Economic

Prejudiciu de aproape 10 milioane de euro la RAAN

Suma a rezultat în urma unui control efectuat la societate de inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinţi

Inspectorii AFP Mehedinţi au descoperit, în urma unui control efectuat în perioada octombrie-noiembrie 2014, un prejudiciu la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) în valoare de aproximativ zece milioane de euro.

Directorul AFP Cosmin Durac a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că documentele contabile ce probează jaful produs au fost înaintate instituţiilor statului specializate în anchetarea infracţiunilor de furt calificat, deturnare de fonduri şi fals pentru a se efectua cercetările ce se impun şi trimiterea vinovaţilor în instanţă.
“Noi am finalizat verificările şi ne-am declinat competenţa către autorităţile statului. Acestea vor stabili cum se va recupera la bugetul de stat suma de bani cu care a fost prejudiciat RAAN”, a spus Durac. La rândul său, prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a precizat că, în luna septembrie 2014, Corpul de Control al ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a identificat la RAAN un prejudiciu estimat la şapte milioane de euro, “fiind rezultatul unor tranzacţii frauduloase cu cărbune din perioada 2009-2013 şi compensarea anumitor cantităţi cu energie electrică produsă la Sucursala Romag-Termo a RAAN”. “Conform concluziilor din raportul Corpului de Control, rata de schimb de 1 MWh pentru 1,5 tone de lignit nu s-a bazat pe niciun studiu tehnic. Aceasta a fost calculată după ureche, după cum au apreciat firmele care livrau cărbune că este mai avantajos pentru ei. De asemenea, s-a stabilit că în perioada 2011-2012 Termocentrala Romag-Termo a primit 1.144.055 tone cărbune, însă a facturat şi recepţionat o cantitate de 1.428.021 tone, cu 283.966 tone mai mult, favorizând astfel furnizorii şi devalizând bugetul RAAN”, a spus Drăghiea.

Corpul de Control al Ministerului Energiei descoperise altă gaură de 7 milioane de euro

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, citat de Agerpres, susţine că “din cauza prejudiciilor generate de ingineriile promovate de clanurile politice locale a ajuns RAAN în insolvenţă”, un număr de aproape 200 de firme “având de recuperat de la RAAN datorii de aproximativ 860 milioane de lei”. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a transmis, pe 8 septembrie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) raportul Corpului de Control al ministrului cu privire la activitatea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) şi contractele privind procesarea de cărbune energetic în perioada 2009 - 2013, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie. Prejudiciul înregistrat de RAAN în urma denunţării acestor contracte depăşeşte şapte milioane de euro, conform concluziilor raportului Corpului de Control. “Ceea ce s-a întâmplat la RAAN, de-a lungul timpului, depăşeşte orice imaginaţie. Am speranţa ca DNA să înceapă o analiză a datelor pe care le-am transmis astăzi. Creşterea performanţei companiilor de stat şi stoparea furturilor din aceste companii rămâne o prioritate pentru mine în lunile care urmează”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. RAAN se află în insolvenţă din septembrie 2013.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...