Administraţie

Curtea de Conturi confirmă jaful de la Spitalul Judeţean Vâlcea

Licitaţii fictive, echipamente medicale fără licitaţie, prejudiciu preliminar estimat la aproape 430.000 lei, managementul unităţii responsabil

Licitaţii fictive, preţuri pe medicamente supraevaluate, dar şi echipamente medicale achiziţionate fără licitaţie sunt principalele concluzii ale controlului Curţii de Conturi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea, care confirmă astfel şi relatările presei pe aceeaşi temă. Prejudiciul estimat de inspectori este de aproape 430.000 de lei, imputabil actualilor şi foştilor manageri ai unităţii medicale, care ar putea fi sancţionaţi şi penal. Raportul poate fi contestat în termen de 15 zile de conducerea spitalului şi abia apoi va deveni oficial şi va produce efecte.

Inspectorii Curţii de Conturi au fost sesizaţi cu privire la situaţia SJU după ce şi conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea a realizat un control şi şi-a declinat competenţa în privinţa stabilirii responsabililor. Faptele sesizate s-au dovedit adevărate, astfel că rezultatul preliminar al controlului subliniază un prejudiciu de aproape 430.000 de lei şi nenumărate nereguli în achiziţiile efectuate de unitate în perioada 2012 - 2014. Raportul inspectorilor relevă că au avut loc licitaţii de zece milioane de euro ce nu au fost onorate, furnizorii încasând întreaga sumă de bani şi livrând numai parţial medicamentele. Inspectorii au descoperit probleme şi la materialele sanitare achiziţionate de SJU. S-au cumpărat produse cu preţuri de zeci de ori mai mari decât cele de pe piaţă prin acte adiţionale şi nu prin licitaţie. În cadrul SJU Vâlcea există două compartimente, Achiziţii şi Aprovizionare. Competenţele acestora fiind oarecum similare, este inexplicabil de ce nu a fost organizat un singur departament pentru asfel de operaţiuni în organigrama unităţii medicale.

“Mănuşile de examinare se rup înainte de folosire, o mare parte din ele fiind aruncate. Leucoplastul nu se lipeşte, acele spinale pentru anestezie se îndoaie, fiind necesară înlocuirea lor. Acele de recoltat cu vacutainer nu se ataşează bine la holder. Cateterele venoase (branulele), în momentul penetrării, înfloresc la vârf. Acestea trebuie înlocuite şi traumatizează vena pacientului” - Nicolae Strigoiu, şef departament Aprovizionare SJU Vâlcea.

Siguranţa pacienţilor, pusă în pericol de calitatea îndoielnică a materialelor

Printr-o notă către Curtea de Conturi în care explică procedurile de achiziţie din 2014, şeful biroului Aprovizionare din cadrul SJU confirmă o mare parte rezultatele controlului. “Fără a face o analiză cost - eficienţă, criteriul de atribuire la licitaţia organizată în luna decembrie 2014, a fost preţul cel mai scăzut, fără a fi condiţionat şi de caracteristicile impuse de folosirea acestor produse în desfăşurarea actului medical, atentându-se în acest fel la viaţa pacienţilor. Expresia este folosită de mai mulţi medici din cadrul ATI, în urma folosirii pentru actul medical a acelor de anestezie. În urma finalizării procedurii mai sus amintite, au fost atribuite contracte unui număr mare de furnizori. Au fost emise comenzi pentru produsele achiziţionate, iar unele produse au fost de o calitate îndoielnică. Mănuşile chirurgicale provoacă leziuni alergice şi nu pot fi trase pe mâini, existând cazuri în care s-au folosit 2 perechi de mănuşi pentru aceeaşi intervenţie, costurile fiind duble. Mănuşile de examinare se rup înainte de folosire, o mare parte din ele fiind aruncate. Leucoplastul nu se lipeşte, acele spinale pentru anestezie se îndoaie, fiind necesară înlocuirea lor. Acele de recoltat cu vacutainer nu se ataşează bine la holder, fiind aruncate şi folosite altele. Sondele de intubaţie cu balonaş au o mare hibă deoarece în timpul operaţiei se dezumflă balonaşul şi pe lângă faptul că această sondă trebuie înlocuită, există riscul major ca pacientul să nu mai poată fi intubat, intervenind un pericol în ceea ce priveşte viaţa pacientului. Cateterele venoase (branulele), în momentul penetrării, înfloresc la vârf. Acestea trebuie înlocuite şi traumatizează vena pacientului. (...)”, susţine Nicolae Strigoiu în documentul citat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

04.02.2015 - 13:19Irina:am fost la urgenete in data de 25.01.2015 cu sotul meu i s-a facut o anliza care nu a fost buna i sa prescris o reteta si a fost trimis acasa nu a contact ca are febra si frisoane.Joi am fost la un medic la Sibiu care la internat de urgenta si a fost operat.La serviciul de urgenta Valcea esti luat la misto si tratat superficial.La spitalul judetean Sibiu nu se cumpara absolut nimic totul se primeste de la spitalnu mai spuns de actul medical care se face ireprosabil,asistentele si infirmierele isi mesearia nu asteapta bani.Ma intreb cei de la Sibiu nu sunt tot in Romania?Acolo cum poate sa functiuneze si la Valcea nu?

03.02.2015 - 10:07Radu:Pe langa aceste mari nereguli cred ca ati putea investiga si arata si spagile cerute pentru anumite interventii, faptul ca pacientii sujt obligati sa isi cumpere multe medicamente din banii lor; igiena necorespunzatoare. Un filmulet care sa releve igiena si unul cu camera ascunsa in care va dati pacient pentru a arata modul in care sunteti tratat, poate ar schimba ceva. Mai ales la sectia urgente.

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...