Deşi comunicările oficiale din partea Biroului Electoral Judeţean (BEJ) au lipsit cu desăvârşire, informaţiile fiind obţinute preponderent “în teren” de jurnalişti, al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, 16 noiembrie, nu a fost lipsit de incidente nici în Vâlcea, la fel stând situaţia în întreaga Oltenie. Fără a fi părtinitori, am constatat că încălcările cele mai multe ale legislaţiei şi dispoziţiilor BEC s-au petrecut în zona de sud a judeţului, acolo unde găsim din abundenţă edili ai PSD.
Cele mai multe acuze vizează turismul electoral, taberele ambilor candidaţi făcând o mulţime de sesizări în ziua votului preşedinţilor secţiilor de vot sau BEJ. Totuşi, de departe, reprezentanţii ACL au semnalat cele mai multe nereguli, la finalul exerciţiului electoral demonstrându-se că fenomenul este cu adevărat îngrijorător, pentru că şi-au exprimat opţiunile pe listele suplimentare nu mai puţin de 23.327 de alegători, cu aproape 1.600 mai mult decât în primul tur. În condiţiile în care atracţiile turistice abundă în judeţul Vâlcea, pe raza căruia sunt numeroase staţiuni şi mănăstiri, absurde par cifrele consistente consemnate în procesele verbale în secţiile de vot din mediul rural din zona de sud a judeţului, acolo unde lipsesc aproape cu desăvârşire elementele economice care ar putea justifica prezenţa unui număr mare de cetăţeni cu domicilii în alte localităţi. Cert este că la nivelul BEJ Vâlcea au fost înregistrate două sesizări cu privire la vot multiplu constatat în urma comparării CNP-urilor, ele materializându-se deja şi în plângeri penale ce au intrat în procedura de cercetare la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vâlcea.
Alegătorii lui Ponta, transportaţi în Fârtăţeşti cu maşini ce au numerele de înmatriculare expirate
În comuna Fârtăţeşti, candidatul PSD-PC-UNPR, Victor Ponta, a reuşit să obţină 70,54% din sufragii (1.458 voturi valabil exprimate), cu jumătate de procent mai mult decât în primul tur. Dar nu asta a fost surpriza, ci faptul că Iohannis a reuşit să-şi atragă 609 voturi, adică restul de aproape 30% din voturile localnicilor. Şi performanţa a fost înregistrată în condiţii extrem de potrivnice, din timp ticluite de primarul PSD Nicolae Voicescu şi numeroşi angajaţi ai administraţiei publice locale. În secţia din satul Dozeşti au fost “luptele” cel mai grele pentru a stopa abuzurile, pentru că jumătate din voturile candidatului ACL din întreaga comună au fost obţinute aici. Deşi a supravegheat foarte atent secţia, primarul Nicolae Voicescu a părut a trece cu vederea că reprezentanţii PSD transportau alegători la vot inclusiv cu vehicule ce aveau numere de înmatriculare expirate. În secţia din centrul comunei, amenajată chiar în primărie, preşedinta ne-a sfidat pur şi simplu fără ruşine, refuzând să solicite poliţiştilor să discute cu proprietarii unui bar situat peste drum pentru a nu mai continua comercializarea de băuturi alcoolice. Potrivit unei decizii a BEC, acest lucru a fost interzis pe o rază de 500 de metri în jurul oricărei secţii de vot, până la ora 21.00. Nici în această secţie, reprezentanta ACL, al cărei candidat era vădit defavorizat, nu-şi însuşise repetatele noastre sesizări privind încălcarea dispoziţiei BEC.
