Actualitate

Cele mai vechi costume populare din Oltenia, expuse la Muzeul Satului din Cerneţi – Mehedinţi

Piesele expuse sunt unice în spaţiul etnografic al Olteniei, vechimea lor fiind cuprinsă între 300 şi 400 de ani

Profesorul Sorin Grigore, custodele aşezământului cultural, a declarat că vestimentaţiile prezentate în vernisajul de sâmbătă, 18 octombrie, sunt specifice celor şapte sate ale comunei mehedinţene Şimian, din care face parte şi localitatea ce găzduieşte muzeul.
“Cele treizeci de piese prezente în expoziţie reprezintă componenţa străveche a vestimentaţiei din aceste locuri. Ele sunt ţesute cu lână. Costumul cu vâlnic, denumit opreg creţ, catriniţa şi fâstâcul, au ornamentaţie liniară, vărgi orizontale şi verticale pe fond roşu şi negru. Acestea, purtate la sărbători şi, mai ales, în perioada de iarnă, sunt năvădite în patru iţe şi ţesute în două şi tivate cu fir colorat de lână”, a declarat Sorin Grigore, potrivit Agerpres. Ca element de detaliu, el a explicat că ia cuprinde elemente ornamentale specifice atât zonei de deal, cât şi a celei de câmpie, cusută cu arnici sau borangic, cu accente de culori risipite în motive geometrice sau cu figuri stilizate de brazi, păsări, râuri şi flori.

La sfârşitul lui noiembrie vor fi expuse şi în Serbia

“Costumele populare din patrimoniul muzeului nostru, majoritatea nemaiîntâlnite în partea de sud a României, constituie o mărturie de un deosebit interes asupra a ceea ce a fost satul tradiţional românesc, care ne vorbesc despre rădăcinile de suflet, nostalgia trecutului fiind o notă dominantă a istoriei poporului român”, a mai spus directorul muzeului.
Expoziţia de costume populare româneşti de la Muzeul Satului din Cerneţi, care între anii 1648 şi 1860 a fost oraş şi reşedinţă a judeţului Mehedinţi, a fost deschisă sâmbătă în prezenţa a peste 100 de iubitori de frumos, locuitori ai localităţii şi turişti, ea putând fi vizitată până la sfârşitul lunii noiembrie, când va pleca într-un itinerar în comunităţile româneşti din Republica Serbia.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...