Administraţie

Fondul Proprietatea consideră termenii acordului cu CET Govora inacceptabili pentru acţionarii CEO

Reprezentanţii fondului susţin, de principiu, transferul UMC Berbeşti, însă recomandă conducerii complexului energetic renegocierea condiţiilor

Asupra transferului activelor Unităţii Miniere în Ceriere (UMC) Berbeşti de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) către CET Govora SA planează încă un văl gros de mister, în ciuda asigurărilor constante date de un an de majoritatea decidenţilor cu privire la reuşita iminentă a tranzacţiei. La solicitarea “Săptămâna în Oltenia”, reprezentanţii Fondului Proprietatea (FP, care deţine 21,56% din acţiunile CEO) au subliniat că nu se opun transferului, însă consideră termenii actualei negocieri între părţi în defavoarea companiei la care deţin acţiuni.
Vineri, 30 ianuarie, a avut loc o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) a Complexului Energetic Oltenia (CEO), cu principal punct de pe ordinea de zi constând în transferul minelor Berbeşti către CET Govora. Opoziţia FP a blocat operaţiunea până la AGEA CEO din 26 februarie, când decizia poate fi luată cu majoritatea voturilor acţionarilor prezenţi. Atât directorul general al CEO, Laurenţiu Ciurel, cât şi preşedintele interimar al Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Gheorghe Păsat (PNL) s-au arătat optimişti că transferul e în grafic.
Spre deosebire de cei de la CEO, reprezentanţii Fondului Proprietatea au răspuns prompt solicitării noastre legitime de explicaţii suplimentare în legătură cu acest subiect sensibil. “Fondul Proprietatea, din poziţia sa de acţionar minoritar, nu poate bloca transferul UMC Berbeşti către CET Govora, aşa cum a declarat domnul Ciurel în presă în ultimele zile. Conform actului constitutiv, aprobarea contractului se poate face cu o majoritate de voturi, nefiind nevoie de unanimitate pentru a fi aprobat. Fondul Proprietatea a votat împotriva propunerii care conţinea termenii finali şi condiţiile negociate de către conducerea Complexului deoarece am considerat că unele dintre aceste prevederi sunt inacceptabile. De asemenea, am dori să menţionăm că Fondul Proprietatea a aprobat de principiu această tranzacţie în AGEA din octombrie 2014, însă noi credem că rezultatele finale ale negocierilor sunt împotriva intereselor CE Oltenia şi ale acţionarilor săi. Încurajăm cu tărie conducerea companiei să reia negocierile cu CET Govora astfel încât să obţină termeni mai buni, care vor ajuta CE Oltenia să demareze într-un final programul de restructurare extrem de necesar”, se arată în răspunsul primit de la reprezentanţii FP.

USG oferă tratament egal tuturor acţionarilor

În urma reacţiilor decidenţilor de săptămâna trecută, reprezentanţii USG fac o serie de precizări, pentru evitarea neînţelegerilor care ar putea fi cauzate de un raport publicat recent în ziarul “Săptămâna în Oltenia”. “USG subliniază că societatea oferă tratament egal tuturor acţionarilor, în conformitate cu legea”, se arată într-o replică transmisă pe adresa redacţiei noastre săptămâna trecută. “USG trebuie să facă o serie de precizări. Textul la care ne referim este următorul: «Cei de la Complexul Oltenia vor avea acces la datele financiare, exact aşa cum are şi un acţionar semnificativ. Este o situaţie similară, dar nu identică, cu cea a CET Govora la USG». Textul se referă la transferul de mine între Complexul Energetic Oltenia şi CET. Textul vizează o similitudine cu situaţia USG-CET şi implică faptul că USG oferă anumitor acţionari ai acesteia informaţii diferite faţă de cele oficiale. Legea pieţei de capital este foarte strictă în ceea ce priveşte accesul la informaţii. Încălcarea acestor reguli constituie delicte grave, supuse urmăririi penale. Trebuie să subliniem aici că, în ceea ce priveşte USG, niciun acţionar - chiar dacă este unul semnificativ, cum ar fi CET Govora, sau oricare altul - nu are drepturi speciale legate de accesul la date şi documente financiare, comparativ cu ceilalţi acţionari. Toţi au acces numai la situaţiile financiare oficiale ale USG, publicate semestrial pe site-ul Bursa de Valori Bucureşti. Cu toate acestea, CET Govora, fiind un acţionar semnificativ al USG, cu peste 5% din acţiuni, are drepturi specifice cu privire la anumite aspecte, enumerate mai jos. (...) Drepturile acţionarilor care deţin împreună mai mult de 5% din capitalul social (...) sunt: dreptul de a convoca adunarea generală a acţionarilor; dreptul de a introduce puncte noi pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor; dreptul de a solicita rapoarte suplimentare din partea auditorilor; dreptul de a depune, în numele societăţii, o reclamaţie cu privire la responsabilitatea administratorilor, directorilor, membrilor consiliului de administraţie, precum şi a auditorilor şi cenzorilor; dreptul de a semnala auditorilor sau auditorilor financiari fapte legate de administrarea societăţii. Sperăm că precizarea de faţă este luată în mod serios în considerare de către toţi acţionarii, ori de câte ori sunt examinate informaţii despre societăţile cotate la bursă”, se arată în replica asumată de Serviciul de Relaţii cu Investitorii al USG – CIECH.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...