Economic

CEO a cerut în instanţă insolvenţa SC Termo Craiova SRL

Doi consilieri locali au avertizat în plenul legislativului din Bănie că la societatea de termoficare s-au efectuat achiziţii suspecte şi nu s-au plătit datoriile

În şedinţa ordinară a Consiliului Local (CL) Craiova, mai mulţi consilieri locali ai opoziţiei au avertizat despre intenţia clară a Complexului Energetic Oltenia (CEO) de a solicita, în instanţă, insolvenţa SC Termo Craiova SRL chiar în februarie a.c. Fosta regie de termoficare din Bănie a acumulat datorii şi penalităţi de peste 50 milioane de euro către CEO, potrivit datelor comunicate de companie.
Consilierul independent Ionel Pană şi alesul PNL Dan Cherciu au acuzat conducerea SC Termo Craiova SRL de lipsă de transparenţă în activitate şi i-au solicitat să prezinte un raport al achiziţiilor şi plăţilor efectuate în ultimii patru ani. Primul chiar a afirmat că, deşi au scăzut creanţele pe care le are de încasat de la populaţie şi de la agenţii economici, datoriile Termo au crescut. “Până anul trecut, costul de livrare a energiei termice practicat de Termo Craiova era de 253,72 lei/gigacalorie la punctele termice PT şi de 335 lei/gigacalorie în centralele termice CT. Populaţia plătea, aşa cum am hotărât în 2012, 220,5 lei/gigacalorie, pentru că diferenţa de preţ este acoperită de subvenţia de la bugetul local. Mă întreb cât putem să mai suportăm această subvenţie de la bugetul local? Pierderile SC Termo Craiova SRL nu sunt recunoscute de ANRE, pierderi pe care, printr-o hotărâre de CL, le-am estimat la 22-25%. La ora actuală, SC Termo Craiova SRL are o situaţie financiară catastrofală. În această lună, Complexul Energetic Oltenia a cerut oficial în instanţă insolvenţa societăţii”, a afirmat Ionel Pană.

Încasările s-au ameliorat, dar datoriile au crescut

Consilierul local PNL Dan Cherciu s-a arătat contrariat de faptul că, deşi încasează bani de la populaţie şi agenţi economici, la Termo Craiova au crescut dramatic datoriile şi pierderile, în condiţiile în care creanţele s-au redus. Alesul liberal susţine că are informaţii că societatea a achiziţionat în ultima perioadă bunuri şi servicii la preţuri cu mult peste preţul pieţei. “Suntem în situaţia în care s-a încasat mai bine şi totuşi datoriile au continuat să crească. Unul dintre motivele pentru care Complexul Energetic solicită insolvenţa este şi faptul că inclusiv ei au constatat acest lucru şi au calificat ca rea voinţă, adică în continuare societatea încasează, dar nu plăteşte datoriile către ei. Fără să ai mari cunoştinţe financiare, un astfel de fenomen este posibil într-un singur fel, în sensul că banii, în loc să se ducă către creditorul principal, pleacă în alte direcţii. Părerea mea este că societatea şi-a mărit achiziţiile de bunuri şi servicii de la terţi, cărora le-a plătit facturile. Acest fenomen nu este normal, pentru că trebuie să plăteşti creditorii în ordinea vechimii, pentru că ai tot interesul să stingi din datorii şi penalităţile să scadă, dar lucrul acesta nu se întâmplă!”, a declarat Dan Cherciu.

Raport, solicitat de aleşii locali managementului societăţii

Consilierul PNL a solicitat actualului management al societăţii să vină în faţa Comisiei economice şi juridice din CL Craiova cu un raport şi să dispună o anchetă internă. “Acest raport solicit să includă şi date concrete, precum lista achiziţiilor din ultimii patru ani, care depăşesc 10.000 lei/factură, cu prezentarea furnizorilor şi cu un raport privind oportunitatea şi efectul economic al acestor achiziţii. De asemenea, în raport vreau să se precizeze salariul managerilor şi celorlalte cadre de conducere pe ultimii patru ani, pentru că am informaţii din interiorul companiei că un fost manager a avut un salariu lunar de 18.000 lei. Tot conform unor informaţii pe care le-am primit, s-au achiziţionat camere video la preţ care depăşeşte de câteva ori valorile pieţei, s-a asfaltat curtea interioară la un preţ la care se putea pune parchet, s-a achiziţionat masiv ţeavă pentru reparaţii şi doresc să ştiu preţul de achiziţie, preţul pieţei şi, evident, firmele care au furnizat aceste articole în ultimii patru ani”, a mai spus Dan Cherciu în plenul CL Craiova.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...