Vot la lumina felinarului în 6 secţii din Perişani şi Titeşti
Conducerea CEZ Distribuţie a explicat, printr-un comunicat de presă remis chiar duminică, în ziua votului, că în zona Titeşti - Perişani a avut loc o alunecare de teren ce a provocat ruperea conductoarelor din linia electrică aeriană de medie tensiune 20 kV Brezoi - UHE Gura Lotrului. “A fost întreruptă alimentarea cu energie electrică a 6 secţii de votare. Patru echipe au fost mobilizate de operatorul de distribuţie pentru remedierea defectului şi realimentarea locurilor de consum. Acestea s-au deplasat în cel mai scurt timp la faţa locului şi au remediat cu promptitudine incidentul în pofida complexităţii lucrării de înlocuire a conductoarelor şi ajustare a liniei electrice. (...) Precizăm că defecţiunea din zona comunelor Titeşti - Perişani nu a pus în pericol exercitarea votului de către alegători”, s-a menţionat în comunicatul CEZ Distribuţie. Primarul comunei Perişani, Ion Sandu (PNL), a avut o opinie total diferită în ziua votului. “Nu vreau să cred că se apelează la astfel de metode pentru obstrucţionarea procesului de vot, ştiut fiind că în comuna pe care o conduc electoratul votează preponderent reprezentanţi ai dreptei politice. Angajaţii CEZ au ajuns cu mare întârziere la faţa locului şi au executat lucrarea pe durata mai multor ore. În acest timp, am asigurat iluminatul în secţiile de vot cu echipamente electrice cu alimentare independentă. În ciuda acestor condiţii, alegătorii tot s-au prezentat la vot în număr mare, fiind poate şi mai motivaţi de acest incident”, a spus Ion Sandu.
Deşi a supravegheat foarte atent secţia, primarul Nicolae Voicescu a părut a trece cu vederea că reprezentanţii PSD transportau alegători la vot inclusiv cu vehicule ce aveau numere de înmatriculare expirate.
Încălcări ale legislaţiei la Bălceşti, nesancţionate nici măcar de reprezentanţii ACL
Situaţii numeroase de turism electoral au fost sesizate de redactorii “Săptămâna în Oltenia” în mai multe localităţi din sudul Vâlcii. În cazul oraşului Bălceşti, numai în secţia din satul Otetelişi votaseră, până la ora 12.30, aproape 70 de persoane, mai mult decât pe durata întregii zile a primului scrutin. În aceeaşi secţie, am constatat că sigiliul fusese rupt la una dintre ferestrele secţiei amenajate în şcoala din localitate. Preşedintele ne-a explicat că membrii secţiei au făcut focul în sobă, încălzirea centralizată nefiind pornită de administratorul unităţii de învăţământ. Din cauza fumului degajat, soba nefiind folosită de la alegerile din 2012, a fost nevoie de aerisirea camerei şi s-a decis, de comun acord, ruperea sigiliului şi deschiderea uneia dintre ferestre. Situaţia s-a menţinut şi după ce am părăsit secţia din Bălceşti, dar ea, deşi era reală şi încălca grav prevederile legale, nu a fost însuşită nici măcar de reprezentantul ACL. Coordonaţi de consilierul judeţean Giovani, pesediştii s-au mobilizat, transportând toată ziua alegătorii la vot cu un număr impresionant de autovehicule. Reprezentanţii PSD au staţionat foarte mult în apropierea secţiei de vot, în ciuda repetatelor avertismente primite din parte preşedintelui secţiei.
Sibian, nemulţumit că nu a fost lăsat să voteze
Din totalul de 176 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni electorale înregistrate de MAI la nivel naţional duminică, până la ora 20.00, 71 nu se confirmau, potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt Monica Dajbog. Una dintre ele viza o situaţie semnalată pe raza judeţului Vâlcea. Astfel, un bărbat din Sibiu care a vrut să voteze la o secţie din judeţul Vâlcea a reclamat faptul că nu i s-a permis să îşi exprime opţiunea de vot. În urma verificărilor, s-a stabilit că bărbatul a refuzat să declare în scris, pe propria răspundere, că nu a votat şi nu va mai vota în acest tur de scrutin.
Totuşi, numărul extrem de mare de alegători ce au votat pe listele electorale suplimentare în localităţi rurale în care prezenţa acestora acolo nu se justifică a contat în ecuaţia finală. Victor Ponta a reuşit să se impună în judeţ la diferenţă de nici 1,5 procente de Klaus Iohannis. De unde putem trage liniştiţi concluzia că majoritatea filtrelor rutiere organizate de poliţie au fost mai mult de formă.