Echipa coordonată de primarul Ion Horia Horăscu se poate considera campioană, între cele din mediul rural vâlcean, la elaborarea şi implementarea de proiecte cu finanţare europeană.
În recentul periplu alături de reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Sud – Vest Oltenia, am avut plăcerea de a ne fi enumerate o serie de proiecte derulate cu succes pe raza judeţului Vâlcea prin programul Operaţional Regional (POR). O astfel de iniţiativă de succes o reprezintă şi “Drumul vinului vâlcean”. Modest, primarul comunei a lăsat să “vorbească” faptele şi truditorii proiectului. În urmă cu doi ani, managerul de proiect Marian Florea s-a gândit că vinurile, tradiţionale pentru această întinsă regiune din jurul Drăgăşaniului, ar putea să fie transformate în instrumente de atracţie turistică pentru toţi cei care trec şi prin Prundeni, fie în interes de afaceri, fie în calitate de turişti către alte obiective din judeţ. El a conceput un proiect finanţat european, în valoare totală de 995.143,17 lei pe axa prioritară 5-Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.3-Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.
Strategie de promovare foarte bine pusă la punct
Comuna Prundeni este aşezată pe drumul ce leagă Craiova şi Slatina de Râmnicu Vâlcea şi Sibiu, fiind intens tranzitată rutier de cei care doresc să ajungă în Ardeal pe Valea Oltului. Promovarea produselor viticole, obţinute de pe cele 270 de hectare cultivate cu viţă de vie în Prundeni, s-a făcut printr-o strategie de marketing foarte bine pusă la punct, care a inclus de la flyere, ghiduri turistice, banner, broşuri, afişe, cd-uri, până la spoturi publicitare radio şi TV, dar şi articole în presa scrisă şi on-line, inclusiv o pagină web de informare turistică permanentă. “Este vorba despre un portal în cadrul căruia sunt găsite cu uşurinţă atât informaţii referitoare la proiect, cât şi informaţii pentru posibilii turişti, cu privire la obiectivele turistice, produsele viticole, posibilităţile de transport şi evenimentele ce vor avea loc în regiune”, a explicat Marian Florea.
De asemenea, managerul de proiect a precizat că proiectul “Drumul vinului vâlcean” a prevăzut şi organizarea a două evenimente locale de promovare a tradiţiilor şi culturii viticole, dar şi a produsului specific, vinul. În plus, vinurile de Prundeni au fost deja prezentate la diverse târguri şi expoziţii de profil, organizate la nivel naţional. Se estimează că implementarea proiectului a avut ca efect crearea a 50 de noi locuri de muncă, atât prin stimularea producţiei şi comercializării vinului, cât şi în domeniul turismului.