Administraţie

Dan Niţu: “Oamenii s-au născut liberi să-şi decidă soarta şi aşa trebuie să rămână, indiferent de sexul, credinţa, etnia, naţionalitatea şi cetăţenia lor”

„Din ce în ce mai mulţi părinţi şi elevi de liceu mă contactează pentru a-mi cere să intervin în problemele apărute în şcolile şi în liceele din judeţ în legătură cu predarea religiei ortodoxe în şcoli. Aşa cum ştiţi, mai nou, este nevoie de un accept din partea părinţilor pentru participarea la aceste lecţii.
Construim împreună un stat laic, democratic, în care libertatea deciziei individuale este fundamentală. Opţiunea religioasă este una dintre aceste libertăţi. În numele acestui principiu, adresez aici rugămintea către conducerea şcolilor vâlcene să aibă o atitudine corectă faţă de elevii şi faţă de familiile care sunt sau nu sunt de acord cu participarea la aceste cursuri. Este dreptul lor exlusiv de a opta pentru una sau pentru alta. În acest sens, sunt sesizat că se exercită presiuni asupra părinţilor şi asupra elevilor pentru a-i determina să frecventeze aceste cursuri. Mai mult, lecţiile sunt programate la începutul sau la mijlocul orarului zilnic, fără a oferi elevilor neparticipanţi o alternativă didactică. Mulţi elevi mi-au comunicat că mediile generale care contează pentru clasificarea lor la examene vor fi diminuate din cauza mediilor la religie, de obicei mari pentru cei care frecventează aceste cursuri.
Cred că, atât şcoala, cât şi biserica sunt egal interesate de o bună relaţie cu comunităţile în care acţionează. Presiunile puse pe comunităţi nu au adus nimic bun de-a lungul istoriei, tocmai pentru că au tratat oamenii ca pe mulţimi. Personal, cred că şi de data aceasta este nevoie de o bună, corectă şi completă înţelegere a faptului că românii au arătat că nu mai pot fi trataţi decât individual, cu respectarea libertăţii fiecărui om în parte de a-şi lua deciziile proprii. Orice altă abordare a acestei relaţii creează tensiuni şi adversităţi care, în final, duc la scăderea încrederii şi a respectului în aceste două instituţii.
Ca fost elev al şcolii româneşti şi ca practicant ortodox, sunt îngrijorat de conflictul apărut, de modul discriminatoriu în care sunt tratate familii şi tineri vâlceni pe această temă. Solicit coordonatorilor de şcoli să găsească soluţii nediscriminatorii pentru situaţia apărută. Oamenii s-au născut liberi să-şi decidă soarta şi aşa trebuie să rămână, indiferent de sexul, credinţa, etnia, naţionalitatea şi cetăţenia lor”, a declarat senatorul PNL Remus Daniel NIŢU.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...