Actualitate

Lucrările de mântuială executate de Strabag şi Cazicom, reparate cu bani de la Guvern

DJ 677 A, care face legătura între comunele vâlcene Şirineasa – Pesceana – Creţeni, cel mai scump şi mai prost drum din judeţul Vâlcea

Pentru modernizarea a trei kilometri de drum prin pădurea Şirineasa, firmele Strabag şi Cazicom au primit aproape 6 milioane de lei. Paradoxal, cel mai scump drum din judeţ este şi cel mai prost, iar alte două firme au fost angajate, pe banii Guvernului, să execute lucrări de consolidare exact pe porţiunea de drum reabilitată în 2012.

Pentru modernizarea acestui drum şi executarea altor lucrări de interes public judeţean, Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea a împrumutat, în 2010, de pe piaţa bancară nu mai puţin de 32 de milioane de lei. Licitaţia pentru modernizarea DJ 677 A a fost câştigată de firma Strabag, iar, ulterior, o parte din lucrări au fost subcontractate firmei Cazicom, patronată de pesedistul Ion Cazan, al cărui fiu este liderul tinerilor liberali vâlceni şi proaspăt reprezentant al CJ Vâlcea în CA Cet Govora SA.
Pentru reabilitarea a 3,1 kilometri prin pădurea Şirineasa, CJ Vâlcea a decontat firmelor Cazicom şi Strabag suma de 5.975.527 lei, inclusiv TVA. Drumul care ar fi trebuit să arate, conform regretatului Ion Cîlea, precum autostrada Bucureşti - Piteşti, este aproape impracticabil, deşi au trecut mai puţin de trei ani de când a fost modernizat.
În 2013, la doar un an de la finalizarea investiţiei, în perioada de garanţie, şoseaua s-a deteriorat în două locuri din cauza necompactării asfaltului. De asemenea, pentru că nu s-au efectuat lucrări de întreţinere, iar rigolele s-au umplut de nisip, apa de pe versanţi a ajuns să se scurgă pe carosabil.

Guvernul României, contribuţie de peste 1,5 milioane lei pentru DJ 677 A

Inevitabilul s-a produs în aprilie 2014 când, în urma precipitaţiilor abundente, drumul a luat-o la vale. Alunecările de teren au afectat şoseaua în cinci puncte, iar în zonă se circulă în acest moment pe un singur sens.
Specialiştii spun că alunecările de teren ar fi putut fi prevenite dacă pe partea dreaptă a şoselei ar fi fost realizate câteva lucrări de protecţie, mai ales că una din alunecările de teren era activă şi în perioada cât investiţia s-a aflat în perioada de garanţie. Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea au stabilit, în timpul vizitei în teren, că pentru remedierea efectelor calamităţilor pe DJ 677 A ar fi nevoie de 4 milioane de lei.
Evaluarea a ajuns şi pe masa prefectului Dumitru Cornoiu care, la intervenţia insistentă a reprezentanţilor CJ, a solicitat anul trecut sprijin financiar de la Guvern pentru refacerea drumului calamitat. Guvernul a dat curs solicitărilor şi a alocat 1,5 milioane de lei, prin HG nr. 667 din 31 iulie 2014 doar pentru drumul din pădurea Sirineasa. De asemenea, în luna octombrie 2014, Consiliului Judeţean i-a fost repartizată suma de 7,7 milioane de lei pentru refacerea mai multor obiective distruse de calamităţi. În ordonanţă se specifică că banii au ca destinaţie şi refacerea şi consolidarea DJ 677 A, la km 21+350, 31 +537, 32+120 şi 32+600.

“Am făcut o verificare în zonă şi mi s-a spus că o parte din zidurile de sprijin au fost distruse de alunecările de teren. Probabil lucrările de consolidare nu au fost de cea mai bună calitate, altă explicaţie nu există” - Romulus Bulacu, consilier judeţean cu atribuţi de vicepreşedinte CJ Vâlcea.

Vicele Bulacu susţine că noile lucrări sunt în grafic

Potrivit lui Romulus Bulacu, vicepreşedinte (PNL) al CJ Vâlcea, la consolidarea drumului lucrează mai multe firme, iar contractul are o valoare de 1,2 milioane de lei.
“Lucrările la drum sunt în termen şi cred că în luna martie va fi dat în folosinţă. Din câte ştiu eu, banii au venit de la Guvern, pe situaţii de urgenţă, şi ar fi vorba de un contract de 1,2 milioane de lei”, a spus Romulus Bulacu.
Se pare că printre firmele care execută lucrări de consolidare şi reabilitare pe DJ 677 A se numără Ralunic, societate care a mai câştigat, printre altele, şi licitaţia pentru modernizarea şi amenajarea Pieţei Nord din Râmnicu Vâlcea.

Strabag se oferă să mai asfalteze o dată drumul

Austriecii de la Strabag i-au comunicat vicepreşedintelui Romulus Bulacu, cel care supervizează în acest moment investiţia, că pe marginea drumului ar fi fost executate câteva lucrări de consolidare, dar acestea ar fi fost distruse în urma calamităţilor de anul trecut. Surprinzător este faptul că acelaşi constructor, care a stat pe margine până acum, s-a oferit să mai toarne încă o dată asfalt în zonele unde s-au produs alunecări de teren.
“Am făcut o verificare în zonă şi mi s-a spus că o parte din zidurile de sprijin au fost distruse de alunecările de teren. Probabil lucrările de consolidare nu au fost de cea mai bună calitate, altă explicaţie nu există. Constructorul e dispus să asfalteze din nou în zonele unde se lucrează în acest moment. E clar că trebuie să facem nişte verificări, să analizăm calitatea investiţiilor realizate în judeţ cu bani de la CJ sau Uniunea Europeană”, a conchis vicepreşedintele CJ Vâlcea.
Probleme au apărut şi pe alte drumuri judeţene asfaltate de Strabag cu bani împrumutaţi de Consiliul Judeţean de la bănci. De exemplu, în vara lui 2013, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că societatea a uitat să asfalteze intrările din DJ 676 A, Giuleşti-Dozeşti-Roşiile, pe mai multe uliţe. Din acest motiv, recepţia lucrării a fost întârziată.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

17.02.2015 - 14:43Livadia:Am mai scris un comentariu si la articolul precedent cu statiunea noastra. Acum asteptam.... eu zic ca o sa ii cheme pe toti.

16.02.2015 - 23:34Baile Olanesti:La Olanesti cum mai stau cu furaciunile?

Nu mai zice nimeni nimic?

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...