Sub Lupă

Strabag, UTI şi Erbaşu, cercetate pentru evaziune de 30 de milioane de euro

Companiile au câştigat lucrări publice în valoare de zeci de milioane de euro şi în Oltenia, în special în judeţul Vâlcea

Duminică, 1 februarie, poliţiştii sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au efectuat 146 de percheziţii la persoane şi societăţi bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani, numele cele mai rezonante de companii verificate fiind Erbaşu, UTI, Strabag, Romsys şi Total Network Solution. 33 de persoane au fost reţinute şi au fost ridicate acte financiar contabile, dispozitive, bani şi arme. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Din 100 persoane audiate, 50 sunt deja urmărite penal

Descinderile oamenilor legii au avut loc pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, şi Vrancea.
În acest dosar, 50 de persoane sunt deja urmărite penal, iar aproape 100 de persoane au fost aduse la audieri. Poliţiştii au ridicat documente de la firmele percheziţionate. Vizat de ancheta procurorilor este şi Florin Frăţică, primarul din Bradu, judeţul Argeş. Acesta, împreună cu alţi doi suspecţi, ar fi fost oprit în trafic. Poliţiştii au găsit patru arme de foc la domiciliul edilului, în urma percheziţiilor.

“Recolta” percheziţiilor: bani fără documente justificative, carduri, facturi etc...

În comunicatul de presă postat luni, 2 februarie, pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), se arată că poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au efectuat 146 de percheziţii domiciliare la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani în diverse domenii de activitate (IT, construcţii). “În urma percheziţiilor, au fost ridicate documente financiar-contabile, facturi fiscale, suporturi financiare şi de stocare a datelor informatice, carduri bancare, dispozitive token şi digipass, folosite la tranzacţii bancare, 300.000 de lei, un pistol cu gaze a cărei autorizaţie era expirată şi alte 4 arme de vânătoare deţinute fără autorizaţie”, se mai precizează în documentul citat.

Circuit fictiv alcătuit din peste 200 de societăţi comerciale

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2011-2014, reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale ar fi creat circuite fictive pentru eludarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. De asemenea, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi este de aproximativ 30.000.000 de euro.
Pe înţeles larg, în jurul firmelor mari erau create societăţile-fantomă. Apoi, firma-mamă încheia contracte fictive de prestări sau achiziţii cu cele fantomă. Documentele de plată erau întocmite, doar că banii nu erau niciodată livraţi, sumele intrând astfel aparent legal în circuit.

Erbaşu - 8,2 milioane de euro pentru Centrul Expoziţional Seaca şi 5,86 milioane pentru reţeaua de apă din Băile Olăneşti

Firma Erbaşu are în derulare mai multe contracte cu statul român sau cu autorităţi publice locale. Printre altele, compania a primit aproape 25 de milioane de euro numai pentru lucrări executate în Bucureşti: modernizarea cartierelor Militari (4,8 milioane de euro), Drumul Taberei (4,5 milioane de euro), modernizarea parcului Moghioroş (15 milioane euro, împreună cu o firmă din grupul UTI) şi reabilitarea drumurilor din nordul Capitalei (42 milioane de euro). Dintre contractele cele mai grase câştigate la licitaţii în ţară de societatea Erbaşu amintim:
- 12 milioane euro - Staţia de epurare a apelor uzate Timişoara
- 11 milioane euro - realizarea Parcului Municipal Vest, Ploieşti
- 10 milioane de euro în perioada 2009-2012 - reabilitare şi modernizare puncte termice
- 9,6 milioane de euro - Pavilionul Expoziţional Constanţa
- 8,2 milioane de euro - Centrul pentru congrese şi expoziţii Nord Oltenia
- 5 milioane de euro - Staţia de epurare a apelor uzate Oradea
- 5,86 milioane euro - Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Olăneşti (august 2014, Contractant Apavil SA, în asociere cu Protetchim SA).

