Administraţie

Mandat de manager interimar al SJU Vâlcea, prelungit ilegal

Contractul Mihăiţei Creţulescu a încetat de drept în data de 16 decembrie 2014, la şase luni după ce preluase conducerea spitalului de la Georgeta Sălişte

Controalele succesive efectuate la Spitalul Judeţean de Urgenţe (SJU) Vâlcea au scos în evidenţă un număr neaşteptat de mare de nereguli în special în ce priveşte achiziţiile publice de medicamente şi materiale sanitare. Anul trecut, pe baza unui raport al Corpului de Control al Consiliului Judeţean (CJ), defunctul preşedinte Ion Cîlea solicita un demers similar din partea Curţii de Conturi. Ulterior, şi procurorii anticorupţie au intrat pe fir, cercetările acestora fiind în plină desfăşurare. Mai nou, se demonstrează că şi legitimitatea conducerii interimare este pusă sub semnul întrebării.

Dispoziţia a fost semnată de vicele Dumitru Persu

Potrivit dispoziţiilor legale, mandatul managerului interimar Mihăiţa Creţulescu trebuia să înceteze de drept în data de 16 decembrie 2014, când se încheiau cele şase luni de la numirea ei (17 iunie) în locul Georgetei Sălişte. Conform legii, după această dată trebuia organizat un concurs pentru ocuparea postului de către un titular, lucru care nu s-a întâmplat, deşi el intră direct în atribuţiile Consiliului de Administraţie al SJU şi al CJ Vâlcea. Cert este că, înainte cu două săptămâni (28 noiembrie) de încetarea mandatului de interimar, Mihăiţei Creţulescu i-a fost semnată de către conducerea CJ Vâlcea prelungirea cu încă şase luni a contractului. Dispoziţia în acest sens, nr. 490/28.11.2014, a fost semnată de vicepreşedintele social-democrat al CJ Dumitru Persu (la vremea respectivă îi fuseseră transferate atribuţiile preşedintelui Ion Cîlea printr-o dispoziţie a acestuia din urmă, valabilă pe toată perioada în care alesul nu-şi putea exercita competenţele din cauza agravării stării de sănătate).
Articolului 179 din Legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii prevede că:
“(5) Până la ocuparea prin concurs a funcţiilor de conducere care fac parte din comitetul director, conducerea interimară a spitalelor publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii se numeşte prin ordin al ministrului sănătăţii, iar pentru ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, respectiv pentru autorităţile administraţiei publice locale prin act administrativ al ministrului de resort, al conducătorului instituţiei respective sau prin act administrativ al primarului unităţii administrativ-teritoriale, al primarului general al municipiului Bucureşti sau al preşedintelui consiliului judeţean, după caz.
(6) Managerul interimar şi ceilalţi membrii ai comitetului director interimar se numesc în condiţiile prevăzute la alin. (5) pe o perioadă de maximum 6 luni”.

Achiziţii nesimţite, în regim de urgenţă, prin negociere directă

Anul trecut, la presiunea dezvăluirilor apărute în presă, Corpul de Control al CJ trimis de defunctul preşedinte Ion Cîlea să verifice activitatea SJU descoperea grave nereguli în procesul de achiziţie a medicamentelor şi materialelor sanitare. Ca urmare, a fost sesizată şi Curtea de Conturi să verifice situaţia, considerându-se că instituţia are competenţe certe în stabilirea măsurilor ce se impun. Prejudiciul de milioane de euro estimat a făcut ca, pe fir, să intre şi procurorii DNA. Aşa cum am publicat şi în ediţiile anterioare ale “Săptămânii în Oltenia”, din documentele solicitate conducerii SJU în baza prevederilor legii 544/2001 reiese că din 2012 nu au mai fost organizate licitaţii pentru achiziţia medicamentelor şi materialelor sanitare. De atunci, aceste produse au fost achiziţionate prin negociere directă, unele la preţuri exorbitante, cele mai grase contracte fiind împărţite între câteva firme ce par a fi fost favorizate în acest lanţ al slăbiciunilor.
Aşteptăm cu interes comunicările Curţii de Conturi şi ale DNA în acest caz pentru a vi le face cunoscute.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...