În aceste zile, deşi nu este prima dată, se rediscută rolul reglementatorului pieţei bancare pentru dinamica creditului în sectorul privat. De această dată, discuţia a pornit de la creşterea neaşteptată a ratei de schimb pentru CHF vs RON.
În acest context, BNR a publicat pe site toate deciziile pe care le-a luat cu legătură directă cu piaţa creditului.
Mi-a atras atenţia această explicaţie dată de BNR pentru Regulamentul nr. 3 din martie 2007: ”În contextul aderării la Uniunea Europeană şi al alinierii la practicile comunitare în domeniu, au fost eliminate restricţiile administrative, iar responsabilităţile privind creditarea prudentă au fost transferate asupra creditorilor aflaţi în aria de supraveghere prudenţială a BNR (instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare îşi stabilesc în cadrul normelor de creditare proprii limite maxime ale gradului de îndatorare pe categorii de clientelă, fundamentate în mod corespunzător în concordanţă cu profilul şi strategia de risc a entităţii creditoare).”
Dar regulamentul spune ceva mai mult: “Art. 3. (1) Împrumutătorii desfăşoară activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementărilor proprii validate de Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere.
(2) Orice modificare ulterioară a reglementărilor proprii se notifică Băncii Naţionale a României şi devine aplicabilă numai după validarea acesteia de către Direcţia supraveghere.”
Dacă nu vedeţi diferenţa vă ajut eu: BNR nu spune nimic astăzi de faptul că normele de creditare erau aprobate de BNR. Acest lucru este omis din explicaţia BNR a acestui regulament. În realitate, în 2007, băncile au crescut rata de expunere, cu aprobarea BNR, ca procent din venit la 70%, 90% şi în unele cazuri de 100%. În plus, băncile au primit aprobare să elimine avansul pentru creditele imobiliare. Dar s-a mai întâmplat un lucru pe această piaţă după aprobarea acestui regulament: au apărut creditele cu dobânzi promoţionale. În 2009, BNR spunea despre 2007 şi 2008: „O caracteristică importantă a anului 2008 a fost aceea că peste jumătate din creditele noi au fost acordate cu dobândă promoţională, ceea ce presupune amânarea pentru anii viitori a impactului unui serviciu majorat al datoriei”.
Astfel, în perioada mai 2007 - august 2008, băncile au relaxat condiţiile de creditare şi au introdus credite cu dobândă promoţională cu aprobarea BNR. Un moment ciudat pentru relaxarea creditării având în vedere ce se întâmpla peste ocean din 2006.
Deciziile prociclice ale BNR nu s-au oprit aici. În august 2008, a aprobat Regulamentul nr. 11, care a înăsprit condiţiile de creditare. Aceste reglementări au intrat în vigoare în acelaşi timp în care BNR elimina lichiditatea din piaţă şi dobânzile explodau.
Opinii
26.01.2015

Contribuţia BNR la exagerarea dinamicii creditării, încă o dovadă de politică monetară prociclică
Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)
< înapoiînainte >