Bugetul important al comunei vâlcene Bujoreni rămâne o sursă inepuizabilă de profit, direct ori indirect, pentru o parte dintre angajaţii primăriei şi aleşii comunităţii. Şedinţa ordinară de vineri, 28 octombrie, a scos la iveală o serie de nereguli recente care merită o atenţie sporită din partea instituţiilor de control ale statului. În plus, revocarea din funcţie a actualului viceprimar, un drept politic legitim al aleşilor locali, este tergiversată cu bună-ştiinţă de importanţi funcţionari din aparatul executiv al primăriei. Situaţia duce cu gândul la o imensă cârdăşie a celor ce profită din plin de pe urma acestei situaţii. Pentru că majoritatea proiectelor de hotărâri introduse pe ordinea de zi s-au dovedit a nu fi întocmite temeinic din punct de vedere legal, legislativul local va fi convocat din nou vineri, 5 decembrie. Să sperăm că, de data aceasta, vor fi şi adoptate hotărâri serioase pentru localitatea vecină cu Râmnicul.
Noua majoritate, coagulată în jurul celor... şase aleşi independenţi
Destrămarea USL şi Ordonanţa Guvernului (OG) nr. 55/2014 privind suspendarea, timp de 45 de zile, a interzicerii migraţiei politice sub sancţiunea pierderii mandatelor de către aleşii locali a făcut ca, din punct de vedere al reprezentării politice, Consiliul Local Bujoreni să devină de două luni unul cvasi-fărâmiţat. Prin “fructificarea” prevederilor OG 55, nu mai puţin de şase consilieri (din totalul de 13) s-au declarat independenţi din punct de vedere politic. Ei constituie acum principalul grup de influenţă decizională din legislativul local. La acest grup par a fi aderat şi cei doi aleşi local ce au decis să reprezinte în continuare formaţiunile PPDD şi Pro Demo, dar şi reprezentantul Partidei Romilor, Ion Mărunţelu. Astfel, actuala conducere a primăriei a pierdut susţinerea majorităţii în consiliul local. Primarul Alexandru Roşu (PSD) se mai bazează pe numai doi aleşi ai formaţiunii sale, la fel ca şi viceprimarul Dragoş “Gigel” Cârstoiu (PNL). Dacă edilul-şef pare a se fi împăcat cu situaţia, nu acelaşi lucru îl putem spune despre “secundul” său, care tremură serios pentru funcţia pe care încă o deţine după ce au ieşit la iveală o serie de nereguli în activitatea sa, de care îl acuză noua majoritate. Până acum, a reuşit să-şi amâne revocarea apelând la diferite tertipuri, inclusiv prin faptul că s-a aflat în concediu mai bine de trei luni de zile la rând numai în 2014.
Viceprimar incapabil să înregistreze o societate de gospodărire locală
În şedinţa ordinară de vineri, 28 noiembrie, viceprimarul a fost acuzat de consilierii independenţi de neîndeplinirea sarcinilor de serviciu, dar şi de alte nereguli de care s-ar face vinovat. Spre exemplu, printr-o hotărâre a CL Bujoreni din februarie a.c., Dragoş Cârstoiu a fost împuternicit să se ocupe de înfiinţarea Societăţii Comerciale Gospodărire Locală Bujoreni, însă nu a reuşit acest lucru nici până în prezent, deşi avea şi prerogativele şi mijloacele necesare la îndemână. “Am obţinut rezervarea numelui”, a fost singura acţiune certă cu care s-a putut apăra alesul în şedinţa de vineri. În aceste condiţii, independenţii au solicitat preşedintelui de şedinţă introducerea pe ordinea de zi a unui punct prin care să se producă revocarea din funcţie a lui Cârstoiu şi înlocuirea sa prin alegerea altui viceprimar. S-a opus vehement secretarul primăriei, Gheorghe Petrescu. Acesta, deşi a recunoscut că exista un proiect de hotărâre cu revocarea viceprimarului ca obiect, înregistrat încă de acum patru luni, a invocat faptul că nu a fost întocmit şi un raport de specialitate al iniţiativei. Situaţia e uşor ridicolă pentru că însuşi secretarul avea printre atribuţiile de serviciu să vegheze la întocmirea acestui document în termen, înainte de şedinţa de vineri a CL Bujoreni. În cele din urmă, pentru că majoritatea proiectelor de pe ordinea de zi s-au dovedit a avea documentaţia... hai să spunem “şubredă” din punct de vedere juridic (inclusiv rectificarea bugetară), aleşii au convenit să fie convocată o nouă şedinţă a legislativului local vineri, 5 decembrie, de la ora 18.00.
