Sub Lupă

Sindicatul evazioniştilor căpuşează Voineasa

Hotelurile din staţiunile Vidra-Voineasa refuză să plătească taxele şi impozitele locale

Noua administraţie locală instalată în fruntea comunei din nordul Vâlcii a descoperit că sindicaliştii refuză cu încăpăţânare să îi plătească impozitele pe clădirile şi terenurile pe care le au în administrare. În timp ce primarul liberal Gheorghe Stanciu ameninţă cu un audit care să stabilească valoarea prejudiciului creat bugetului local, liderul vâlcean al CNSLR Frăţia, Constantin Pârvu, se apără susţinând că până acum gruparea sindicală nu a intrat în posesia staţiunii Vidra, în instanţă derulându-se un proces între sindicalişti şi Obştea Novaci.

Refuz la plată

Gheorghe Stanciu, noul primar din Voineasa, acuză interese obscure ale fostului ales local, Gheorghe Dobrin, în relaţia derulată cu sindicatele. „Există clar un interes al fostului primar în a menţine această situaţie anormală. El era de la PSD, liderul sindical de la judeţ este vicepreşedinte PSD, normal că au căutat să se protejeze unul pe celălalt. Nu se plăteşte niciun impozit pe clădirile de la Vidra ale CNSLR. Ei vin cu o motivaţie că nu au făcut recepţia clădirilor şi că nu sunt funcţionale. Autorizaţia de construire a acestora este emisă de la mijlocul anilor ’70. Ori, până şi eu dacă nu îmi termin o construcţie în doi ani de la eliberarea autorizaţiei tot plătesc impozit pe ea. În Voineasa nu plătesc impozit decât pe hotelurile funcţionale. Păi, acum ce să fac? Să mă prefac că celelalte nu există? O să cer un audit pentru a stabili valoarea prejudiciului”, afirmă Gheorghe Stanciu.

Toate iţele duc la fostul primar

Situaţia staţiunilor deţinute de CNSLR Frăţia şi BNS pe raza localităţii Voineasa oscilează între bombă economică şi ecologică.

Deşi bănuit de „blat” cu fostul edil al localităţii, sindicalistul Constantin Pârvu îl acuză tot pe fostu primar, Gheorghe Dobrin, de jocuri necurate. „Taxele şi impozitele locale pentru staţiunea Vidra nu am avut cum să le plătesc şi nici nu am cum în acest moment. Fostul primar, Dobrin, a întocmit un act de proprietate pe 22 de hectare de teren, pe care se află staţiunea, pentru Obştea Novaci. Am câştigat în prima instanţă, la Brezoi, iar acum urmează recursul la Tribunalul Vâlcea. În toamna acestui an se rezolvă problema. În momentul în care dăm drumul la cele două hoteluri de la Vidra se rezolvă şi problema taxelor şi impozitelor. Nu am de gând să las situaţia încurcată, o să plătim taxele noului primar. La Voineasa este ceva mai complicat. Noi avem hotelurile care nu funcţionează, iar BNS a preluat hotelul Lotru, pe care îl administrează printr-o firmă din Timişoara”, explică liderul sindical Constantin Pârvu.

Garda de Mediu, cu ochii închişi la nereguli

Nu doar problemele financiare create de sindicalişti sunt în atenţia noului primar din Voineasa, ci şi problemele generate de deversarea haznalelor din localitate în albia râului Lotru. Preluate de apă, acestea ajung într-un final în lacul Brădişor, sursa de alimentare cu apă pentru aproape tot judeţul Vâlcea. „Cei de la hotelul din Voineasa sunt racordaţi la o fosă septică mai veche. În ciuda faptului că avem la această oră un nou bazin, ei nu s-au racordat la acesta. Preferă să îl folosească pe cel vechi, care este o adevărată bombă ecologică. Oricum, problema canalizării este una spinoasă pe întreaga Vale a Lotrului. Neexistând o reţea de canalizare care să preia apele uzate menajere de pe raza comunelor Voineasa şi Malaia până în aval de barajul Brădişor, lumea deversează pe unde poate, fie în Lotru, fie în afluenţii acestuia. Ar trebui să îi preocupe şi pe cei din Consiliul Judeţean, care au investit enorm în realizarea alimentării cu apă, dar şi pe cei de la Mediu. Până la urmă, aceasta este o problemămai importantă decât strânsul hârtiilor de la marginea pădurii”, susţine primarul Stanciu. Comisarul Daniela Ştefoane, şeful comisariatului de Mediu Vâlcea, recunoaşte că până în acest moment problema a fost ignorată: „Sunt foarte multe acţiuni pe care le derulăm pe linie de mediu. Nu am avut niciun control pe tema canalizării de pe Valea Lotrului. Da, am inspectat hotelul din Voineasa, dar nu ni s-a părut nimic în neregulă. Nici nu am primit vreo sesizare până acum pe această temă”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...