În cârca unor angajaţi ai Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, precum directorul general Bogdan Lăstun sau Victor Deaconescu (şeful compartimentului informatic), pică achiziţii nesimţite din bani publici, dictate politic şi dedicate apropiaţilor conducerii instituţiei. Putem consemna fără teamă că, recent, instituţia a reuşit o nouă premieră în domeniu. 4,2 Euro ar trebui să achite instituţia, timp de un an, PENTRU FIECARE MINUT, firmei Ivex SRL Râmnicu Vâlcea, contraprestaţie a “serviciului” explicit “asistenţă tehnică software la aplicaţiile informatice ProDoc şi site-ul CJ”, potrivit ofertei de preţuri asumate prin contractul dintre părţi nr. 12.268 din 25 august 2014. Pentru cine nu a avut curiozitatea să intre pe site-ul consiliului, soluţia tehnică folosită este, potrivit specialiştilor consultaţi de noi, “la îndemâna oricărui proaspăt liceean, pasionat de programare web în banalul Word Perfect”. Puteţi verifica asta la adresa web www.cjvalcea.ro. În ce priveşte ProDoc, este vorba despre o aplicaţie folosită la înregistrarea şi gestionarea datelor de către compartimentul... Registratură. Adică, un fel de “mură-n gură”, în termenii din bătrâni, despre ceea ce se presupune că trebuie să satisfacă respectiva aplicaţie a zilelor noastre.
Clauze alese cu grijă pentru furnizorul de servicii
În data de 25 august 2014, Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea a încheiat cu SC Ivex SRL Râmnicu Vâlcea contractul de servicii “Asistenţă tehnică software la aplicaţiile informatice” din cadrul instituţiei, înregistrat cu nr. 12.268. Durata contractului este de 12 luni de la semnarea de către părţi, iar valoarea (fermă, nemodificabilă) este de 79.992 lei, echivalent a 18.016 euro (la cursul BNR convenit de 4,44 lei pentru 1 euro) la care se adaugă TVA în sumă de 19.198 lei. Imediat după clauza din contract, conform căreia “plata se efectuează lunar, pe baza facturii emise de prestator în baza proceselor verbale de recepţie a serviciilor efectuate”, am reţinut şi că “preţul contractului nu include preţul pentru serviciile de mentenanţă a aplicaţiilor informatice ProDoc (procesarea documentelor şi asistarea informatizată a activităţilor de registratură) şi pentru site-ul Consiliului Judeţean Vâlcea (www.cjvalcea.ro), care se vor efectua numai la cererea achizitorului (...)”. Citirea cu atenţie a contractului ne-a convins că majoritatea clauzelor au fost exprimate cu deosebită grijă faţă de furnizorul de servicii şi acceptate cu mare generozitate de beneficiarul instituţia publică beneficiară. Din partea CJ Vâlcea, documentul este semnat de nu mai puţin de şase persoane, în frunte cu preşedintele Ion Cîlea (PSD), secondat de secretarul judeţului, Constantin Dirinea, după care urmează directorul general Mircea Constantin Predescu şi al doilea director general Bogdan Lăstun şi este vizat de Compartimentul de Control Financiar Preventiv (sic!) şi avizat de şeful Serviciului Juridic, Contencios, Coordonare din cadrul CJ.
