Într-un spaţiu din sediul comunei vâlcene Dăeşti funcţionează Asociaţia Grupul de Acţiune Locală (GAL) “Castra Traiana”. Organizaţia este o entitate ce reprezintă un parteneriat public–privat ce reuneşte 32 de parteneri (organizaţii non-guvernamentale, administraţii publice locale şi societăţi comerciale) din 11 localităţi aparţinând zonei de nord a judeţului Vâlcea şi una din Argeş. Consilier în cadrul asociaţiei, Laura Nicoleta Bloţ ne-a declarat că iniţiativa are deja de doi ani o activitate fructuoasă în derularea de proiecte cu fonduri europene numai în zona rurală, atât în beneficiul persoanelor fizice, cât şi al administraţiilor publice locale. De eficienţa acestei asocieri s-au declarat încântaţi şi primarii comunelor Dăeşti şi Berislăveşti, George Popolan, respectiv Ion Buşagă, pe care i-am întrebat, la faţa locului, despre utilitatea proiectelor întocmite pentru comunităţile pe care le conduc.
Satisfacţie nedisimulată a primarilor din Dăeşti şi Berislăveşti
“Până în 2012, s-au realizat foarte puţine lucruri în comuna Dăeşti şi mai nimic pe bază de fonduri europene. Prezenţa celor de la Grupul de Acţiune Locală chiar aici, alături de noi, ne-a dat şansa să dialogăm eficient în atragerea de fonduri europene pentru proiecte ce vizează dezvoltarea comunei noastre. Deja putem spune, spre exemplu, că am asfaltat în comună cât nu s-a asfaltat în ultimii 20 de ani”, ne-a declarat George Popolan, edilul-şef din Dăeşti.
Primarul din Berislăveşti, Ion Buşagă, s-a arătat încântat şi de noile utilaje pe care le aşteaptă deja să intre în patrimoniul administraţiei publice locale. “Cu ajutorul acestor proiecte am achiziţionat, recent, încă două utilaje, un buldoexcavator şi un UTV. Cel din urmă este deja în curte la reprezentanţa din Râmnicu Vâlcea a Iveco. I-am rugat să se grăbească pentru că a venit iarna peste noi, cum se spune, în termeni populari şi trebuie să ne ocupăm de drumuri şi alte situaţii de urgenţă ce pot apărea. Valoarea totală a utilajelor a fost de aproape 110.000 de euro. Eu sunt foarte mulţumit, mai ales în condiţiile în care am început să fim ocoliţi de către cei de la Consiliul Judeţean la alocarea de fonduri, în ultima vreme. Nici nu am nevoie să ne aloce alţi bani, decât ce e corect, însă nici pe aceia nu ni-i dau”, ne-a declarat Ion Buşagă
Voineasa, localitatea care beneficiază de cel mai recent proiect
Localităţile implicate în GAL “Castra Traiana” sunt Berislăveşti, Brezoi, Bujoreni, Dăeşti, Malaia, Muereasca, Perişani, Racoviţa, Sălătrucel, Voineasa şi Şuici (Argeş). Parteneriatul este realizat în cadrul Axei LEADER din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care prevede finanţarea strategiilor integrate de dezvoltare locală, într-un cadru care încurajează abordarea partenerială şi teritorială. Obiectivele identificate pentru dezvoltarea regiunii aferente GAL “Castra Traiana” sunt specifice măsurilor din PNDR: dezvoltarea micilor fermieri; susţinerea iniţiativelor antreprenoriale; protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural; protejarea mediului şi valorificarea sustenabilă a resurselor naturale; cursuri de formare şi iniţiere profesională modernizarea sectoarelor agricol şi forestier.
Asociaţia Grupul de Acţiune Locală “Castra Traiana” a fost înfiinţată în noiembrie 2011, în 2012 fiind semnat contractul de finanţare în cadrul Axei LEADER din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
În urma evaluării de către APDRP (AFIR), ultimul proiect iniţiat de GAL “Castra Traiana” – “Îmbunătăţirea serviciilor în comuna Voineasa, judeţul Vâlcea” (beneficiar comuna Voineasa pe măsura 41.322) a fost declarat eligibil de curând, la sfârşitul lunii noiembrie a.c.