Politică

Numai Ponta vrednic este, Prea Fericite Patriarh?

Turismul ecumenic din Oltenia devine armă electorală de temut în ecuaţia alegerilor finale pentru Preşedinţia României

Se implică sau nu Biserica Ortodoxă Română (BOR) în campania electorală ce decide viitorul Preşedinte al României? În timp ce alte episcopii sau patriarhii din ţară au reacţionat, dezminţind prompt implicarea în procesul electiv, cele din Oltenia tac. Numai că înaltele feţe bisericeşti tac în faţa unei acuzaţii formulate recent de jurnalistul clujean Sabin Gherman, care a acuzat că sâmbătă, 8 noiembrie, la Mănăstirea Cozia au fost împărţiţi sute de fluturaşi electorali ce îndemnau enoriaşii să-l voteze pe Victor Ponta. Investigaţiile Săptămâna în Oltenia par a confirma acuzele implicării (nestatutare) a BOR în înclinarea balanţei pentru al doilea tur al alegerilor, ce urmează a avea loc duminică, 16 noiembrie.

Ilie Fârtat: “Au fost excursii la mănăstiri în ziua votului”

Într-o scurtă analiză făcută rezultatului înregistrat după primul tur de scrutin în oraşul Horezu, primarul Ilie Fârtat (PNL) a lăsat să se înţeleagă, în termeni diplomatici, totuşi, că feţe bisericeşti s-ar fi implicat în campania electorală. “Din colegiul de deputaţi Horezu, oraşul nostru este singura localitate în care s-a impus, la limită, e drept, domnul Klaus Iohannis. Adversarii noştri au folosit un complex de strategii. Au fost excursii la mănăstirile din zonă, au fost şi alte măsuri, dar nu vreau să spun mai mult”, a declarat Ilie Fârtat. Duminică, 2 noiembrie, Klaus Iohannis a fost preferat, în Horezu, de 40,55% dintre alegătorii care şi-au exprimat valabil votul, în timp ce Victor Ponta a obţinut 39,26% din sufragii.
Într-o altă comună de munte din judeţul Vâlcea, de data aceasta cu primar PSD, Constantin Banacu, pe zidurile unei biserici a rezistat strict “tapetul” compus din afişele care promovează candidatul PSD la funcţia supremă în România. Este vorba despre zidurile Bisericii din satul Bârzeşti. Fotografiile de la faţa locului sunt elocvente chiar şi în lipsa unei declaraţii din partea edilului-şef, care nu ne-a răspuns la telefon până la închiderea ediţiei print. Duminică, 2 noiembrie, în Bărbăteşti, Victor Ponta a fost votat de 56,1% dintre alegători, în timp ce Klaus Iohannis a obţinut numai 25,88%.

Conducerea Arhiepiscopiei Râmnicului evită colegiul deputăţesc din nordul Vâlcii

Un alt edil vâlcean, tot liberal, care s-a arătat nedumerit de răceala reprezentanţilor BOR este cel din comuna lovişteană Perişani, Ion Sandu, a cărui localitate este arondată colegiului deputatului Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea. În weekend, în comuna sa au avut loc o serie de manifestări cultural-istorice prilejuite de celebrarea bătăliei de la Posada (moment în care, culmea, Regele Carol Robert de Anjou se temea de Sibieni) şi de atestarea documentară a localităţii. “Nu pricep nici în acest moment ce s-a întâmplat cu unele persoane care an de an, în luna noiembrie, erau prezente la Perişani pentru susţinerea simpozionului Posada. Probabil că s-au supărat. Personal, nu cunosc motivul, dar nici nu mă interesează. Este bine totuşi să cunoască. (...) Ţinând cont de importanţa evenimentului, de faptul că la susţinerea Te Deum-ului nu a fost prezent niciun reprezentant bisericesc din partea Arhiepiscopiei Râmnicului, mirarea neimplicării este şi mai mare”, a postat un misterios mesaj edilul-şef liberal pe Facebook luni, 10 noiembrie. Ce nu a spus primarul din Perişani este faptul că şi-a obişnuit colegii liberali ca în comuna sa partidul şi candidaţii săi să obţină scoruri electorale de peste 70%. Duminică, 2 noiembrie, Iohannis “abia” a scos puţin peste 57%, în timp ce Victor Ponta a “cules” 31,76%, scor istoric pentru PSD în zonă.

Controversatul Gherman şi fluturaşul otrăvit de la Cozia

"Adversarii noştri au folosit un complex de strategii. Au fost excursii la mănăstirile din zonă, au fost şi alte măsuri, dar nu vreau să spun mai mult" - Ilie Fârtat, primar Horezu.

