La o săptămână după internarea unui elev de la Colegiul “Alexandru Lahovari”, au fost înregistrate cazuri de tuberculoză şi la CNI “Matei Basarab”.
Lipsa de comunicare dintre conducerea Colegiului Naţional de Informatică “Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea şi părinţii unor elevi de clasa a XII-a pe tema unor cazuri de copii infestaţi cu bacilul Koch (tuberculoză) putea contribui la crearea unei stări de spirit vecine cu isteria. Până la urmă, s-a dovedit că medicii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea şi cadrele didactice au situaţia sub control, deşi s-au confirmat două dintre cele patru cazuri. Rămâne totuşi alarmant faptul că această boală “a sărăciei” este descoperită în tot mai multe unităţi şcolare vâlcene, în anul 2014. În urmă cu o săptămână, un alt elev, de 16 ani, al celei mai prestigioase unităţi de învăţământ preuniversitar din Râmnicu Vâlcea, Colegiul Naţional Alexandru Lahovari, fusese depistat pozitiv şi internat la Valea Iaşului (judeţul Argeş). DSP a efectuat prompt dezinfecţia la liceul amintit. Specialiştii consultaţi de noi ne-au explicat că TBC-ul apare la organisme slabe din punct de vedere imunologic, pe fondul unei alimentaţii precare în vitamine şi al condiţiilor igienice necorespunzătoare.
DSP: “Situaţia e sub control, părinţii nu au de ce să se impacienteze”
Directorul executiv al DSP Vâlcea, Mihaela Brănescu, susţine că situaţia este sub control la “Liceul Pedagogic” – vechea denumire a Colegiului “Matei Basarab” şi îi îndeamnă pe părinţi să se liniştească şi să fie atenţi la alimentaţia şi igiena copiilor. “Iniţial, la Colegiul Matei Basarab am fost sesizaţi despre două cazuri, un elev de clasa a VI-a şi o elevă de clasa a XII-a. Între timp, un caz s-a dovedit a fi de pleurezie, răceală la plămâni în termeni populari, dar pacientul este încă menţinut sub observaţie medicală în regim de internare. În urma controalelor efectuate de echipele instituţiei noastre la unitatea şcolară respectivă, s-a luat imediat măsura trimiterii la control şi a celorlalţi 53 de elevi de la clasele a VI-a şi a XII-a, care studiază în două schimburi în aceeaşi sală. Concomitent s-a efectuat dezinfecţia întregului etaj trei al clădirii colegiului. Luni (8 decembrie – n.r.) au fost citite rezultatele controalelor efectuate vineri (5 decembrie – n.r.) la policlinică. S-a stabilit că există încă doi elevi suspecţi de TBC. Vor fi retestaţi, procedura obligatorie pentru confirmarea unui caz presupunând rezultate pozitive la cinci teste consecutive. În prezent, sunt două cazuri confirmate la Colegiul Matei Basarab, ele fiind deja internate la Vâlcea. Ţin în mod special să-i rog pe părinţi să nu se impacienteze, pentru că această boală nu se transmite în orice condiţii. Teoretic, există încă riscuri, dar situaţia acum este sub control şi nu sunt şanse ca boala să se răspândească”, ne-a declarat directorul DSP, Mihaela Brănescu.
Conducerea şi medicul unităţii i-au băgat în şedinţă pe elevi
Profesorul Valerică Raşcu, directorul CNI “Matei Basarab”, admite că s-a creat o emoţie negativă în rândul elevilor şi părinţilor, dar susţine că a luat luni decizia instruirii copiilor. “Îi înţeleg pe părinţi, dar important e că nu au apărut cazuri noi. Azi (luni, 8 decembrie – n.r.), alături de medicul unităţii noastre şcolare, am ţinut o şedinţă cu toţi elevii din clasele de la etajul trei, în care le-am reamintit condiţiile de igienă de la care nu trebuie să se abată niciodată, precum şi cele de alimentaţie şi de intrare în contact în situaţii de socializare. Chiar aveam emoţii pentru un eveniment îndelung pregătit, un concert de colinde ce era programat săptămâna viitoare şi la care invitaţi speciali sunt cei de la Filarmonica Ion Dumitrescu. Am primit asigurări că putem organiza evenimentul fără nicio problemă în data şi locul stabilite iniţial”, ne-a declarat directorul colegiului.
Tuberculoza este o boală infecţioasă şi contagioasă produsă de localizarea bacilului Koch la plămâni, la intestine, la oase etc., care poate provoca distrugerea ţesutului, supuraţii. Sursele noastre din rândul cadrelor didactice susţin că boala s-a răspândit de la un elev care nu a spus la timp că este infectat şi care ar fi “împrumutat” aceeaşi ţigară colegilor sau aceştia ar fi consumat diferite băuturi din acelaşi recipient, obiceiuri “împământenite” de când lumea printre liceeni.