Ultima Oră

Judecătorul CCR Toni Greblă, acuzat de procurorii DNA că a făcut trafic de influenţă şi a primit şpagă

Gorjeanul a constituit un grup infracţional cu scopul de exporta produse agro-alimentare în Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea embargoului rusesc asupra importului de produse din UE

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu a fost adus cu mandat la DNA pentru a fi audiat de procurori în dosarul judecatorului CCR Toni Greblă. Săvoiu este Marele Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei-1880. Este cetăţean român şi francez. Bartolomeu Săvoiu ar fi acuzat de folosire a unor documente vamale falsificate. În 2014, Toni Grebla ar fi intermediat legaturi comerciale între Ion Bârcină şi Bartolomeu Săvoiu, produse din carne ar fi urmat să fie exportate în urma afacerii dintre marele maestru mason şi finul lui Greblă.


Toni Greblă este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Joi dimineaţă (22 ianuarie), după ce a ieşit de la DNA, Toni Greblă a mers la sediul Curţii Constituţionale. Acolo a venit şi preşedintele CCR, Augustin Zegrean, care a declarat că, până nu e pus sub acuzare, un judecător al Curţii are toate drepturile. Dacă e pus sub acuzare, se suspendă din calitatea de judecător.

Potrivit surselor juicire, judecătorul Curţii Contituţionale a României (CCR) Toni Greblă este vizat într-un dosar de trafic de influenţă din perioada 2010-2011. Fostul senator PSD de Gorj (judeţ în care a fost şi prefect), Greblă ar fi primit folose necuvenite de la un afacerist local Ion Bârcină (căruia i-a cununat fiica, în prima ei căsătorie) în valoare de peste 50.000 de euro. Potrivit procurorilor, judecătorul CCR a primit, printre altele, chiar şi o rochie pentru soţia sa, în schimb promiţând omului de afaceri că îl va sprijini în obţinrea unor contracte publice.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:

GREBLĂ TONI, senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- trafic de influenţă, în formă continuată
- două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
- constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a pretins şi primit de la administratorul mai multor societăţi comerciale, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:
• în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de omul de afaceri), în echivalent de 56.070 euro;
• în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri
• în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);
• în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe.

Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.).
În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului).
A rezultat că, în mod neîntrerupt, suspectul TONI GREBLĂ a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă (de struţi – n.n.) situată în judeţul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică.
Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.
În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.
În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal.

Greblă neagă acuzaţiile procurorilor

La ieşirea de la DNA, judecătorul CCR a negat acuzaţiile care i-au fost aduse. “Nu am cerut şi primit niciodată mită. Nu am activităţi comerciale, nu am acţiuni la societăţi comerciale. Ceea ce se susţine nu are nicio legătură cu activitatea de la CCR. Îmi periclitează imaginea, de-aia mă şi deranjează foarte mult”, a declarat Greblă.
Ca judecător al Curţii Constituţionale, Toni Greblă nu poate fi arestat sau trimis în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
De la momentul în care un judecător CCR este trimis în judecată penală, acesta este suspendat din funcţie. În caz de condamnare definitivă, judecătorul este exclus din CCR, iar în caz de achitare suspendarea încetează, iar acesta îşi reia mandatul.
CCR a considerat recent neconstituţionale două proiecte de legi “Big Brother” prin care se urmărea întărirea atribuţiilor serviciilor de informaţii de verificare şi corntrol a serviciilor de comunicaţii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...