La Ţară

Dăeştiul se pune pe picioare

Cu o nouă conducere în fruntea primăriei, comuna vâlceană îşi revine greu după o lungă perioadă a risipei de fonduri

Noua administraţie din comuna vâlceană Dăeşti a demarat deja mai multe lucrări de refacere a infrastructurii rutiere, în multe situaţii lucrările fiind suportate din bugetul local. În ciuda unor debite înregistrate de agenţii economici, de peste 360.000 lei, primarul George Popolan speră să finalizeze o mare parte din lucrări în următoarele două luni. Colac peste pupăză, acolo unde s-au obţinut fonduri europene pentru amenajarea unor drumuri din localitate, proiectul se dovedeşte a fi întocmit defectuos, necesitând ajustări în funcţie de incovenienţele întâlnite în teren.

Un milion de euro pentru drumurile agricole

5,2 kilometri de dumuri extravilane destinate exploatărilor agricole urmează a fi modernizate cu un milion de euro, fonduri europene obţinute prin depunerea unui proiect pe măsura 1.2.5. Punerea în practică a proiectului va fi însă îngreunată de unele deficienţe constatate în teren. „Am demarat procedura pentru acest proiect de modernizare a drumurilor destinate exploatărilor agricole. Sunt însă nevoit să constat că cei care au întocmit documentaţia au lucrat fără cap. Sunt porţiuni de drum propuse pentru modernizare care practic ocolesc zonele cu cele mai importante zone agricole din comună. În alt loc suntem nevoiţi să tăiem un mal de deal pentru a asigura lăţimea necesară drumului. Nu mai vorbesc că acolo ne vom ciocni şi de problema afectării unor terenuri aparţinând unor persoane fizice. Este o adevărată debandadă în privinţa proiectului acesta. Se puteau găsi variante mult mai avantajoase, dar se vede că fostul primar nu a binevoit să efectueze măcar o vizită în teren, iar proiectantul a lucrat după ureche”, consideră primarul Popolan.

În ciuda unor debite înregistrate de agenţii economici, de peste 360.000 lei, primarul George Popolan speră să finalizeze o mare parte din lucrări în următoarele două luni.

Vânătoarea datornicilor

Alte trei proiecte de amenajare a unor drumuri din localitate demarate în ultima lună îl forţează pe noul primar să declanşeze şi o vânătoare a datornicilor din comună. „Sunt trei proiecte iniţiate recent şi care vor fi finanţate din bugetul local. Este vorba de drumul comunal Dăeşti-Berila, cu o lungime de 1,6 km, care urmează să fie pietruit, alte patru uliţe vicinale din satul Dăeşti, ce deservesc peste 100 de familii, urmează a fi betonate, valoarea acestei investiţii fiind de 300.000 lei, iar drumul sătesc Valea Satului-Fedeleşoiu urmează să fie amenajat şi rigolat în vederea asfaltării. Valoarea totală a acestui proiect este de 300.000 lei, din care nu avem decât 130.000 lei în buget. Sperăm într-o rectificare bugetară urgentă sau vom declanşa o vânătoare a agenţilor economici de pe raza comunei. Debitele înregistrate de aceştia depăşesc 360.000 lei. Înregistrează datorii de câţiva ani. Problema este un pic mai complicată pentru că vechea administraţie le-a eliberat mereu certificate de rol fiscal pentru a le folosi la diverse licitaţii”, mai spune alesul din Dăeşti.
Pe lângă aceste proiecte, administraţia locală din comuna vâlceană a mai trecut pe lista priorităţilor:
- schimbarea acoperişului şi a instalaţiei electrice de la şcoala generală Fedeleşoiu, proiect derulat în cooperare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu o valoare totală de 100.000 lei;
- montarea centralei termice la Căminul Cultural Sâmbotin, cu o valoare de 60.000 lei;
- extinderea reţelei de apă la 30 de gospodării din satele Sâmbotin şi Fedeleşoiu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...