Precizie rar întâlnită la estimarea valorii contractului
Să admitem, fără nici cea mai mică intenţie de a jigni pe cineva, că unele persoane dintre cele care au semnat contractul pot avea circumstanţe atenuante, în principal din cauza vârstelor înaintate. Dar şi asta numai dacă luăm în considerare argumentele ce ţin de adaptarea la progresul tehnologiei. Cu greu şi-i poate imagina cineva pe preşedintele CJ, Ion Cîlea (PSD), secretarul judeţului (Constantin Dirinea) sau pe unul dintre cei doi directori generali, Mircea Predescu, căutând soluţii IT cât mai eficiente din punct de vedere tehnic. Necesitatea atribuirii contractului de achiziţie publică a fost întemeiată printr-un referat (nr. 11.593/11.08.2014) în care “valoarea totală estimată a contractului este de 80.000 lei/an fără TVA”, o precizie deosebită în materie de evaluare dacă ne raportăm la valoarea la care a fost semnat contractul. Reprezentanţii CJ Vâlcea nu au catadicsit să ceară şi alte oferte comparative de preţ pentru serviciile al căror preţ a fost estimat, mergând pe una singură, cea a “câştigătoarei” Ivex SRL. Referatul despre care vorbim este întocmit de Serviciul Informatizare, Gestionare baze de date, Arhivare electronică din CJ, condus de Victor Deaconescu şi însuşit inclusiv de către directorul general Bogdan Lăstun, arhitectul-şef Rozalia Harambaşa şi celălalt director general al instituţiei Mircea Predescu. Documentul este precedat de un alt referat, favorabil menţinerii aplicaţiei integrate ProSys, nr. 11591/11.08.2014, asumate de aceleaşi persoane.
"Înţelegerea nu a fost negociată de mine personal, dar e adevărat că eu am întocmit referatul de necesitate. Am ajuns la suma totală respectivă (80.000 lei – n.r.) luând în considerare şi înţelegerea anterioară cu firma respectivă" - Victor Deaconescu, şef Serviciu Informatizare, Gestionare baze de date, Arhivare electronică din CJ Vâlcea
Colaborare veche între CJ Vâlcea şi Ivex SRL
Victor Deaconescu s-a străduit din răsputeri să ne convingă că documentaţia şi achiziţia propriu-zisă sunt perfect în regulă. “Colaborarea noastră cu firma Ivex este una mai veche. Serviciile ale căror preţuri v-au atras atenţia nu au fost solicitate niciodată de noi. Site-ul Consiliului Judeţean a fost realizat de noi şi este întreţinut de noi. Înţelegerea nu a fost negociată de mine personal, dar e adevărat că eu am întocmit referatul de necesitate. Am ajuns la suma totală respectivă (80.000 lei – n.r.) luând în considerare şi înţelegerea anterioară cu firma respectivă. Celelalte aplicaţii nu cred că sunt exagerat de scumpe. Oricum, cei de la Ivex prestează şi în plus faţă de ce şi-au asumat prin contractele semnate cu noi fără să ceară alţi bani. Dacă erau probleme, nu ar fi fost aprobată achiziţia de atâţia superiori”, ne-a declarat şeful Serviciului Informatizare, Gestionare baze de date, Arhivare electronică din CJ.
6.666 lei + TVA achitaţi lunar pentru servicii sporadice
Ivex SRL, societatea care derulează din 25 august a.c. contractul, a depus oferta de preţuri abia în 22 august, lucru dovedit de numărul de înregistrare (12.178) dat de Registratura CJ Vâlcea. Amănunt care demonstrează şi ritmul ultra-accelerat în care s-a perfectat înţelegerea plătită din bani publici. Potrivit ofertei, pentru asistenţă tehnică software la aplicaţia integrată ProSys, Ivex percepe un tarif de 3.440 lei/lună (41.280 lei/an), pentru aplicaţia RUSAL – 2.440 lei/lună (29.280 lei/an), iar pentru aplicaţia URBANISM 786 lei/lună (9.432 lei/an). Compararea acestor tarife cu preţuri percepute pentru produse identice de firme consacrate la nivel naţional poate convinge pe orice curios că la CJ Vâlcea se ţine foarte mult la blazon, atâta timp cât ministere abia dacă-şi permit să achite preţuri mai mici decât cele practicate de Ivex SRL. De asemenea, trebuie precizat că nu în fiecare lună este nevoie de mentenanţă la aplicaţiile respective. “Văd că aveţi cam toate documentele necesare. E şi semnătura mea inclusiv pe rezoluţia favorabilă referatului de necesitate! Să vă explic. Atribuţiile mele se limitează la aplicaţiile care sunt folosite de compartimentele din subordine. Nu se putea face un document pentru a fi semnat separat de mine”, ne-a declarat directorul general Bogdan Lăstun, în momentul în care am încercat să aflăm dacă nu au sărit chiar nimănui în ochi preţurile exagerate menţionate în documentaţia de achiziţie.