Vineri, 30 ianuarie, a avut loc o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) a Complexului Energetic Oltenia (CEO). Potrivit declaraţiilor directorului general Laurenţiu Ciurel, principalul punct de pe ordinea de zi a fost transferul minelor Berbeşti către CET Govora. “Fondul Proprietatea s-a opus transferului, iar operaţiunea este deocamdată blocată. Conform statutului companiei, astfel de decizii trebuie luate cu 100% din voturi. Am repus transferul pe ordinea de zi şi la AGEA din 26 februarie, când decizia poate fi luată cu majoritatea voturilor acţionarilor prezenţi”, a spus Ciurel.
Şi vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Gheorghe Păsat (PNL) este optimist că transferul e în grafic, cu toată opoziţia reprezentanţilor Fondului Proprietatea. “În AGA CEO de pe 26 februarie, decizia se va lua cu majoritate simplă din totalul celor prezenţi. Cum procentul deţinut de fond este de puţin peste 21 la sută, sunt convins că iniţiativa va fi aprobată fără probleme”, ne-a declarat preşedintele interimar al CJ Vâlcea, unicul acţionar al CET Govora.
Potrivit datelor publicate pe site-ul companiei, CEO are un capital social de 280 milioane de euro. Acţionarii companiei sunt Statul Român, reprezentat prin Ministerul Economiei, care deţine 77,15% din totalul acţiunilor, Fondul Proprietatea SA (21,56%), Electrocentrale Grup SA (0.84%) şi Închidere şi Conservare Mine (0.44%).
CEO va avea acces la datele financiare ale CET Govora pe durata transferului minelor
La mijlocul lunii ianuarie a.c., Ministerul Energiei a anunţat oficial finalizarea negocierilor privind transferul minelor Alunu şi Berbeşti de la Complexul Energetic Oltenia la CET Govora. Părţile au acceptat soluţia avansată de reprezentanţii Ministerului Energiei, punând, astfel, capăt unor discuţii şi negocieri ce se purtau de aproximativ un an şi jumătate. Aşa cum a prezentat şi directorul general al CET Govora, Mihai Bălan, în şedinţa ordinară a CJ Vâlcea de vineri, 30 ianuarie, părţile au convenit ca CET Govora să plătească eşalonat sumele datorate cu titlu de preţ (peste 300 milioane de lei) în termen de 10 ani. Totodată, CET Govora va achita integral cantitatea de cărbune livrată de CEO ulterior datei de elaborare a raportului de evaluare. Totuşi, o informaţie publicată luni, 2 februarie, de cotidianul naţional Bursa, a avut darul de a pune pe jar vâlcenii interesaţi de tranzacţie. “Pe întreaga perioadă a derulării contractului de transfer şi până la plata preţului, Complexul Energetic Oltenia va asigura managementul financiar la CET Govora printr-un reprezentant, conform deciziei părţilor”, se preciza în sursa citată, pe baza informaţiilor oferite de directorul CEO Laurenţiu Ciurel. “Nu este vorba nici pe departe despre aşa ceva. Nu am înţeles nici noi de unde au dedus jurnaliştii de la Bursa că managementul financiar al CET Govora va fi asigurat de CEO. Cei de la Complexul Oltenia vor avea acces la datele financiare, exact aşa cum are şi un acţionar semnificativ. Este o situaţie similară, dar nu identică, cu cea a CET Govora la USG. Este şi normal ca reprezentanţii Complexului Oltenia să se poată asigura permanent de derularea în bună regulă a acordului dintre părţi”, ne-a mai declarat preşedintele interimar al CJ Vâlcea, Gheorghe Păsat.
“Fondul Proprietatea s-a opus transferului, iar operaţiunea este deocamdată blocată. Conform statutului companiei, astfel de decizii trebuie luate cu 100% din voturi. Am repus transferul pe ordinea de zi şi la AGEA din 26 februarie, când decizia poate fi luată cu majoritatea voturilor acţionarilor prezenţi” - Laurenţiu CIUREL, director general CEO.
“În AGA CEO de pe 26 februarie, decizia se va lua cu majoritate simplă din totalul celor prezenţi. Cum procentul deţinut de fond este de puţin peste 21 la sută, sunt convins că iniţiativa va fi aprobată fără probleme” - Gheorghe Păsat, preşedinte interimar CJ Vâlcea.
FMI cere CEO închiderea unităţilor nerentabile, conducerea companiei negociază cu sindicatele
În altă ordine de idei, tot vineri, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au cerut conducerii CEO să elaboreze şi să prezinte într-o săptămână un plan de închidere a unităţilor de producţie nerentabilă a electricităţii, unităţi ce nu mai pot fi revitalizate. “Am prezentat reprezentanţilor FMI situaţia companiei sucursală cu sucursală şi măsurile de eficientizare aplicate până acum. Oficialii Fondului ne-au solicitat ca, într-o săptămână, să le prezentăm un plan cu mai multe scenarii de închidere a unităţilor nerentabile, iar noi le-am pus la dispoziţie propunerea noastră de reducere a costurilor salariale, pe care le negociem cu sindicatele”, a declarat Laurenţiu Ciurel, director general al CEO.
Active ca garanţii bancare, în locul contractelor epuizate de furnizare a energiei electrice
Tot în AGEA din 26 februarie, acţionarii Complexului Oltenia sunt convocaţi să aprobe modificarea garanţiilor proprii, constituite pentru un contract de credit de 15 milioane de euro şi pentru un împrumut de 12,5 milioane de lei, ambele încheiate cu Unicredit Ţiriac Bank. Astfel, potrivit convocatorului publicat în Monitorul Oficial, garanţiile nou oferite sunt excavatoare în locul contractelor de vânzare-cumpărare a energiei utilizate până acum.
Acţionarii vor trebui să mai analizeze şi modificarea garanţiilor pentru creditul de 31 milioane de euro încheiat cu BRD şi cel de 47 milioane de euro acordat de BCR. “Avem suprafeţe întinse de terenuri şi mai multe clădiri pe care le oferim gaj băncilor. Nu mai avem contracte pe termen lung pe care să le utilizăm ca garanţii pentru astfel de împrumuturi. Energie am contractat numai până în aprilie. Am discutat cu băncile, care au acceptat noile garanţii”, a declarat Laurenţiu Ciurel.
Complexul Energetic Oltenia a început negocierile încă de la finalul anului trecut pentru modificarea garanţiilor unor credite în valoare totală de aproximativ 400 milioane de euro. Majoritatea împrumuturilor a fost contractată, în anii trecuţi, pentru realizarea investiţiilor de mediu şi pentru retehnologizări. Garanţiile oferite au fost contracte de vânzare a energiei pe termen lung, care au expirat. Băncile care au împrumutat Complexul Oltenia (n.r. în principal centralele Craiova, Turceni şi Rovinari, care au intrat, în 2012, în componenţa societăţii producătoare de energie pe bază de lignit) sunt BRD, BCR, Raiffeisen, CEC Bank, Unicredit şi Alpha Bank.