Sub Lupă

Fonduri europene regurgitate

Trei judeţe din Oltenia se dovedesc incapabile să absoarbă peste 350 milioane euro

Peste o treime dintre proiectele UE asumate ca prioritate de Guvern au avansat extrem de slab în primul semestru, în multe cazuri cu un ritm de execuţie de nici măcar jumătate de procent, existând şi lucrări pentru care gradul de realizare este indicat acum chiar în scădere faţă de începutul anului.

Lista proiectelor cu finanţare UE considerate ca prioritare de către Executivul român, în valoare totală de 14 miliarde euro, a fost convenită de Guvern cu oficialii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional la sfârşitul anului trecut, majoritatea fiind atunci la un stadiu de execuţie cu puţin peste 0%.

Vâlcea domină în topul incapabilităţii absorbţiei de fonduri UE

Pentru multe dintre aceste proiecte, semnate în intervalul 2009-2011, Executivul s-a angajat să ridice gradul de execuţie aproape de 50%, dacă termenul de finalizare nu expiră chiar în acest an. Conform calendarului, proiectele trebuie finalizate în perioada 2012-2015. Ultimele date privind evoluţia acestor proiecte în intervalul 31 decembrie 2011-30 iunie 2012 relevă însă că, pentru mai mult de o treime dintre proiecte, în valoare totală de aproape 4 miliarde euro, nu a fost înregistrat niciun progres, că ritmul de execuţie a fost foarte slab sau că situaţia chiar s-a înrăutăţit, fiind indicat acum un grad de realizare mai mic decât în urmă cu şase luni. O categorie a lucrărilor pentru care ritmul de execuţie a fost extrem de modest se află cele pentru reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată, în Dolj pe cele 150 milioane euro alocate înregistrându-se o creştere de la 0% la 0,20%. Rezultate slabe sunt consemnate şi pentru proiectele de realizare a unui sistem de management integrat al deşeurilor în Olt cu un proiect de 31 milioane euro, progresul sesizat fiind o creştere de la 0,27% la 0,49%. Vâlcea intră pe lista neagră a judeţelor incapabile să absoarbă fonduri europene cu trei proiecte:
- reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Râmnicu Vâlcea, finanţare de 59 milioane euro, rată de absorbţie de la 0% la 0,91%;
- reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, finanţare de 17 milioane euro, creştere de la 3% la 5%;
- lucrările de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă din Vâlcea, finanţare de 98 milioane euro au rămas la 0%.

"Situaţia nu este, totuşi, atât de dramatică pe cât pare la prima vedere, până la sfârşitul anului anticipez că vom avea un grad de absorbţie de 30-40% pe aceste proiecte.", Bogdan Pistol, vicepreşedinte CJ Vâlcea

Avertisment

La începutul lunii, reprezentanţii Comisiei Europene au transmis ambasadorului României la UE că au constatat că planul de măsuri prioritare pentru creşterea capacităţii de absorbţie de fonduri europene a eşuat, că autorităţile de execuţie refuză asistenţa instituţiilor financiare şi că administraţia este „paralizată” în actualul context naţional.

Oficialii speră se recupereze timpul pierdut în următoarele luni

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea mizează pe o urgentare a lucrărilor şi implicit pe o creştere a gradului de absorbţie a fondurilor europene în următoarele luni. „Abia acum s-au declanşat licitaţiile la cele trei proiecte. La Spitalul Judeţean de Urgenţă licitaţia este în curs şi la fel şi la CET pentru reabilitarea sistemului de termoficare în Râmnicu Vâlcea. Sperăm să nu fie contestaţii pentru că vor întârzia începerea lucrărilor. La reabilitarea sistemului de termoficare, ca şi la proiectul pentru lucrările de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă din Vâlcea lucrările nu pot fi executate decât în anumite perioade ale anului. Situaţia nu este, totuşi, atât de dramatică pe cât pare la prima vedere, până la sfârşitul anului anticipez că vom avea un grad de absorbţie de 30-40% pe aceste proiecte. Mai mult, vă declar că nu cred că va fi o absorbţie totală a fondurilor. Devizul general recalculat în urma licitaţiei va fi mai mic decât suma alocată pentru realizarea obiectivului”, a precizat vicepreşedintele CJ Vâlcea, Bogdan Pistol.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...