Administraţie

Societatea Urban, acuzată că strânge ilegal gunoiul din Râmnicu Vâlcea

Fostul edil, Romeo Rădulescu, dă asigurări că Urbanul nu mai are contract cu municipalitatea, dar strânge deşeurile râmnicenilor şi încasează bani

Reprezentanţii Urban, societate care se ocupă în continuare de salubrizarea în Râmnicu Vâlcea mai fac încă o încercare. Aceştia vor solicita în următoarea şedinţă de CL prelungirea contractului cu Primăria. Deşi are datorii mari către municipalitate, Urbanul a fost angrenat de către primarul Emilian Frâncu într-o campanie de salubrizare, asta în timp ce fostul edil, cel care a cerut rezilierea contractului cu Primăria, susţine că societatea strânge gunoiul ilegal.

Conducerea societăţii Urban va solicita în următoarea şedinţă a CL prelungierea contractului cu Primăria Râmnicului, pentru perioada în care aceasta nu a prestat din cauza războiului existent în 2007-2008 între firma din Vâlcea şi Rosal Group. Viceprimarul Râmnicului, Ion Matei, a declarat săptămâna trecută că această problemă va fi supusă dezbaterii, însă nu poate spune cu certitudine dacă aleşii locali vor fi de acord cu prelungirea contractului. „Vor trebui să vină cu acte, cu hotărâri judecătoreşti. Nu mă antepronunţ, nu ştiu dacă va fi votată”, susţine Matei. Problema cea mai mare o reprezintă însă faptul că Urbanul are mari datorii către Primăria Râmnicului, acesta fiind şi motivul pentru care anul trecut fostul primar, Romeo Rădulescu, a cerut rezilierea contractului. Hotărârea luată atunci de CL a fost desfiinţată de instanţă. De altfel, fostul primar a considerat atunci că cererea societăţii de salubrizare este total neîndreptăţită din cauză că aceasta nu şi-a plătit obligaţiile contractuale cu privire la plata redevenţei din septembrie 2008. SC Urban SA avea o datorie către bugetul local de 8.491.157 lei, reprezentând cuantumul redevenţei şi majorările pentru neplata acesteia, dar şi suma de 2. 617. 387 de lei reprezentând redevenţa datorată pentru cantitatea de deşeuri facturată populaţiei pentru perioada aprilie 2010-iunie 2011.

Pieţe Prest, curăţenie doar pe hârtie

Urbanul se judecă în continuare cu Primăria, însă, cu toate acestea, societatea se ocupă de salubrizarea oraşului şi, mai mult, a fost angrenată de noul primar, Emilian Frâncu, într-o campanie de curăţenie în tot oraşul.

Urbanul se judecă în continuare cu Primăria, însă, cu toate acestea, societatea se ocupă de salubrizarea oraşului şi, mai mult, a fost angrenată de noul primar, Emilian Frâncu, într-o campanie de curăţenie în tot oraşul. Actuala conducere a Primăriei susţine că această campanie a fost derulată gratis. „Campania de salubrizare a fost o chestie normală. Nu s-au tăiat facturi, a fost un sprijin al societăţii acordat Primăriei pentru a avea un oraş mai curat. În ceea ce priveşte datoriile, există un proces pe rol, nu putem interveni până nu se termină”, adaugă Matei. Totuşi, în condiţiile în care Primăria are o societate în subordine care se ocupă de curăţenia în oraş, Pieţe Prest, actuala conducere a realizat că nu există suficientă forţă de muncă şi nici nu e dotată corespunzător pentru a se ocupa de salubrizare la un nivel înalt. „Când am venit la Primărie nu am discutat cu cei de la Urban despre problema datoriilor, nu era ceva prioritar. Întrebaţi-i pe cei de la Urban dacă au în intenţie să achite sau nu datoriile. Cu siguranţă vom analiza şi litigiul pe care îl avem cu Urbanul, pentru că sunt multe puncte de vedere care se contrazic. Forţele de la Pieţe Prest nu sunt suficiente pentru a asigura curăţenia în acest oraş la nivelul la care ne-am dori şi pe noi ne-a bucurat oferta pe care am primit-o de la Urban, repet gratis. Pieţe Prest nu are nici utilajele necesare. Probabil că trebuie să prindem în bugetul local două, trei utilaje pentru salubrizare”, susţine primarul Emilian Frâncu.

Rădulescu: „ANRSC tolerează o ilegalitate”

Chiar dacă oferta făcută de Urban ar fi fost făcută gratis, aşa cum susţin autorităţile locale, societatea ridică zilnic gunoiul râmnicenilor, fără a avea un contract legal cu Primăria. Cel puţin asta a declarat săptămâna trecută fostul primar, Romeo Rădulescu, care a dat asigurări că practic Urban se ocupă de curăţenia din municipiu ilegal. „Nu am apucat să văd ce a cerut Urbanul, nu ştiu despre ce e vorba, dar vă pot asigura că societatea nu are niciun contract cu Primăria. Ei strâng gunoiul fără a avea vreun act, iar ANRSC tolerează acest lucru. Eu voi avea cu siguranţă un punct de vedere, dar mai întâi trebuie să văd materialul. Campania de curăţenie este binevenită, însă nu ştiu pe ce bani se face. Nu ştiu cât de bine e să primeşti cadouri fără a respecta legea. Procesele sunt încă pe rol, ştiu mai multe despre ele, dar nu vreau să comentez”, spune Romeo Rădulescu, actual consilier local PDL. Reprezentanţii societăţii resping însă acuzaţiile şi susţin, ce-i drept cu sfială, că ar avea un contract perfect valabil cu municipalitatea. De datorii însă nici nu se poate vorbi, cel puţin până când nu se va termina războiul în instanţă. „Noi zicem că avem un contract care şi funcţionează. Instanţa încă nu s-a pronunţat în ceea ce priveşte datoriile”, precizează Ion Cîrjan, director SC Urban SA Rm. Vâlcea. Anul acesta, în luna aprilie, cei de la Urban au reuşit să împiedice organizarea unei licitaţii pentru desemnarea unui nou operator care să se ocupe de deşeurile din Rm. Vâlcea, după ce au protestat în faţa Primăriei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...