Sfârşitul de săptămână a fost marcat în comuna vâlceană Perişani de un dublu eveniment: celebrarea zilei localităţii şi a Bătăliei de la Posada, dintre armatele lui Carol Robert de Anjou şi Basarab I Întemeietorul. Aşa cum a promis, edilul din localitatea legendarului ţinut numit Ţara Loviştei a reuşit să organizeze manifestări cultural-artistice care să delimiteze evenimentele de fondul pătimaş al campaniei electorale prezidenţiale. La buna desfăşurare a acestora au contribuit şi Consiliul Judeţean Vâlcea, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Casa Corpului Didactic Râmnicu Vâlcea şi Direcţia pentru Cultură a judeţului.
Sâmbătă, la şcoala gimanzială din localitate, a avut loc un concurs judeţean cu titlul generic “Posada 1330”, organizat de conducerea unităţii, cu sprijinul primăriei, al Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al Casei Corpului Didactic Râmnicu Vâlcea. Duminică, în sala Biblionet a bibliotecii comunale, a avut loc simpozionul ştiinţific cu tema “Bătălia de la Posada în viziunea cercetătorilor”, în cadrul căruia au susţinut prelegeri reputaţi istorici, oameni de cultură, fii ai comunei şi elevi.
Tot duminică, la Căminul Cultural, între orele 9.00 – 12.30, au fost programate manifestările cultural-artistice şi festive dedicate Zilei comunei Perişani, inclusiv o şedinţă solemnă a Consiliului Local la care au participat şi invitaţi de seamă din partea autorităţilor judeţene.
De la 12.30, coloana oficială s-a deplasat pe jos pe, de acum, tradiţionalul traseu de la Căminul Cultural la Monumentul “Posada 1330”, unde a fost oficiată un Te Deum, susţinut de un sobor de preoţi în frunte cu reprezentanţii Arhiepiscopiei Râmnicului. A urmat prezentarea onorului militar de către Garnizoana Vâlcea în faţa prefectului judeţului, Dumitru Cornoiu, o paradă militară în sunet de fanfară, depuneri de coroane la monument.
Seara, Orchestra “Rapsodia vâlceană” şi îndrăgiţi solişti vocali şi instrumentali au susţinut un apreciat concert folcloric.
Una dintre cele mai importante manifestări culturale ale judeţului
"Concetăţenii mei îşi sărbătoresc eroii lor, dar şi ai neamului românesc şi îşi fac cunoscută, cu mândrie, istoria trecută a locurilor, dar şi faptele prezentului" - Ion Sandu, primar al comunei Perişani.
Primarul Ion Sandu s-a declarat satisfăcut de reuşita evenimentelor şi promite ca, an de an, acestea să câştige în impact şi încărcătură simbolistică, spre mândria perişănenilor şi în folosul memoriei neamului românesc. “9 noiembrie este ziua când, la Perişani, vă întâlniţi cu una dintre cele mai frumoase aniversări cultural-istorice din judeţul Vâlcea, în viitorul apropiat urmând a fi cea mai reuşită. În fiecare an, în prima decadă a lunii noiembrie, comunitatea noastră îşi rezervă dreptul de a privi în trecut. Concetăţenii mei îşi sărbătoresc eroii lor, dar şi ai neamului românesc şi îşi fac cunoscută, cu mândrie, istoria trecută a locurilor, dar şi faptele prezentului. Pe lângă aniversarea împlinirii a 684 de ani de la bătălia de la Posada, locuitorii comunei Perişani sărbătoresc şi ziua localităţii, zi când toţi fiii satului perişănean se întâlnesc pentru a trăi împreună bucuria acestui important eveniment”, explică primarul Ion Sandu.