Economic

Frauda de la Harinvest a dus la scăderea cu 60% a tranzacţiilor medii zilnice cu produse structurate

Valoarea tranzacţiilor medii zilnice cu produse structurate listate pe bursa de la Bucureşti a scăzut cu circa 60% anul acesta comparativ cu 2013, până la aproximativ 850.000 lei

Motivul principal din spatele scăderii abrupte a rulajelor este scoaterea din piaţă a casei de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea, care a fraudat câteva zeci de investitori. Harinvest era anul trecut unul dintre cei mai activi brokeri pe piaţa produselor structurate.
Problemele de la Harinvest ar fi început în 2012, când unul dintre clienţii societăţii care tranzacţiona produse structurate (cu grad de risc ridicat) a înregistrat o pierdere, dar la data decontării acesta nu avea banii în cont, potrivit unor surse familiare cu situaţia. El a refuzat ulterior să aducă banii pentru a acoperi pierderea. Pentru a acoperi pierderile şi a amâna momentul decontării respectivei tranzacţii Harinvest s-a angajat într-o serie de tranzacţii riscante cu produse structurate, prin care vindea dimineaţa produse structurate pe care le răscumpăra seara, înregistrând însă alte pierderi. În urma acestor tranzacţii, pierderile au luat amploare, astfel că pentru a le acoperi societatea de brokeraj s-a folosit în cele din urmă, ilegal, de disponibilităţile şi acţiunile clienţilor.
Produsele structurate sunt instrumente financiare hibrid care au la bază un activ suport cum ar fi o acţiune, un indice bursier, o rată a dobânzii sau o marfă. În funcţie de caracteristicile certificatelor, investitorii pot câştiga atât din aprecierea activului suport, cât şi din scăderea acestuia, iar efectul de levier multiplică pierderile în cazul în care activul suport se mişcă în direcţia opusă. Clienţii acestor instrumente financiare sunt cei cu apetit de risc ridicat.
Un alt motiv al scăderii abrupte în acest an a tranzacţiilor medii zilnice cu produse structurate ar fi şi volatilitatea crescută a pieţei.
Multe din produsele structurate folosesc efectul de levier care multiplică banii investiţii, astfel că în cazul unei evoluţii inverse a pieţei investitorii poate pierde mai mulţi bani decât a investit.
În prezent, pe bursa din Bucureşti se tranzacţionează 88 de produse structurate de tipul certificatelor Turbo, index şi cu capital protejat.
Raportat la activitatea din primele unsprezece luni, cele mai active trei firme de brokeraj pe secţiunea produselor structurate au fost, în ordine, Banca Comercială Română, cu tranzacţii de 154,9 milioane de lei, SSIF Broker, cu un rulaj de 54 mil. lei, şi BT Securities (42,4 mil. lei). Cele trei societăţii de servicii de investiţii financiare deţin 64,7% din piaţa tranzacţiilor cu produse structurate.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...