 11 februarie, în timp ce se pregătea să intre în zona portului Moldova Veche pentru descărcarea îngrăşămintelor, a luat apă şi s-a scufundat. El se află în poziţie oblică, cu prora la o adâncime de aproximativ 18 metri în Dunăre.