Economic

Complexul Energetic Oltenia va exporta lignit în Serbia de 16 milioane de euro

1,2 milioane de tone de cărbune trebuie să livreze compania timp de şase luni, cu un profit de circa 2,5 euro pe tonă

Complexul Energetic Oltenia a câştigat o licitaţie în Serbia pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de lignit într-un termen de şase luni, dimensiunea contractului fiind de 16 milioane de euro. Informaţia a fost furnizată de Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere a CEO.
“Contractul este deja în derulare. Pleacă zilnic 7 – 8.000 de tone de cărbune din mină de la noi. Transportul este făcut de ei, parte pe tren, parte cu camionul, până la Dunăre, de unde pleacă cu barja până în Serbia. Am obţinut un preţ de 13,5 euro pe tonă, un preţ bun având în vedere că noi îl extragem cu 10-11 euro pe tonă şi că avem oricum grămezi de cărbune nefolosit”, spune Antonie. Potrivit acestuia, contractul are şi o opţiune de continuare, dacă partenerii sârbi vor fi mulţumiţi de termenele de livrare şi vor mai avea nevoie de materie primă pentru termocentrale în cantităţi consistente şi după vara lui 2015.
În septembrie 2014, oficialii CEO vorbeau despre un potenţial contract de livrare pentru 2 milioane de tone de cărbune şi aproape 50 de milioane de euro. Sârbii au nevoie urgentă de cărbune şi de energie electrică pentru că inundaţiile din primăvara anului trecut le-au afectat grav minele şi în general sistemul energetic. Multe dintre hidrocentrale s-au defectat, iar termocentralele nu au putut suplini deficitul de capacitate pentru că şi galeriile minelor au fost inundate. Din acest motiv, Serbia este un cumpărător constant de energie electrică din România şi acum şi de cărbune.

Gură de oxigen pentru balanţa companiei

În septembrie 2014, ministrul sârb pentru Energie şi Minerit, Aleksandar Antic, în cadrul unei vizite în ţara noastră, a spus că “România este gata să livreze electricitate Serbiei, precum şi cărbune pentru centralele electrice ale ţării, la cel mai bun preţ posibil în perioada viitoarei ierni, dacă este nevoie”. Antic a fost susţinut de fostul ministru român al Energiei, Răzvan Nicolescu, care a afirmat că Guvernul României ar urma să furnizeze susţinerea şi avizele dacă Serbia are nevoie de cantităţi suplimentare de energie electrică şi de cărbune din partea României.
Complexul Energetic Oltenia este una dintre cele mai mari companii de stat din România şi unul dintre cei mai mari angajatori, cu 19.000 de salariaţi. Compania nu trece printr-o perioadă prea bună, pentru că este concurată puternic pe paţa energiei de producători mult mai ieftini, precum Hidroelectrica sau cei eolieni şi fotovoltaici şi pentru că preţul certificatelor de emisie pe care trebuie să le achiziţioneze a crescut în ultimul an. Prin urmare, face restructurări de personal.
Estimările oferite de directorul CEO, Laurenţiu Ciurel, pentru anul trecut arată venituri de 2,6 miliarde de lei şi un profit de 73 de milioane de lei.

UMC Husnicioara îşi extinde perimetrul de exploatare cu 147,72 hectare

În altă ordine de idei, Unitatea Minieră de Cariere (UMC) Husnicioara a (CEO) se va extinde la sfârşitul lunii februarie cu 147,72 hectare, a declarat joi, 12 februarie, directorul unităţii, Costel Mitroi. Potrivit acestuia, suprafaţa respectivă de teren va fi scoasă definitiv din circuitul agricol al comunelor Husnicioara şi Malovăţ şi va fi introdus în perimetrul de exploatare a cărbunelui, pentru care este obţinută licenţă. “Am înaintat la Agenţia de Protecţia Mediului Mehedinţi documentaţia necesară în vederea organizării, la mijlocul lunii februarie, a unei dezbateri privind impactul asupra mediului, programul de defrişări a vegetaţiei forestiere şi cel de exploatare a extrasului geologic”, a precizat Mitroi.
Reprezentantul CEO a mai precizat că extinderea carierei este o prioritate pentru continuarea lucrărilor de exploatare a cărbunelui, mai ales că mina, în următoarele şase luni, urmează să exporte în Republica Serbia o cantitate de 1,2 milioane tone şi să asigure lignitul necesar funcţionării la capacitate a Termocentralei Romag-Termo a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN).

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...