Ultima Oră

Demantelarea grupării Vidra

Procurorii anticorupţie şi mascaţii au ridicat tomuri de documente de la firmele lui Gicu Deaconeasa. Elena Udrea şi amicii din Vâlcea au Sărbători înfrigurate!

Fostul şef al ocolului silvic Voineasa este acuzat că ar fi indus în eroare Consiliile Locale Mălaia şi Voineasa şi Comisia judeţeană de fond funciar Vâlcea pentru a-şi însuşi ilegal trei munţi - Puru, Galbenu şi Petrimanu din Parâng. Alături de doi complici, voineşarul este acuzat că a obţinut în mod fraudulos cei trei munţi, pe care i-a vândut ulterior pentru 3,5 milioane de euro. Realmente, prejudiciul adus statului este de peste 5 milioane de euro, spun sursele noastre. Cei trei inculpaţi sunt acuzaţi că au falsificat acte pentru a demonstra dreptul de restituire a proprietăţii pentru suprafeţe de teren care nu aparţineau, în realitate, posesorilor pe care îi reprezentau. Rolul principal pentru demantelarea grupării îl deţine fostul prefect al Vâlcii, Anuţa Handolescu, înalt funcţionar care a sesizat încă din 2007 procurorii să cerceteze acest caz.

Magistraţi, funcţionari, jurnalişti... protecţie insuficientă

Pentru a-şi proteja acţiunile, Deaconeasa&Co au atras în acest joc magistraţi, înalţi demnitari, ziarişti şi politicieni. Unul dintre cele mai vehiculate nume megarezonante la nivel naţional este cel al Elenei Udrea, fost ministru al dezvoltării, care a transformat proiectul de amenajare a domeniilor schiabile de la Obârşia Lotrului dintr-unul cu finanţare preponderent europeană într-unul cu finanţare exclusiv guvernamentală. Zece hectare au fost puse la dispoziţia acestui proiect, prin donaţie, de “proprietarii” celor trei munţi inculpaţi în dosarul cercetat de DNA, proiect derulat de firma Acomin (Dan Horia Faur) din grupul Quasar, dar finanţat, până la încheierea mandatului de ministru al Elenei Udrea, doar în proporţie de puţin peste 90%. Dan Horia Faur este cel care i-ar fi achitat Elenei Udrea creditul către BRD de 3 milioane de euro în urmă cu mai bine de doi ani. Elena Udrea este considerată de voineşari ca proprietar, prin interpuşi, al unor parcele din arealul cercetat de procurori. Sunt vehiculate şi numele fostului prefect Petre Ungureanu, actualei şefe a Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru şi mulţi, foarte mulţi alţii.

Descindere inopinată

Joi, 18 decembrie, de la prima oră a dimineţii, procurorii DNA- Serviciul Teritorial Piteşti, însoţiţi de un echipaj de poliţişti de intervenţii, au luat la purecat toate documentele aflate în sediul din Râmnicu Vâlcea al societăţilor în care este asociat fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, actualul manager al Fundaţiei Guard Forest - Administraţia Sit Parâng, Gheorghe Deaconeasa.
Sursele noastre susţin că sunt cercetări în stadiu avansat în cel mai recent dosar, deschis în martie anul curent de procurorii anticorupţie pe numele lui Deaconeasa şi a încă doi învinuiţi, în care aceştia sunt acuzaţi că şi-ar fi însuşit în mod nelegal şi, ulterior, ar fi tranzacţionat suprafeţe foarte mari de teren în zona montană a judeţului Vâlcea şi nu numai.

Administratorul Basarabă şi asociatul Petrulian, implicaţi în dosar

Conform procurorilor DNA, alături de Deaconeasa mai sunt acuzaţi şi Mircea Basarabă - administrator la S.C. Consult Turist Company S.R.L. Craiova, sub aspectul săvârşirii infracţiunii continuate de participaţie improprie la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit având ca urmare producerea unor consecinţe deosebit de grave, dar şi Dan Mihai Petrulian - fost asociat la S.C. Consult Turist Company S.R.L. Craiova, sub aspectul săvârşirii infracţiunii continuate de participaţie improprie la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit având ca urmare producerea unor consecinţe deosebit de grave. Potrivit procurorilor DNA, “în perioada 23 septembrie 2005 – 31 ianuarie 2008, inculpaţii Basarabă Mircea, Dan Petrulian şi Gicu Deaconeasa, în scopul de a dobândi în mod fraudulos terenuri cu vegetaţie forestieră situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea, au indus şi menţinut în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr. 18/1991 din Voineasa şi Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din Vâlcea, în cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991” - am citat din rechizitoriul întocmit de procurori.

“Nu pot da nicio declaraţie în ce priveşte dosarul retrocedărilor munţilor Puru, Galbenu şi Petrimanu atât timp cât eu, în calitate de prefect, la vremea respectivă, am sesizat Parchetul să verifice temeinicia actelor în baza cărora Comisia de fond funciar a eliberat titlul de proprietate” - Anuţa Handolescu, fost prefect al judeţului Vâlcea.