Jurnalistul Sabin Gherman s-a remarcat, de-a lungul timpului, prin atitudini controversate, multe dintre ele asumate împotriva unor instituţii-tabu, în sensul că sunt general acceptate ca piloni ai statalităţii şi, mai ales, spiritualităţii româneşti, printre care şi Biserica Ortodoxă Română (BOR). El este cel care a răspândit, prin intermediul reţelelor de socializare, un fluturaş despre care susţine că a fost distribuit ecumenilor ce vin să se închine şi să cumpere suveniruri de la Mănăstirea Cozia. “O nemernicie primită la Mănăstirea Cozia - acum înţelegi de ce atâţia bani pentru popi? Dă mai departe, să vadă toată lumea. PS: Plus un comentariu de pe Facebook: Muşat Vio (Focşani): Cred că adevăraţii ortodocşi nu vor un aşa-zis ortodox, mincinos, hoţ plagiator, drept preşedinte. Este împotriva credinţei ortodoxe”, a scris pe contul său de Facebook jurnalistul Sabin Gherman, “deconspirându-şi” partizanatul. Din textul printat reiese că creştinii ar fi îndemnaţi să-l voteze pe Victor Ponta. Potrivit documentului, ce nu poartă însemnele BOR, numai candidatul Uniunii PSD – PC – UNPR vrednic este (sic!) a fi viitorul preşedinte al românilor, doar pentru că ar fi “român şi creştin-ortodox”! Fotocopia a devenit virală pe reţelele de socializare şi, evident, a stârnit masiv indignare şi foarte multor utilizatori care sunt de confesiune ortodoxă, chiar dacă Iohannis, candidatul ACL, este creştin de confesiune protestantă.

Stareţul de la Cozia spune că a votat în Italia, în primul tur

În lipsa unui punct de vedere al conducerii Arhiepiscopiei Râmnicului, care evită din răsputeri (nu este prima dată, în cazul Săptămânii în Oltenia) să comunice cu presa laică, suntem nevoiţi a aduce în faţa cititorilor doar declaraţiile care au fost obţinute la cald, după ce documentul de pretinsă propagandă a fost luat în serios de colegii jurnalişti de la Adevărul. Vartolomeu Andronie, stareţul Mănăstirii Cozia, a susţinut că nimeni din personalul mănăstirii nu a împărţit, sâmbătă, bileţele electorale. “Eu, din păcate, am fost în Italia, la un control, fiind bolnav cu ochii. Am primit vestea de la un părinte. El mi-a spus că nu ştie absolut nimic. Cineva l-a anunţat că a apărut în ziar că s-au împărţit aceşti fluturaşi. În mănăstire, însă, nu s-a consumat nicio acţiune cu tentă electorală, nici nu avea cum. Din ce am înţeles, dar nu e nimic sigur, o femeie ar fi fost văzută împărţind aceşti fluturaşi. Noi nu facem politică în mănăstire, noi suntem cu rânduiala monahică. Din partea personalului mănăstirii nu s-a făcut nicio acţiune electorală, numai cineva civil putea să fie.” Stareţul a mai susţinut că în biserică sigur nu s-au împărţit aceşti fluturaşi, dar că e posibil să se fi întâmplat în curtea mănăstirii. “Eu spun aşa: nimeni din personalul mănăstirii nu are voie să facă propagandă politică. Ne pare rău că a apărut numele mănăstirii în acest incident, pentru că numele Coziei trebuie un pic apărat. Şi noi vrem să-l apărăm pentru că apar tot felul de nimicuri. Au auzit că se pare că o femeie ar fi distribuit aceste bileţele. Noi întotdeauna am avut în minte că astfel de activităţi trebuie interzise în mănăstire, dar e posibil să scape, pentru că personalul nu e numeros şi noi suntem ocupaţi cu tot felul de ascultări. Nu putem sta de pază tot timpul”, a concluzionat stareţul.

Patriarhia a cerut probe şi l-a ironizat pe Băsescu

În urma unor acuzaţii directe făcute de Preşedintele în exerciţiu al României, Traian Băsescu, Patriarhia a reacţionat susţinând că o presupusă implicare politică a BOR în campania electorală din 2 noiembrie trebuie dovedită pentru a fi luate măsurile care se impun. “Presupusele cazuri de implicare politică partizană a clerului ortodox în campania electorală trebuie probate cu dovezi trimise Patriarhiei Române sau centrelor eparhiale din ţară pentru verificarea celor semnalate şi luarea măsurilor care se impun. Altfel, orice acuzaţie neprobată este nedreaptă şi contrară poziţei oficiale a Bisericii”, a arătat Patriarhia printr-un comunicat remis, luni, 3 noiembrie. Cu o zi înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, Băsescu susţinea că Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în campania electorală, sugerând o susţinere din partea unor clerici a candidatului PSD. “Biserica Ortodoxă este evident implicată în campanie. Eu nu o critic, este greu să critici Biserica Ortodoxă, la cât este de populară”, declara şeful statului.
Pentru a cântări cât mai drept de partea cui şi cât este adevărul, trebuie spus că Patriarhul Daniel l-a decorat pe vicepremierul Liviu Dragnea (PSD), cu câteva zile înaintea declanşării campaniei electorale, cu ocazia aducerii unei părţi din moaştele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu la Mănăstirea Hurez. În aceeaşi săptămână, Guvernul României a alocat mai multor lăcaşuri de cult fonduri consistente, printre acestea numărându-se şi Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj, cu 2 milioane de lei.
În medie, pe listele electorale suplimentare, în judeţele Olteniei au votat între 17.000 şi 22.000 de alegători.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

11.11.2014 - 09:57Sfantul:Tare Base cand a zis ca nu crede sa fi scapat vreo icoana nepupata de catre Ponta in aceasta campanie! Buna asta aahaahhaanahhaaa

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...