Reportaj

Călugărul Iov, omul care comunică cu... picioarele

Paralizat de mai mulţi ani, slujitorul Domnului tastează la calculator cu degetele membrelor inferioare

Departe de ochii lumii, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă de la Zătreni, printre alţi suferinzi, călugărul Iov îşi duce traiul într-un mod absolut ieşit din comun. Bărbatul este paralizat şi de mulţi ani nu îşi poate folosi nici mâinile şi nici picioarele. Dar, dând dovadă de ambiţie extrordinară, călugărul a învăţat să citească şi să tasteze la calculator cu degetele de la picioare.

Citeşte cu picioarele

La Centrul de Asistenţă şi Îngrijire din Zătreni timpul are altă valoare. Fiecare dintre cei găzduiţi aici are o poveste de spus şi probleme pe care nici omul şi nici timpul nu le pot rezolva. Printre ei, călugărul Iov este însă o adevărată personalitate. A venit aici în urmă cu 14 ani, fără prea mari speranţe de recupeare. Vorbea greu, ca şi acum de altfel. Nici mâinile nu îl ajută deloc, iar picioarele le mişcă un pic, atât cât să simtă cu degetele tastele telefonului sau ale calculatorului care îl ajută să comunice mai uşor cu ceilalţi. A învăţat singur să tasteze cu picioarele, fără prea mult ajutor, dintr-o ambiţie ieşită din comun, în dorinţa de a se putea apropia de Dumnezeu. „Are o poveste impresionantă şi este un exemplu pentru oricine. Nu îşi poate folosi mâinile, nici picioarele nu-l ajută la deplasare. A avut o ambiţie extraordinară şi cu ajutorul degetelor de la picioare citeşte zi de zi. Ba chiar tastează la calculator. Pentru el am editat o carte de poezii religioase. Am pus poza dumnealui pe copertă, am explicat care-i este povestea. A reuşit să vândă multe exemplare şi cu banii pe care i-a strâns şi-a cumpărat un cărucior electric, cu ajutorul căruia se deplasează mai uşor. Sincer, mă bucur că am putut să-l ajutăm, merita din plin acest lucru”, povesteşte Adelina, una dintre asistentele de la Centrul Zătreni.

Căutându-l pe Dumnezeu, s-a vindecat singur

"Sunt un om simplu şi pentru că nu contează dacă eşti integru din punct de vedere fizic m-am gândit să arăt lumii ca tot ceea ce conteaza este să fii constient.", Ilie Pătraşcu

Ilie Pătraşcu, pe numele său adevărat, s-a călugărit la Centrul din Zătreni, unde stă de atâţia ani. E călugăr la Pătrunsa, locul de unde în fiecare an, alţi călugări vin şi-l iau acasă pentru câteva zile. Surprinzător, însă, tot la Zătreni se simte cel mai bine. Pe coridoarele cu pereţi zugrăviţi în culori calde şi pictaţi din loc în loc cu flori e acasă. Tot cu degetele de la picioare a învăţat să deseneze şi poate oricând să folosescă pensulele şi tempera pe care angajaţii centrului le-au lăsat special pentru cei internaţi în centru pe măsuţa din hol. Aici este locul unde l-a descoperit pe Dumnezeu. „Pentru mine, venirea într-un centru, a însemnat la început o luptă pentru supravieţuire. Cu timpul, a devenit alegerea uneia dintre variante: să rămân un simplu bolnav cu deficienţele sale despre care nu ştie nimeni sau să lupt cu orice risc pentru a nu rămâne definitiv îngrădit intelectual şi afectiv. Soluţia multilaterală a devenit încununată de cel mai preţios dar... călugăria. Acum privesc în spate şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru cea mai minunată evoluţie, oamenii pe care mi i-a scos în cale spre ajutor şi pentru înţelegerea sensului crucii pe care o purtăm fiecare în această unică şi irevocabilă viaţă”, mărturisea călugărul în prefaţa cărţii pe care cei din centru au editat-o pentru el.

Vrea să le arate şi altora calea

Singura lui nemulţumire e că, în ciuda evoluţiei sale, oamenii continuă să îl privească ca pe un om cu handicap. „Sunt un om simplu şi pentru că nu contează dacă eşti integru din punct de vedere fizic, m-am gândit să arăt lumii că tot ceea ce contează este să fii conştient. Fără să realizezi că exişti nu o poţi face. Am fost privat de multe în viaţă, supus la grele încercări, fără sprijinul altora, dar ceea ce a fost mai dureros a fost lipsa propriului sprijin. Şi cu toate aceste sunt un om; un om cu minte care a cunoscut bunătatea lui Dumnezeu, căruia îi mulţumesc că nu mi-a dat puterea de a-mi folosi mâinile, dar mi-a dat puterea minţii înţelepte şi a sufletului curat. Mi-aş fi dorit să ajung la sufletul fiecărui om, să îi transmit bunătate şi să aibă puterea să vadă viaţa asta grea şi în alte moduri decât în fugă. Această fugă după orice ne face să ne călcăm în picioare semenii, să îi lovim cu coatele. Eu port eticheta unui om cu probleme de handicap şi de multe ori am avut ocazia să văd această etichetă în ochii oamenilor, ceea ce m-a făcut să îmi fie greu să pătrund în sufletele lor pentru a transmite ceva cu mult mai deosebit decât aspectul fizic: propria conştiinţă”, spune călugărul.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

30.12.2012 - 16:27Mariana:Bunul Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va aiba mereu in paza Lui,povestea dvs m-a impresionat foarte mult, mi-au dat lacrimile.

Va doresc ca anul care vine 2013 sa va aduca pace in suflet,sanatate,fericire,bucurii si implinirea tuturor dorintelor.

La multi ani

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...