“Moştenitorii” moştenitorilor

“Cei trei au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut, în mod nereal, că ar avea drepturi de retrocedare asupra terenurilor respective şi, în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate. Mircea Basarabă, în calitate de reprezentant al SC Consult Turist Company Craiova, a încheiat cu moştenitorii contracte de prestări servicii prin care se angaja să-i reprezinte în vederea reconstituirii drepturilor de proprietate în munţii Galbenu, Puru şi Petrimanu. În schimbul acestor servicii, moştenitorii respectivi erau obligaţi să plătească o sumă echivalentă cu un procent de 15% din sumele încasate în urma vânzării terenurilor reconstituite, aspect care s-a concretizat”, se mai arată în rechizitoriu.

Angajaţi ai Arhivelor Naţionale, complici

Procurorii susţin că, prin intermediul lui Gheorghe Deaconeasa, angajat al Direcţiei Silvice Vâlcea în calitate de şef al Ocolului Silvic Voineasa, au fost identificate terenuri forestiere al căror beneficiar ar fi trebuit să fie Statul român (atât în mod direct cât şi în calitate de acţionar al unor societăţi cu capital integral sau majoritar de stat). Apoi, cei trei acuzaţi au vândut munţii, inducând în eroare o serie de funcţionari, reuşind să deposedeze statul român, în mod fraudulos, de terenuri cu vegetaţie forestieră. “Ca şi modalitate de operare, inculpaţii şi-au preconstituit înscrisuri prin contrafacerea scrierii şi, ulterior, le-au folosit, atât în faţa membrilor comisiilor implicate în cadrul procedurii de reconstituire a drepturilor de proprietate, cât şi în faţa instanţelor de judecată care au judecat litigiile decurgând din reconstituirea frauduloasă. În această modalitate, conform contractelor de prestări de servicii, inculpaţii au obţinut un folos necuvenit constând în procentajul de 15%, respectiv 25%, din sumele încasate pe beneficiarii reconstituirii drepturilor, în urma vânzării terenurilor reconstituite”, se mai arată în rechizitoriu, procurorii lăsând de înţeles că înscrisurile doveditoare au fost contrafăcute cu ajutorul unor angajaţi ai arhivelor naţionale.

Scurt istoric

În 2006, prefect al judeţului era Anuţa Handolescu, actualmente vicepreşedinte al PNL Vâlcea, subprefect - Radu Renga, iar director al Prefecturii Mircea Nadolu (ulterior subprefect şi prefect, actualmente inspector guvernamental). Preşedintele Comisiei judeţene de fond funciar (CJFF) este prefectul, secretar fiind, la vremea respectivă, Mircea Nadolu. În lipsa prefectului, subprefectul îndeplinea atribuţiile de preşedinte al CJFF. În momentul în care i-a fost supus aprobării emiterea titlului de proprietate pentru munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, Anuţa Handolescu a refuzat să semneze procesul verbal de şedinţă. Atribuise, în prealabil, sarcina de a verifica valabilitatea documentelor puse la dispoziţia comisiei de Deaconeasa, Basarabă şi Petrulian şi descoperise, la Arhivele Naţionale Gorj, că ele nu erau conforme cu realitatea decât într-o foarte mică măsură, reprezentând suprafeţe de pe muntele Puru. Ulterior, a plecat în concediu de odihnă, fiindu-i luat locul în fruntea CJFF de Radu Renga. Acesta a semnat emiterea titlului de proprietate numai după ce a avut ca temei un referat de specialitate întocmit de compartimentul juridic condus, la vremea respectivă, de Emilian Ionescu, funcţionar în cadrul Prefecturii şi cuscru al Prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi, Nicolae Popescu. Revenită din concediu, Anuţa Handolescu a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea pentru cercetarea cazului. Parchetul de pe lângă Judecătoria Brezoi, în competenţa teritorială a căruia a fost atribuit cazul, printr-un document semnat de prim-procurorul Nicolae Popescu, a precizat Prefecturii că “va cerceta cazul cu celeritate”, lucru care nu s-a şi materializat în realitate.
Va urma!

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

23.12.2014 - 15:03doar corel :Domnuul Korel, demantelare vine din cuvantul francez "demanteler" dar cum matalutza ai studiat cu Mickey Mouse in banca nu prea ai prins materia asta.

p.s.

se zice Corel Draw, mister english

looooool ma mir ca ai trecut de protectia spam.

23.12.2014 - 12:53Dan Iosif:Bravo , asa trebuia mai de mult nu sa ajungem sa plecam din tara noastră sa muncim in tari străine.

23.12.2014 - 00:41Insider:Gusti, vezi-ti de treaba ta!

22.12.2014 - 22:37Korel Draw:Demantelarea... ce naiba vă tot căcaţi atât pe voi?! Nu era mai simplu dezmembrarea (dacă tot vreţi să folosiţi traducerea lui dismantling)!

Pagina 1 din 1 (4 comentarii din 4)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...