Economic

Extinderea carierelor de lignit în Gorj, cauza deschiderii unei noi proceduri de infringement împotriva României

ONG-urile de protecţia mediului au sesizat Comisia Europeană cu privire la defrişarea a 700 hectare din Gorj pentru noi cariere de lignit prin încălcarea normelor europene

Comisia Europeană (CE) a deschis un caz de infringement împotriva României în legătură cu extinderea carierelor de lignit din judeţul Gorj, pentru încălcarea unei directive a Uniunii Europene privind evaluarea efectelor asupra mediului înconjurător a proiectelor private sau publice. Carierele de lignit din judeţul Gorj deservesc termocentralele Complexului Energetic Oltenia.
Cazul se află în prima fază a procedurii de infringement, Comisia Europeană cerând României să ofere observaţiile pe care le are de făcut în legătură cu aplicarea directivei 92/2011 a UE în proiectul de extindere a carierelor de lignit din Gorj, potrivit CE. “Defrişarea a peste 700 de hectare şi extinderea pe această suprafaţă a exploatărilor de lignit trebuie să se conformeze normelor de protecţie a mediului prevăzute de legislaţia în vigoare, respectându-se principiul dezvoltării durabile”, a declarat într-un comunicat Cătălina Rădulescu, avocat şi membru al Asociaţiei Bankwatch România. Asociaţia amintită este una dintre organizaţiile neguvernamentale care au atras atenţia în repetate rânduri despre încălcările normelor europene privind protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă. CE a fost sesizată de Bankwatch România în acest caz.
În luna februarie, Complexul Energetic Oltenia a anunţat că urmează să investească 2,5 miliarde lei (aproximativ 550 milioane de euro) în următorii 15 ani, din fonduri proprii, pentru punerea în funcţiune a două noi cariere de lignit în judeţul Gorj, care să crească producţia de cărbune a companiei cu 50%.

Statul încă are timp suficient să intervină pentru remedierea problemei

Obiectivul general al procedurii de infringement constă în obligarea statelor membre UE să respecte normele de legislaţie primară şi secundară comunitară. Temeiul juridic este reprezentat de Articolele 226 şi 228 din Tratatul CE. De asemenea, un obiectiv important al procedurii constă şi în acordarea statelor membre a oportunităţii de a remedia, pe cale voluntară, problema identificată înainte ca aceasta să ajungă în faţa Curţii de Justiţie.
Procedura de infringement presupune trei faze. Prima fază constă în trimiterea unei notificări către statul membru vizat, în timp ce în a doua fază CE cere statului să aplice deciziile pe care instituţia le dispune în respectivul caz. În termen de 2 luni de la data scrisorii formale de notificare, statul membru în cauză poate trimite Comisiei poziţia sa, sub forma unor observaţii. Termenul de răspuns poate fi prelungit la cererea statului membru, cu condiţia să fie prima cerere de acest fel din partea acestuia. Termenul cu care va fi prelungit termenul iniţial de răspuns nu va putea fi mai mare decat cel dintâi, neputându-se invoca drept motiv de prelungire perioada de vacanţă.
Totuşi, dacă statul nu adoptă normele UE, Comisia Europeană poate trimite statul în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...