Administraţie

Doi PSD-işti vâlceni, găsiţi incompatibili de ANI

Primarul din Şuşani, Gheorghe Staiu, şi fostul candidat de la Goleşti, Constantin Mihai, riscă să nu mai poată participa la alegerile locale din 2016

Luni, 26 ianuarie, Agenţia Naţională de Integritate a publicat o listă cu alte 14 cazuri de incompatibilitate în care au fost găsiţi foşti sau actuali aleşi locali. Printre cei care inspectorii ANI au constatat că s-au aflat în incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003, se numără şi actualul primar al comunei Şuşani – Vâlcea, Gheorghe Staiu, dar şi Oana Mirela Iovanovici, consilier local în cadrul CL Orşova – Mehedinţi, precum şi Constantin Mihai, actual consilier superior în cadrul APIA Vâlcea.

A pierdut funcţia de primar în Goleşti la mustaţă, în 2012

În ce-l priveşte pe Constantin Cosmin Mihai (PSD, fiul proprietarului magazinelor “Cosmin M” din Râmnicu Vâlcea), actualmente consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - Centrul Judeţean Vâlcea, acesta a candidat, din partea USL, în vara anului 2012, la funcţia de primar al comunei vecine cu Râmnicul Goleşti. A piredut competiţia la mare luptă, în turul doi, trei voturi despărţindu-l de fotoliul mult dorit în favoarea democrat-liberalului Gheorghe Şerban, aflat în prezent în timpul celui de-al treilea mandat de edil-şef. Tensiunile dintre cei doi au continuat şi după încheierea alegerilor locale, primarul sesizând ANI cu privire la faptul că Mihai (Cosmin) a îndeplinit simultan calitatea de consilier local în CL Goleşti şi funcţia publică de consilier superior în cadrul C.J. Vâlcea. Cercetând situaţia lui Mihai din perioada 29 iunie - 20 septembrie 2012, inspectorii ANI au stabilit că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, încălcând, astfel, prevederile art. 94, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

În afara programului de primar, Staiu se ocupa de propria firmă

În cazul primarului comunei Şuşani, Gheorghe Staiu (ales pe listele PDL, actualmente în PSD, în baza prevederilor HG 55), lucrurile par şi mai simple. Potrivit inspectorilor ANI, edilul-şef s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 5 iunie 2008 - 23 octombrie 2014 întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de primar, şi funcţia de administrator al S.C. Staiu Damir SNC, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
De asemenea, şi Oana-Mirela Iovanovici, consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Orşova, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 10 iulie 2013, potrivit ANI. Ea deţine, simultan cu funcţia de consilier local, şi funcţia de asistent medical în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială, serviciu cu personalitate juridică aflat în subordinea C.L. al Municipiului Orşova, încălcând, astfel, prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea 161/2003.

Confirmate de instanţă, concluziile ANI îi împiedică să mai candideze timp de 3 ani la funcţii publice

ANI precizează că persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Inspectorii ANI precizează şi argumentele legale care au stat la baza constatărilor lor, după cum urmează:
• Articolul 87, alin. (1), lit. c), d) şi f) din Legea nr. 161/2003, prevede: “Funcţia de primar şi viceprimar […] şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu […] calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia; funcţia de [...] administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor [...] la societăţile comerciale […] precum şi la instituţiile publice […] funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local […]”.
• Articolul 88, alin. (1), lit. c) şi d) din Legea nr. 161/2003, precizează că “Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu: calitatea de […] angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean […] funcţia de […] membru al consiliului de administraţie […] la […] societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv […]”.
• Articolul 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, arată că şi “Consilierii locali […] care au funcţia de […] administrator […] precum şi calitatea de […] asociat la societăţile comerciale cu capital privat […] nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse […] cu autorităţile administraţiei publice locale din care face parte […]”.
• Articolul 94, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, menţionează: “Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică”.
• Articolul 19 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2006, arată că “Autoritatea contractantă achiziţionează direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei, estimată conform prevederilor secţiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depăşeşte echivalentul în lei a 30.000 euro exclusiv T.V.A. pentru fiecare achiziţie de produse ori servicii, respectiv a 100.000 euro exclusiv T.V.A. pentru fiecare achiziţie de lucrări. Achiziţia se realizează pe bază de document justificativ”.
• “Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
• “Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Toţi aleşii şi funcţionarii găsiţi în incompatibilitate au posibilitatea să conteste în intanţă concluziile inspectorilor ANI.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...