La sfârşiul săptămânii trecute, la restaurantul OK Cetăţuie din Râmnicu Vâlcea a avut loc o nouă ediţie a Topului Firmelor, care a recompensat societăţile comerciale care au avut rezultate financiare bune în 2013. Evenimentul a fost organizat, din nou, de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Vâlcea. Dintre invitaţii la Topul Firmelor Vâlcene (transformată de doi ani în Gala Economiei Vâlcene) îi amintim pe următorii: prefectul Dumitru Cornoiu, subprefectul Aurora Gherghina, preşedintele PDL Vâlcea, Romulus Bulacu, precum şi reprezentanţi ai societăţilor comerciale din Vâlcea şi mai mulţi directori de instituţii de stat. În premieră, CCI Vâlcea a acordat două premii: Trofeul Excelsior - acordat în amintirea lui Dumitru Crăciunescu, fondatorul companiei Diana şi fost vicepreşedinte al CCI Vâlcea, şi Trofeul comunităţii locale - cucerit de primarul din Bărbăteşti, Constantin Banacu. De altfel, s-a ţinut şi un moment de reculegere în memoria lui Dumitru Crăciunescu, decedat la sfârşitul lunii august.
Numeroase firme distinse la eveniment
Cât priveşte marele trofeu al Camerei de Comerţ şi Industrie, acesta a fost cucerit la această ediţie de firma Annabella SRL. Au mai fost acordate mai multe distincţii de excelenţă unor societăţi comerciale din Vâlcea, dintre care amintim: Avicarvil, Avi-Giis, Boromir Ind, Carolin, Cegim, Dumbrafox, Ereste Star CM, Europlast, Forestcov, Fruct Alcool, Hardwood, ICSI Râmnicu Vâlcea, Lemncov, Măr SRL, Marmobica, Minet, Mioriţa Dobriţoiu, MW România Drăgăşani, Normandia Service, Nurvil, Olăneşti Riviera, Omicron, Panitrans, Prelcet, Prelchim, Protectchim, Roxi-Com, Sano Vita, Stef Mar, Styl, Topanel Production Panels, Vicexpert, Vilmar, etc. Potrivit metodologiei de realizare a topului firmelor pentru anul 2013 organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, sunt admise în topurile judeţene de firme entităţile care sunt comercianţi conform legii şi îndeplinesc simultan următoarele condiţii, cu privire la datele de bilanţ depus pentru anul anterior: profit din exploatare pozitiv; cifră de afaceri de minim 500.000 lei; minim un angajat. Nu au fost admise: grupurile de interes economic; firmele ale căror cuantum format din suma datoriilor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului şi impozitele şi taxele neplătite la termenul stabilit la bugetele locale depăşeşte cuantumul creanţelor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului; firmele pentru care valoarea a cel puţin unui indicator calculat este negativă.
Clasamente în şase domenii de activitate
Topul judeţean de firme a fost structurat pe şase domenii de activitate: Cercetare - Dezvoltare şi High - Tech; Industrie; Agricultură, Pescuit. Piscicultură; Construcţii; Servicii; Comerţ şi Turism. Domeniile sunt împărţite pe grupe de activitate conform codului CAEN, publicat în Monitorul Oficial nr. 293/2007 şi al obiectului de activitate declarat de firme pe propria răspundere în situaţiile financiare pentru anul anterior. Clasificarea întreprinderilor pe clase de mărime se realizează în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu completările şi modificările ulterioare, care stabileşte criteriile de încadrare a firmelor, după cum urmează: microîntreprinderi - au până la 9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei; întreprinderi mici - au între 10 şi 49 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei; întreprinderi mijlocii - au între 50 şi 249 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro; întreprinderi mari - au între 250 şi 999 de salariaţi; întreprinderi foarte mari - au peste 1.000 de salariaţi. Pentru firmele care au maxim 249 de salariaţi, depăşirea unuia dintre criteriile de încadrare determină trecerea firmei în clasa următoare de mărime. Indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor au fost: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane, eficienţa utilizării capitalului angajat. Clasamentul judeţean de firme conţine câte maxim 6 firme pentru fiecare domeniu, grupă de activitate şi clasă de mărime a întreprinderii, determinate prin ordonarea descrescătoare a punctajului total. Clasamentul judeţean de firme a fost analizat şi validat de o comisie a topului de firme, numită de către conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea. Clasamentul validat a devenit topul judeţean de firme, iar informaţiile despre firmele din topul judeţean erau actuale la momentul validării acestuia.