Economic

Alarmă în Vâlcea: şase luni de dezastru economic

Indicatorii statistici arată o scădere a exporturilor semnificativă comparativ cu primul semestru al anului trecut

Primele şase luni ale acestui an s-au dovedit o perioadă nefastă pentru oamenii de afaceri din Vâlcea, în condiţiile în care datele statistice indică un regres al producţiei şi al exporturilor comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011. În condiţiile în care anul trecut nu a fost unul cu o creştere economică spectaculoasă, economia vâlceană pare să stea pe marginea prăpastiei.

„E dezastru!”

Scăderea de aproximativ 16 procente înregistrată la nivelul indicilor producţiei industriale şi o dramatică reducere de 29,6% a exporturilor în luna mai faţă de perioada similară a anului trecut, lasă loc de o singură concluzie amară: „Este dezastru! Cred că nimeni nu a realizat că suntem pe buza prăpastiei. Anul a început prost din punct de vedere economic şi a continuat şi mai prost. Numai pe ultima lună a primului semestru avem date care ar putea speria şi cel mai optimist analist economic. O scădere de 22,5% pe producţie şi o diminuare a exporturilor de 29,6% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Sigur, avem o criză de proporţii la Oltchim, care pare să nu mai ia sfârşit, dar nimic nu scuză dezastrul economic care se prefigurează dacă vom continua în acest ritm. Trebuie găsită o modalitate de a dezvolta alte sectoare economice”, consideră vicepreşedintele CJ Vâlcea, ec. Bogdan Pistol.

Turismul dă înapoi

Din nefericire, nici turismul nu pare să mai reprezinte o soluţie viabilă în condiţiile în care aceeaşi fatidică lună mai se prezintă cu date înfiorătoare: o scădere a numărului de turişti de la 37.869 la 16.934. De altfel, semestrul II al lui 2011 a dat semnul declinului în zona de servicii turistice, în afara unui vârf atins în august, de 38 014 turişti cazaţi în Vâlcea, media vizitatorilor sosiţi în staţiuni trecând cu greu de 17.000. Ianuarie, februarie şi martie 2012 vin cu cifre înfiorătoare pentru acest sector: 7.786, 5.234, respectiv 9.141 turişti sosiţi în Vâlcea. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare indică pe luna mai o scădere cu 10 procente faţă de aceeaşi lună a anului trecut, de la 47,7% la 37,9%.
Mai jos puteţi vedea indicatorii care dinamitează economia vâlceană.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...