Ultima Oră

1 februarie a.c., ultimul termen pentru realizarea Complexului Energetic Vâlcea

Dacă transferul carierelor de lignit de la Berbeşti – Alunu în proprietatea CET Govora nu se realizează până atunci, 1.000 de mineri vâlceni îşi pierd locurile de muncă

Potrivit unui comunicat remis presei de CET Govora, “în urma discuţiilor purtate vineri, 9 ianuarie, la Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, au fost finalizate negocierile pentru preluarea minelor de lignit de la Berbeşti şi s-a stabilit ca, în cursul săptămânii viitoare, părţile să definitiveze forma contractului de transfer şi să stabilească garanţiile oferite de CET Govora pentru plata contractului, urmând să se obţină aprobările legale pentru finalizarea transferului până la sfârşitul lunii ianuarie, estimând ca, începând cu 1 februarie, carierele Berbeşti şi Alunu să fie parte a Complexului Energetic Vâlcea”.
La întâlnirea de lucru având ca subiect realizarea Complexului Energetic Vâlcea prin preluarea de către CET Govora a minelor de lignit de la Berbeşti şi Alunu au participat Andrei Dominic Gerea - ministrul Energiei, Bogdan Badea - secretar de stat în cadrul aceluiaşi minister, Laurenţiu Ciurel - directorul Complexului Energetic Oltenia, Mihai Bălan – directorul CET Govora, Gheorghe Păsat – preşedintele interimar al CJ Vâlcea, Dumitru Persu – vicepreşedintele CJ Vâlcea, Petre Grigore – consilier judeţean şi reprezentantul CJ în AGA a CET Govora, deputatul Cristian Buican – preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Costi Rădulescu – preşedintele PSD Vâlcea şi deputatul PLR Romeo Rădulescu. Majoritatea factorilor politici vâlceni prezenţi s-au declarat bucuroşi de consensul de care au fost capabili în interesul judeţului, după ce tot ei au periclitat cu bună ştiinţă realizarea Complexului Energetic Vâlcea, măcar dacă ne amintim despre confruntările din CJ Vâlcea.

Buican: “Înfiinţarea Complexului, soluţia pentru situaţiile delicate”

“Timp de o oră şi jumătate, participanţii la această întâlnire au stabilit principiile preluării minelor de la Berbeşti - Alunu de către CET Govora, precum şi majoritatea detaliilor înfiinţării Complexului Energetic Vâlcea. De menţionat este faptul că acest contract va fi semnat în această lună, pentru a nu exista pericolul de a trimite în şomaj angajaţii carierelor de la Berbeşti şi Alunu. Valoarea acestui contract este de 184 de milioane de lei, plătibili în 10 ani. Vreau să le mulţumesc pe această cale tuturor celor implicaţi în realizarea acestei tranzacţii, considerând că înfiinţarea Complexului Energetic Vâlcea reprezintă soluţia pentru situaţiile delicate în care se regăseau două societăţi comerciale importante de pe teritoriul judeţului Vâlcea, CET Govora şi carierele de cărbune de la Berbeşti şi Alunu. Succesul înfiinţării Complexului Energetic Vâlcea şi modelul de colaborare instituţională între partidele politice pentru acest deziderat reprezintă un model de urmat pentru realizarea şi a altor obiective majore judeţene, cum ar fi autostrada Sibiu-Piteşti, salvarea Oltchim, finalizarea pârtiei de schi de la Vidra - Obârşia Lotrului sau modernizarea DN7D”, a precizat printr-un comunicat de presă co-preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Costi Rădulescu: “Vâlcea primeşte o importantă gură de oxigen”

“Întâlnirea la care a participat ministrul pentru Energie, Andrei Gerea, şi alţi reprezentanţi ai ministerului, precum şi conducerile Complexului Energetic Oltenia, CET Govora şi consultanţii tehnici a avut două părţi. Una, în care am fost informaţi asupra stadiului în care se află operaţiunile specifice de constituire a Complexului Energetic Oltenia şi cea de-a doua în care tehnocraţii din minister şi cele două unităţi economice au rămas să stabilească ultimele detalii tehnico-economice, urmând ca noi să fim informaţi în orele următoare sau în zilele următoare cu privire la evoluţia armonizării ultimelor etape ale negocierilor. Întrucât CET Govora se află chiar în Colegiul meu, am spus foarte clar că acest Complex Energetic este vital pentru economia judeţului Vâlcea şi că, în calitatea pe care o deţin, de deputat, îmi exprim întreaga disponibilitate, conform legii, pentru rezolvarea situaţiei, astfel încât angajaţii celor două unităţi, vâlcenii, să nu sufere mai mult decât o fac în prezent. Am solicitat, de asemenea, să se urgenteze procedurile legale, astfel încât CET Govora să poată prelua minele şi să nu prelungim perioada de incertitudine. În urmă cu puţin timp, am fost anunţat telefonic de domnul director Mihai Bălan că până la sfârşitul lunii ianuarie vor fi finalizate procedurile de preluare a minelor şi vor fi semnate toate documentele de constituire a Complexului Energetic Oltenia. Mai multe detalii cred că veţi primi şi prin intermediul unui comunicat al CET Govora. Este o veste bună pentru vâlceni şi nu trebuie să uităm demersurile pe care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, le-a făcut de cel puţin un an încoace pentru acest obiectiv. Cred că Vâlcea primeşte o importantă gură de oxigen, iar economia şi, până la urmă, oamenii vor avea un plus de stabilitate. Este o victorie a vâlcenilor în care cred că toţi factorii decidenţi s-au implicat şi cred că subiectul nu trebuie confiscat politic. Este bine că se face şi că oamenii vor câştiga în final!”, a declarat colegilor din presa vâlceană preşedintele interimar al PSD Vâlcea.

Pe 1 februarie, 1.000 de mineri vâlceni se pregăteau să fie concediaţi

Ne permitem să le punem sub ochi celor doi lideri politici vâlceni un amănunt, pentru a nu uita cumva, cel puţin până la finalizarea realizării CE Vâlcea, că au trimis obuzul pe la ureche CET Govora. Printr-o adresă (vezi facsimil) înregistrată sub numărul 19.285, încă din data de 16 decembrie 2014, Societatea Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA informa Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea şi CET Govora SA de iminenţa disponibilizării colective, începând din 1 februarie 2015, a 2.000 de angajaţi, dintre care 1.000 aparţinând U.M.C. Berbeşti. “Vă aducem la cunoştinţă că în bugetul C.ER. Oltenia SA pentru anul 2015 există sursă de finanţare a activităţii U.M.C. Berbeşti doar pentru luna ianuarie. C.E. Oltenia a înaintat către Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii un plan de concediere colectivă pentru 2.000 de angajaţi din care 1.000 aparţinând U.M.C. Berbeşti. Dacă în această perioadă nu se realizează transferul activităţii acestei unităţi către CET Govora, începând cu 1 februarie la această subunitate va rămâne doar personal în vederea trecerii în conservare. În consecinţă, vă rugăm să luaţi măsuri pentru a vă asigura cantitatea de cărbune necesară în cazul în care nu veţi prelua U.M.C. Berbeşti, din transfer din stoc ANRS sau alte surse”, se arată în adresa semnată de directorul general al CEO Laurenţiu Dan Ciurel.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...