După ce preşedintele AJF Vâlcea, Constantin Pintilie a declarat public, într-o conferinţă de presă, că ”Hidro trebuia să câştige barajul de promovare cu spatele, dar acolo a fost altceva”, antrenorul de atunci al echipei, Narcis Enăchescu a luat atitudine.
Dacă şeful AJF Vâlcea a declarat răspicat că îl interesează doar sportul în masă şi numărul echipelor, tehnicianul îi reaminteşte că forul care conduce fotbalul judeţean ar trebui să creeze un climat propice şi pentru performanţă. Narcis Enăchescu a redactat un drept la replică, în care subliniază că AJF Vâlcea a avut un rol important în ratarea promovării de către Hidro. Iată comunicatul de presă trimis de antrenorul de la Hidro:
”După conferinţa de presă a domnului Pintilie, în care, printre altele, a lezat imaginea clubului CS-HIDRO RM. VÂLCEA, sunt dator să reiau filmul ratării promovării de acum doi ani.
L-am respectat pe domnul Pintilie în primul rând ca vârstă şi pentru cariera lui de jucător vâlcean,dar asta nu înseamnă că avem aceaaşi filozofie şi principii despre fotbal. Am spus întotdeauna public, ce a greşit AJF-ul, din punctul meu de vedere .
Atât eu, ca antrenor, cât şi jucătorii din acea echipă, ne-am simtit lezaţi de declaraţiile domnului Pintilie despre CS-HIDRO RM. VÂLCEA .
În 2012, am acceptat oferta conducerii CS -HIDRO RM. VÂLCEA de a prelua echipa, cu următoarele obiective:
- formarea unei echipe competitive
- câştigarea campionatului Ligii a-IV-a
- câştigarea Cupei României -Faza Judeţeană
- promovarea în Liga a-III-a
Am reuşit, împreună cu conducerea CS-HIDRO, formarea unei echipe valoroase, foarte bine pregătită din toate punctele de vedere. Ne-am atins obiectivele, mai puţin promovarea, care era şi cel mai important. Însă, aici ţin să spun încă o dată, că nu am beneficiat de aceleaşi condiţii de întrecere ca şi cei din judeţul Sibiu. În timp ce echipa din Sibiu a avut la dispoziţie trei săptamâni pentru a pregăti meciul de promovare, noi am avut cinci zile. Datorită sistemului competiţional din judeţul Sibiu, echipa campioană a avut un meci de relaxare în ultima etapă, care nu mai conta în clasament şi apoi, tot timpul de odihnă şi pregătire pentru baraj. Noi, în două săptămâni înaintea barajului, am avut cele mai grele jocuri din întreg anul: play-off tur-retur, finala campionatului şi finala cupei. Consumul energetic şi mental din aceste meciuri au fost enorme pentru CS-HIDRO şi nu au mai fost recuperate până la jocul de baraj. Pe lângă acestea, în cele patru jocuri foarte disputate, am pierdut cinci jucători de bază, care nu au putut fi recuperaţi pâna la ora jocului.
La meciul de baraj am avut pe bancă un jucător cu mâna în gips, doi accidentaţi şi juniori pentru a ne prezenta onorabil la un asemenea joc condus de SEBASTIAN COLŢESCU. Am început jocul cu doi jucători accidentaţi, care au şi părăsit terenul în minutele 8 şi 45. Ţin să reamintesc că jocul s-a disputat la 36 de grade, ceea ce, pentru noi a fost dezastruos, dat fiind oboseala acumulată în ultimele jocuri. Dar, cu toate acestea, am condus jocul până în minutul 60, când jucătorii au căzut fizic şi mental. Noi am fost cei care am alergat mai mult şi am construit, în timp ce echipa adversă şi-a jucat bine singura carte pe care o avea: contraatacul. Am avut câteva ocazii foarte mari, pe care nu le-am fructificat, jucătorii fiind obosiţi şi fizic şi mental şi deconcentraţi. Cei din SIBIU ne-au urmărit în toate cale 4 jocuri decisive dinaintea barajului şi au avut toate informaţiile despre noi, în timp ce noi nu i-am putut vedea şi avea informaţii, deoarece ei terminaseraă campionatul. Înaintea jocurilor din play-off au părăsit echipa din motive personale doi jucători de bază, STANCA şi RĂDOI, plecări care au afectat decisiv jocul echipei. Deci echipa care a fost la baraj, nu a mai fost, nici pe departe, echipa cu care am început returul.
E clar ca declaraţiile domnului Pintilie ca CS-HIDRO ”trebuia să câştige cu spatele barajul", au fost date în necunoştinţă de cauză şi din rea voinţă. Personal, nu mă aşteptam la asemenea declaraţii din partea domnului Pintilie, ştiindu-se că AJF-ul nu a sprijinit sau ajutat cu nimic echipele care au reprezentat judeţul Vâlcea la barajele de promovare. Personal, cred ca promovarea echipelor din Vâlcea în liga a-III-a, ar trebui să fie cartea de vizită şi principalul obiectiv al preşedintelui AJF , în mandatul pe care îl are.
Deci sistemul actual din judetul Vâlcea este total greşit, nu avantajează câtuşi de puţin echipa care merge la baraj. Nimeni nu trebuie să îşi bată joc de munca de un an a unei echipe, de munca antrenorilor şi a conducerii unui club.
Referitor la alegerile de săptămâna viitoare, personal cred că, cel care va ieşi preşedinte AJF, trebuie să ajute să crească fotbalul vâlcean, prin schimbarea sistemului competiţional la Liga a IV-a , prin încheierea de parteneriate cu Consiliul Judeţean Vâlcea, cu Ambulanţa Vâlcea, cu DJTS Vâlcea etc, cu parteneri privaţi, cu sponsori etc, prin care să aducă bani în fotbalul vâlcean şi să scadă taxele cluburilor la toate nivelurile. Preşedintele AJF Vâlcea trebuie să fie un partener serios pentru F.R.F., PRIMĂRIA VÂLCEA, CONSILIUL JUDEŢEAN VÂLCEA, DJTS VÂLCEA şi alte instituţii care pot ajuta fotbalul, cât şi pentru orice partener privat sau sponsor care doreşte să investească în fotbal.
Trebuie să impulsioneze campionatele de copii şi juniori prin reducerea de taxe, asigurarea asistenţei medicale şi arbitrajelor din fonduri proprii, prin atragerea banilor privaţi, astfel încât să se poată înscrie cât mai multe echipe din judeţ.
Deja de câţiva ani e o criză mare de jucători tineri, pentru echipele de liga a IV-a şi a V-a şi aceasta se va adânci, dacă nu se iau măsuri urgente.
Semnat: Narcis Enăchescu