Administraţie

Dragnea şi Vâlcov au inaugurat digul de pe râul Vedea

Reprezentanţii Guvernului susţin că 4.000 de persoane şi 2.000 de gospodării vor fi protejate împotriva inundaţiilor

Joi, 2 octombrie, a fost inaugurat digul de apărare împotriva inundaţiilor construit pe râul Vedea, în comuna Icoana - judeţul Olt. Vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, au onorat evenimentul. Potrivit lui Dragnea, construcţia va proteja aproximativ 4.000 de persoane şi circa 2.000 de gospodării. Vicepremeierul a declarat că lucrările de apărare împotriva inundaţiilor pe Vedea vor fi continuate în amonte. În localitatea Corbu, Guvernul a alocat 1,21 milioane lei pentru supraînălţarea, pe o lungime de 1.700 de metri, a digului deja existent.

Amenajarea proiectată să reziste şi la debite istorice

Potrivit Agerpres, digul construit anul acesta în Icoana a fost realizat cu o asigurare de 1%, mai precis astfel încât să poată prelua debite de apă foarte mari, viituri care se înregistrează o dată la 100 de ani. “Este important să spunem că, după inundaţiile chiar din zilele de Paşte, am promovat hotărâre de guvern şi s-a realizat acest dig de protecţie care protejează aproape 2.000 de gospodării, 4.000 de cetăţeni şi avutul lor. S-a recalibrat cursul râului şi asta este important să înţeleagă lumea, că s-a lărgit, s-a adâncit, s-au făcut şi praguri de fund, pentru ca, chiar dacă sunt debite mari, să poată să fie preluate şi să nu mai treacă peste dig. Faptul că este realizată această lucrare la un debit prognozat o dată la 100 de ani, adică din statistici cam o dată la 100 de ani sunt debite atât de mari încât să treacă peste un dig de această dimensiune, ceea ce înseamnă că din punctul acesta de vedere e bine oamenii să stea liniştiţi”, a afirmat Liviu Dragnea.
El a menţionat că pe două porţiuni de dig pe râul Vedea, exceptând lucrarea deja realizată, se vor face supraînălţări pentru a proteja şi comuna Corbu şi pentru a se evita inundaţii de felul celor produse în localităţile Icoana şi Corbu în anul 2005, când au fost acoperite de ape aproximativ 1.000 de gospodării, şcoli, dispensare, drumuri.

Se insistă pe finalizarea lucrărilor începute de ani de zile

Liviu Dragnea a apreciat că lucrările de apărare împotriva inundaţiilor realizate anul acesta în judeţul Olt pe râul Vedea, precum şi cele din judeţul Teleorman au fost bine făcute şi în termenul stabilit.
“Sunt lucrări bune, lucrări solide, care sunt făcute cu foarte mult simţ de răspundere. (...) E o lucrare care putea fi făcută de mulţi ani, din păcate, aşa cum ştim cu toţii de-a lungul anilor, veneau inundaţiile, lumea era supărată şi tot nu se făceau lucrările sau se începeau şi nu se mai terminau. Atitudinea guvernului nostru a fost cu totul alta. Atunci când începem o lucrare vrem să o şi finalizăm şi încet, încet, într-o perioadă rezonabilă, lucrările de protecţie împotriva inundaţiilor în România vor fi finalizate. Din păcate, sunt mii de şantiere începute în ţara asta în ultimii 10-12 ani şi majoritatea dintre ele nu au fost finalizate şi nu mai ştiau la un moment dat unde să aloce banii. Lucrările s-au prioritizat şi cel puţin ştim cum suntem în cazul de faţă. Lucrarea a fost începută, a fost finalizată, ne-am concentrat pe ea şi o întreagă zonă este protejată. (...) La Icoana, la dig, este o lucrare importantă la care şi eu şi prim-ministrul am ţinut foarte mult, pentru că protejează mii de gospodării. Un dig care a fost foarte bine realizat, mai urmează o lucrare care să protejeze şi mai bine localitatea Corbu”, a subliniat vicepremierul Dragnea.

Finanţare planificată a lucrărilor de apărarea împotriva inundaţiilor

Dragnea susţine că hărţile de risc au eficienţă maximă în contextul existenţei concomitente a unui plan de lucrări de apărare împotriva inundaţiilor. “Există această hartă de risc la inundaţii, ea a existat dintotdeauna şi au fost nişte hârtii foarte frumoase. Nişte hărţi care erau prezentate din când în când, dar când veneau apele nu le puteau opri cu hărţile respective. În ultimii ani cam în aceleaşi zone au lovit apele, Mehedinţi, Caraş, Gorj, Dolj, Olt şi Teleorman. Deja cea mai mare parte a zonelor de risc au fost rezolvate. (...) Există acea hartă, nu a existat până acum din păcate o abordare, hai să nu zic pe baza unei strategii, ca să nu zică lumea că suntem pretenţioşi, pe baza unui plan măcar. Aloci în fiecare an o sumă de bani pentru un program, un program de apărare împotriva inundaţiilor. Nu se pot face toate într-un an. Dar eu spun tot timpul şi o spun şi acum: dacă în 20 şi ceva de ani de zile în fiecare an se alocau bani pentru fiecare program de genul acesta de investiţii, România nu mai avea probleme acum. (...) Dar, repet, trebuie finanţate pe bază de program. În rest, ele sunt utile, sunt foarte importante, dar dacă nu ai o abordare planificată nu rezolvi nimic”, a mai spus Dragnea.
Conform proiectului privind regularizarea râului Vedea, în zona localităţii Icoana au fost realizate lucrări de regularizare a albiei prin îndiguire pe o lungime de 7,6 kilometri, au fost consolidate malurile, praguri de fund, subtraversări pentru evacuarea apelor pluviale ce se adună în spatele digurilor, toate aceste lucrări fiind realizate cu fonduri guvernamentale în valoare totală de 19 milioane de lei. (sursa www.agerpres.ro)

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...