Actualitate

Societatea problemă Sacomet i-a ţinut pe horezeni în frig de Sărbători

Primarul Ilie Fârtat a preferat să rezolve situaţia direct cu factorii responsabili şi asociaţia de proprietari, evitând specularea tensiunilor de adversarii politici

Din data de 1 decembrie a anului trecut, câteva sute de horezeni trăiesc un adevărat coşmar. Temperaturile scăzute sever, înregistrate în mod constant în acest sezon, nu au sensibilizat conducerea Sacomet SA, societate cu care asociaţiile de proprietari au semnat contractul de furnizare a agentului termic. La mai bine de o lună şi jumătate de la semnalarea problemei, oamenii directorului Florian Nicolaescu par incapabili să rezolve problema, presiunea publică apăsând acum şi asupra administraţiei locale conduse de primarul Ilie Fârtat. Timp de o săptămână întreagă, căldura a lipsit cu desăvârşire din caloriferele horezenilor branşaţi la reţeaua publică, iar în restul timpului ei suţin că agentul termic nici măcar nu s-a apropiat de parametrii prevăzuţi în contracte. În această situaţie, mai mulţi părinţi s-au hotărât să nu-şi mai lase copiii nici la grădiniţe şi şcoli, situaţia fiind similară şi în cazul acestor localuri publice.

Locuitorii acuză Sacomet SA: Bani ioc, furnizori neplătiţi, improvizaţii eşuate!

“Avem cât de cât caldură, acum. Dar nu e în parametri. E, să zicem, cât să nu le îngheţe coloanele şi să nu zicem că nu au dat. Situaţia durează de la 1 decembrie 2014. În luna decembrie, o săptămână chiar nu a fost deloc. În zilele în care sunt 10 grade Celsius afară, e ok. Dar la minus 20 de grade ai impresia că sunt mai calde mâinile tale decât caloriferul. Ca să scape de vină, acuză sabotaje, dar realitatea e alta. Societatea furnizoare nu a plătit furnizorii de rumeguş şi nu are de unde mai lua bani, că nu îi dă nimeni. A încercat cu cărbune şi unii angajaţi de acolo ne-au recunoscut, aşa, mai cu teamă, că s-au stricat centralele şi din cauza asta nu am avut căldură. Pe bună dreptate s-au revoltat părinţii! Şi la şcoală a fost scandal, s-au plâns copiii”, ne-a declarat un locuitor al oraşului-staţiune de la poalele Builei cu rugămintea ca momentan să nu-i dezvăluim identitatea.

Părinţii sunt îngrijoraţi pentru sănătatea elevilor

Cristina Arsenescu, mamă de copii de şcoală, a încercat chiar o mobilizare a părinţilor prin intermediul Facebook, dar acum se declară resemnată. “Deşi am făcut apel la părinţi, am dat mesaje la toate cunoştinţele, puţini copii au rămas acasă astăzi”, posta ea în 6 ianuarie a.c. în grupul “Horezu – al meu, al tău, al nostru!!”. “Nu pot să cred că rămânem resemnaţi în faţa unei asemenea situaţii! Mă face să cred că ne merităm soarta pentru că suntem o naţie de fricoşi! Nu pot să cred că văd situaţii în care dragostea pentru copiii noştri are limite! Toată lumea zice că nu sunt soluţii să se reia furnizarea căldurii! Şi dacă nu se găsesc soluţii, copiii noştri vor sta toată iarna în frig?”, se întreba horezeanca indignată cu aceeaşi ocazie. Şi problemele au continuat inclusiv vineri, 9 ianuarie, aşa cum au relatat şi mulţi alţi horezeni.

Din raţiuni... speculative, s-a încercat revenirea la motorină pentru centrala liceului

Ilie Fârtat, edilul-şef al oraşului-staţiune, ne-a declarat că, în cele din urmă, situaţia s-a rezolvat în privinţa asigurării căldurii în şcoli (în special în cazul Liceului “Constantin Brâncoveanu”). De asemenea, şi situaţia asociaţiei de proprietari a fost detensionată înainte ca adversarii politici ai primarului liberal să o speculeze cu spor. “Am urmărit cu atenţie absolut toate cele ce s-au spus în spaţiul public, inclusiv ce s-a scris pe reţelele de socializare. Am preferat să fac tot ce depinde de mine să mă informez foarte amănunţit şi să rezolv problema, fără a da replici, mizând şi pe principiul că, uneori, cine se scuză e perceput că se acuză. Am constatat că la Liceul «Constantin Brâncoveanu», după numirea noii conduceri a unităţii şcolare, s-a încercat schimbarea contractului de furnizare a combustibilului şi revenirea la motorină. Prin soluţia pe care am asigurat-o din 2012 până anul trecut, eu am demonstrat şi de data aceasta că se asigură căldură în parametri optimi şi s-a făcut şi economie anuală de aproximativ 1,7 miliarde de lei vechi. Acum, operatorii de la centrala unităţii, neavând combustibil, trăgeau agentul termic de la Sacomet şi, pentru asta, trebuiau să treacă totul printr-o instalaţie de recirculare, acest lucru făcând să se piardă, într-adevăr, din căldură. În ce priveşte situaţia asociaţiei de proprietari, am participat la discuţia, faţă în faţă, dintre reprezentanţii dumnealor şi cei ai Sacomet şi, zic eu, acum situaţia s-a rezolvat. În sensul că este căldură în locuinţe. Dar, asta nu înseamnă că nu voi monitoriza atent şi în continuare dacă lucrurile se derulează în regulă”, a explicat primarul din Horezu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

13.01.2015 - 14:08NICOLAESCU:SUNT MANEVRELE PRIMARULUI CU PATRONUL FIRMEI... POATE II PIPAIE DNA-UL PUTIN... APAHORUL AL CUI E? DE CE E IN FALIMENT? CUM A LUAT SACOMETUL CENTRALELE DACA AVEA DATORII LA BUGET? PRIMARUL E NEVINOVAT?

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...