Administraţie

Un primar din Olt şi un vice din Mehedinţi, găsiţi incompatibili de ANI

Controversatul primar Constantin Dan Dobre din Ghimpeţeni, respectiv viceprimarul din Tîmna, Ilarie Căpitanu, n-au renunţat la conducerea firmelor proprii pe durata mandatelor

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a 14 aleşi locali (nouă viceprimari, un fost viceprimar, doi primari şi doi consilieri locali), ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003. Printre aceştia se numără şi primarul comunei Ghimpeţeni – Olt şi viceprimarul comunei Tîmna-Mehedinţi.
Potrivit inspectorilor ANI, Constantin Dan Dobre (PNL), primarul comunei Ghimpeţeni, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 28 iunie 2012, întrucât deţine, simultan cu funcţia de primar, şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
Reprezentanţii aceleiaşi instituţii au constatat că Ilarie Căpitanu, viceprimarul comunei Tîmna, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2012 - 20 iunie 2013, întrucât, simultan cu funcţia de viceprimar, a deţinut şi calitatea de titular în cadrul întreprinderii individuale “Căpitanu N. Ilarie”, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.

Nu mai pot exercita aceleaşi funcţii timp de 3 ani

Conform comunicatului ANI, persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Potrivit legislaţiei în vigoare, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
De asemenea, “persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate precizează că îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...