Sâmbătă, 18 octombrie, Primăria comunei vâlcene Titeşti a inaugurat, într-un cadru festiv, “Muzeul Loviştei”. Iniţiativa reprezintă o impresionantă colecţie de obiecte de uz casnic, artizanat şi construcţii tradiţionale din Ţara Loviştei. Inaugurarea a avut loc sâmbătă în centrul comunei vâlcene Titeşti. Evenimentul se doreşte a fi încă un pas pentru definirea localităţii ca destinaţie turistică de ineres cultural-istoric.
Dublu prilej de sărbătoare
“Ţara Loviştei este cunoscută de istorici ca leagănul sau obârşia românismului. Basarab I a devenit aici primul domnitor al proaspătului stat feudal Ţara Românească! Loviştea este ţinutul montan în care românii au fost apăraţi de munte ca într-o cetate. Azi, a apărut şi primul muzeu al satului loviştean, o iniţiativă a Asociaţiei Cultural-Istorice «Plai Loviştean» care, împreună cu obştile de moşneni Titeşti, Scara-Măzgavu şi Valea Surului, au creat această zonă de excelenţă. Oamenii locului au contribuit cu multe din obiectele expuse aici la muzeu, înfiinţat într-o clădire ce a fost o şcoală, înainte de a fi comasată. Tot azi (sâmbătă, 18 octombrie – n.r.) sărbătorim şi 175 de ani de la înfiinţarea uneia dintre primele şcoli din judeţ, aici în Titeşti”, a spus edilul-şef Cătălin Daneş în cuvântul de deschidere a manifestării.
Un mic univers tradiţional, amenajat minuţios
Practic, “Muzeul Loviştei” reprezintă o generoasă expoziţie care cuprinde case ţărăneşti de secol XVII - XVIII. Din reprezentările spaţiilor exterioare ale vechilor locuinţe din Lovişte nu lipseşte gardul din nuiele împletite, căruţa şi sania, un mic fânar, cazane cu ţuică, pomare, pluguri, laviţa de lucru. Din interioarele tradiţionale au fost expuse obiecte artizanale precum un leagăn pentru copii, vechi sobe de lut, obiecte de uz casnic, covoare ţesute manual, războaie de ţesut, lăzi de zestre. Iniţiatorii au expus, în miniatură, şi o stână cu obiectele tradiţionale necesare oieritului, ocupaţie specifică zonei de mii de ani.
La eveniment au participat numeroase oficialităţi ale judeţului, nelipsite fiind personalităţile care-şi au rădăcinile în cele cinci comune care se situează în Ţara Loviştei - Perişani, Boişoara, Titeşti, Racoviţa, Câineni – în depresiunea cu acelaşi nume din nordul Vâlcii, pe malul stâng al Oltului, la Poalele Masivului Făgăraş.