“Suma nu este obligatoriu să fie cheltuită integral, ci în funcţie de lucrările ce vor fi recepţionate. Ea reprezintă o estimare, pe baza experienţei similare din cele două trimestre ale sezonului rece anterior, raportată la un tarif de 7 lei/oră pe care îl percepe societatea cu care a încheiat primăria un contract în acest sens ” - Alexandru Roşu, primar al comunei Bujoreni, despre alocarea de 2,5 miliarde lei vechi pentru deszăpeziri.
254.000 de lei alocaţi unor intervenţii îndoielnice la deszăpeziri
Tot în şedinţa de vineri, 28 noiembrie, dezbaterile aleşilor locali ocazionate de rectificarea bugetară propusă de primar au scos la iveală o serie de sume consistente din bugetul local ce ar trebui prevăzute pentru cheltuieli iminente. Surpriza uriaşă a aleşilor a fost generată de suma de 254.000 lei pentru deszăpeziri. “Suma nu este obligatoriu să fie cheltuită integral, ci în funcţie de lucrările ce vor fi recepţionate. Ea reprezintă o estimare, pe baza experienţei similare din cele două trimestre ale sezonului rece anterior, raportată la un tarif de 7 lei/oră pe care îl percepe societatea cu care a încheiat primăria un contract în acest sens”, a explicat în plen primarul Alexandru Roşu. Contabila instituţiei (plătită şi ea lunar cu o sumă importantă, din câte am înţeles, în baza unui contract de prestări servicii, în loc de contract de muncă) a explicat că sunt alocaţi câte 127.000 lei pentru fiecare dintre trimestrele I şi IV ale anului în curs şi că există deja o datorie la firma executantă de aproape 80.000 de lei. Contractul a fost acordat unei societăţi din localitate, prin încredinţare directă. Bugetul anual al comunei Bujoreni este de aproape 4 milioane de lei.
10 aleşi şi funcţionari locali, trimişi în judecată de procurorii vâlceni
Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea au trimis în judecată 10 reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local Bujoreni, acuzaţi de abuz în serviciu şi conflict de interese în urma retrocedării presupus ilegale a unui teren de 1.050 mp, vecin cu Staţiunea Pomicolă. Cu concursul secretarului Gheorghe Petrescu, Comisia Locală de Fond Funciar ar fi întocmit abuziv un titlu de proprietate pe numele lui Adrian Traşcă, cumnatul fostului viceprimar Ion Raicu (PNL). Cumnatul lui Raicu a vândut apoi terenul unui nepot de-al secretarului, care, la rândul său, i-a făcut act de vânzare – cumpărare funcţionarului din Primăria Bujoreni. În acest dosar, inculpaţi sunt: primarul comunei, Alexandru Roşu, Ion Raicu (consilier local, ex-viceprimar), Gheorghe Petrescu (secretarul localităţii), Nicolae Stănescu (consilier local PSD şi membru al comisiei), Cristian Marinescu (inginer agronom şi membru al comisiei), Octavian Marinescu (inginer agricol şi membru al comisiei), Florian Mareş (consilier local şi membru al comisiei), Denisa Olescu (consilier juridic şi membru al comisiei), Constantin Dina (consilier local şi membru al comisiei) şi Ştefan Roman (consilier local şi membru al comisiei).