Sub Lupă

Primar din Gorj şi viceprimar din Dolj, găsiţi incompatibili de inspectorii ANI

Aleşii au deţinut simultan calităţile de edil şi reprezentant în AGA unei societăţi de salubrizare, respectiv angajat al unei societăţi comerciale

Miercuri, 26 noiembrie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a 13 foşti sau actuali aleşi locali (trei primari, trei viceprimari, şase consilieri locali şi un consilier judeţean), ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003. Printre aceştia se numără şi Ion Voica, fostul primar al comunei Săcelu din judeţul Gorj şi Radu Traian Duţescu, viceprimarul comunei Gîngiova din judeţul Dolj.
Potrivit inspectorilor ANI, fostul edil-şef din Săcelu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 3 mai 2011 - 25 iunie 2012. Simultan cu funcţia de primar, Ion Voica a deţinut şi calitatea de reprezentant al comunei Săcelu în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor S.C. Salubris Gilort S.R.L., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003.
Viceprimarul din Gîngiova s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioadele 29 iunie - 8 august 2012 şi 20 ianuarie - 4 aprilie 2013. Simultan cu funcţia de viceprimar, Radu Traian Duţescu a deţinut şi funcţia de angajat cu contract individual de muncă în cadrul unei societăţi comerciale, încălcând, astfel, dispoziţiile art . 87, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Ion Voica nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Şi-au pierdut dreptul de a mai fi aleşi, timp de 3 ani după ce-şi pierd definitiv funcţiile

ANI precizează că art. 87, alin. (1), lit. d), g) şi f) din Legea nr. 161/2003 prevede că “Funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu: funcţia de administrator, membru al consiliului de administraţie […] la societăţile comerciale […] precum şi la instituţiile publice; […] calitatea de comerciant persoană fizică; funcţia de reprezentant al unităţii administrativ – teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local […]”. De asemenea, inspectorii de integritate subliniază că “Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”. În acelaşi context, “persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...