UTI – 17 milioane de euro în Vâlcea, 4 milioane în Mehedinţi

Consorţiul UTI Grup a câştigat, de asemenea, marile contracte cu instituţiile publice ale statului român şi autorităţilor locale. Fostul ofiţer superior de servicii speciale Tiberiu Urdăreanu, cel care conduce destinele UTI, are o avere estimată la peste 100 de milioane de euro. Grupul are lucrări costisitoare în derulare şi în judeţele Vâlcea şi Mehedinţi:
- 217.805 euro cu Direcţia Generală de Poliţie Locală sector 3 - 12 autospeciale
- 34 de milioane de euro - sistemul IT de depunere şi emitere a actelor de stare civilă
- 22 milioane euro - modernizarea patinoarului Mihai Flamaropol
- 16,9 milioane de euro - Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă (din 2013, în asociere cu Romconstruct Holding Grup SA, durată de implementare 36 de luni)
- 9 milioane euro - lucrări la pista Aeroportului Iaşi
- 7,6 milioane euro - Primăria Capitalei – mentenanţă şi echipamente Arena Naţională
- 7,5 milioane euro - Managementul informatizat al sistemului de transport în comun în municipiul Braşov
- 4 milioane euro - staţii noi de epurare în judeţul Mehedinţi.
O firmă din Grupul UTI a realizat şi reţeaua de supraveghere electronică a combinatului Oltchim SA cu numai câteva luni înainte ca acesta să intre în insolvenţă, lucrările fiind evaluate de specialiştii consultaţi de noi la câtvea sute de mii de euro.

Strabag încasează zeci de milioane de euro din asfaltări în Vâlcea

Colosul austriac Strabag este şi el vizat de anchetatori. Printre altele, societatea de construcţii a câştigat construcţia în concesiune a tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov (în asociere cu Vinci şi Aktor) şi a construit, pentru 5 milioane de euro, un pasaj în Oradea. Alte contracte importante câştigate de Strabag sunt construcţia autostrăzii Câmpia Turzii - Ogra - Târgu-Mureş (640 milioane lei, împreună cu Straco Grup) şi construirea clădirii laserului de la Măgurele (286 milioane lei, în asociere cu ED Zublin AG şi Strabag Sp.z.o.o - Strabag Polonia). În Vâlcea, Strabag derulează, singură sau în asociere cu diverse firme, cel mai frecvent cu Cazicom SRL, zeci de lucrări de reabilitare şi modernizare a unor drumuri comunale şi judeţene, în valoare de zeci de milioane de euro. Societatea şi-a deschis un punct de lucru în comuna Mihăeşti, vecină cu Râmnicul, în urmă cu mai mulţi ani, sprijinită puternic şi de senatorul PRM, la vremea respectivă, Nicolae Pătru şi de colegul său de partid, Nicu Silvestru, fost apropiat al lui Nicu Ceauşescu pe vremea când acesta din urmă era la cârma destinelor judeţului Sibiu.

Total Network Solution încasa bani chiar de la DNA, ANAF şi Autoritatea Vămilor

Direcţia Naţională Anticorupţie, Autoritatea Vămilor şi chiar ANAF sunt printre instituţiile care beneficiază de serviciile Total Network Solution:
- contract de 1,4 milioane lei cu ANAF pentru furnizare upgrade şi update pentru alte licenţe;
- contract de 45.000 de euro cu DNA pentru servicii de actualizare informatică şi suport tehnic pentru software;
- contract de 8 milioane euro cu Autoritatea Naţională a Vămilor.
În Argeş, Florin Frăţică, edilul-şef al comunei Bradu, a fost săltat de procurori şi poliţişti şi adus la sediul IGPR. Este considerat cel mai bogat primar din judeţul Argeş. Pe lângă o vilă impunătoare, mai are o casă, un apartament, şase terenuri intravilane, 90 ha de pădure, dar şi bijuterii în valoare de 120.000 de euro şi ar fi implicat în retrocedarea cu cântec a unei imense suprafeţe de teren pe raza comunei pe care o păstoreşte.
În comunicatul IGPR se reaminteşte că acţiunea de duminică a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii. La descinderi au participat peste 300 de poliţişti din cadrul unităţilor centrale şi teritoriale ale Inspectoratului General al Poliţiei Române şi luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...